Večera britanskog kralja Čarlsa probušila rupu u Makronovom budžetu: Koštala je skoro pola miliona evra

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Dekaentni obrok u okviru državne posete prošlog septembra na kome se između ostalog nalazio i jastog koštao je neverovatnih 475.000 evra

Foto: Eric TSCHAEN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Dekadentna večera koja je koštala 475.000 evra priređena u čast britanskog kralja Čarlsa Trećeg pomogla je da Jelisejska palata, rezidencija francuskog predsednka Emanuela Makrona, napravi rekordan deficit prošle godine.

Ljubav Francuza prema velikim gestovima i raskošnoj trpezi u potpunosti je vidljiva na stranicama revizije prošlogodišnjeg budžeta, a koje je objavio "Cour des Comptes", najveći francuski revizorski sud, preneo je Politiko.

Potrošnja Jelisejske palate, koja uključuje troškove vezane za diplomatske i predsedničke obaveze, kao i administraciju, osoblje, bezbednost i imovinu menadžmenta, dostigla je neverovatnih 125 miliona evra. To je probilo budžet za 8,3 miliona evra.

Među najvećim pokretačima deficita bile su dve luksuzne državne večere, sa indijskim premijerom Narendrom Modijem i kraljem Čarlsom Trećim. Makron je ugostio britanskog monarha u septembru prošle godine u Versaju, istorijskom domu francuske monarhije.

Na svečanoj večeri je bilo najmanje 160 zvanica, uključujući Mika Džegera, frontena Rolingstonsa i Hju Granta, popularnog britanskog glumca.

Večera, tokom koje gosti između ostalog uživali u pasti sa plavim jastogom koštala je francusko predsedništvo 475.000 evra, uključujući preko 165.000 evra za ketering i preko 40.000 evra za vino (uključujući flašu Chateau Mouton Rothschild iz 2004.) i druga pića.

Ugostitelji i dekorateri doveli su do povećanja troškova za prijeme koji se održavaju izvan Jelisejske palate, kao što je to bio slučaj sa kraljem Čarlsom Trećim i Modijem, koji je dočekan u Luvru, gde je sam Makron gostu pokazao neka od najposećenijih francuskih muzejskih remek dela. Ukupni troškovi iznosili su više od 400.000 evra.

Francuski revizorski sud je priznao da su učinjeni i napori da se smanji potrošnja. Radi se o organizaciji koktela za manje od 100 ljudi, kada se prednost daje kućnom osoblju u kuhinji u odnosu na spoljne izvođače.

Sud Cour des Comptes je takođe kritikovao loše planiranje putovanja francuskog predsedništva. Napravljen je gubitak od preko 830.000 evra usled otkazivanja putovanja. Planirano ali kasnije otkazano putovanje u Nemačku u julu 2023. dovelo je do gubitka od skoro 500.000 evra, uglavnom zbog troškova prevoza i smeštaja.

(Telegraf.rs)