Otvara se slučaj "čudovišta iz Firence" posle 39 godina: Nepoznat DNK pronađen na metku, traži se ekshumacija

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čudovište iz Firence", neidentifikovani serijski ubica odgovoran za osam dvostrukih ubistava (16 žrtava) počinjenih između 1968. i 1985. godine, ostaje jedan od najpoznatijih slučajeva u istoriji Italije

Foto: Police

Moguć nov scenario pojavljuje se u priči o "Čudovištu iz Firence", nakon što je nepoznat DNK pronađen na jednom od metaka korišćenih u ubistvu Nadin Mauriot i Žan Mišel Kraveičvilija, poslednjih žrtava. Posle skoro 40 godina od poslednjeg ubistva, identitet najpoznatijeg serijskog ubice u Italiji ostaje nepoznat, ali istraga je najzad naišla na nov trag.

Francuski par ubijen je u septembru 1985. godine, pre 39 godina. Studije su sprovedene počevši od metka - nazvanog V3 - koji je otkriven u junu 2015. zalepljen u jastuku u šatoru ubijenog para.

Na osnovu tog dokaza pronađenog decenijama nakon dvostrukog zločina, tim na čelu sa genetičarom Ugom Ričijem 2018. godine identifikovao je genetski profil osumnjičenog, kasnije povezan sa balističkim stručnjakom koji je sproveo testove u prošlosti.

Potraga Lorenca Iovina, italijanskog hematologa koji radi u SAD, gde se bavi transplantacijom koštane srži, mogla bi da otvori nove scenarije u beskrajnoj misteriji ubice para.

Otkriven nepoznat DNK

Iovino je potpuno razdvojio tu sekvencu, takođe otkrivši delimično preklapanje sa onima identifikovanim na dva druga metka pronađena tokom dvostrukih ubistava Horsta Vilhelma Majera i Jens-Uvea Ruša (9. septembra 1983.) i Pije Rontinija i Klaudija Stefanačija (29. jula 1984.). Potpis čudovišta, barem u teoriji.

Zahtev advokata Adriana

Prema onome što je saopštio advokat Vieri Adriani, koji pomaže porodicama nekih od žrtava, "izvučeni DNK se ponavlja i na mecima druga dva zločina".

Nakon otkrića, advokat Adriani sada traži da se "izvedu sva moguća poređenja sa raspoloživim dokazima i sa profilom ljudi koji su istraženi tokom vremena".

"Ukoliko nam porodica da dozvolu, tražićemo od tužilaštva ekshumaciju tela Stefanije Petini, ubijene 14. septembra 1974. godine. Iz izveštaja sudske medicine znamo da se možda i potukla sa ubicom, nije nemoguće pomisliti da su biološki uzorci ostali na primer ispod noktiju", rekao je advokat.

"Čudovište iz Firence", neidentifikovani serijski ubica odgovoran za osam dvostrukih ubistava (16 žrtava) počinjenih između 1968. i 1985. godine, ostaje jedan od najpoznatijih slučajeva u istoriji Italije.

Ubica je ciljao i ubijao mlade parove na izolovanim lokacijama u provinciji Firenca.

On je žrtve ubijao pištoljem .22 Bereta, koji nikad nije pronađen i municijom Vinčester označenom slovom "H" na dnu čaure. Često su žrtve zadobile i ubodne rane, a u nekim slučajevima ženama je uklonio grudi.

Nekoliko lica osuđeno je za učešće u ubistvima, ali tačan sled događaja, identitet glavnog aktera i motivi ostaju nejasni.

(Telegraf.rs)