Demonstranti u Venecueli srušili statuu Uga Čaveza: Burno na protestima posle predsedničkih izbora

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"U Venecueli ponovo pokušavaju da sprovedu državni udar. Taj film znamo i ovaj put nećemmo pokazati slabost", rekao je Nikolas Maduro, koji je proglasio pobedu

Foto:Tanjug/AP

Demonstranti u Venecueli srušili su statuu Uga Čaveza tokom protesta posle predsedničkih izbora na kojima je aktuelni šef države Nikolas Maduro proglasio pobedu! Kako je preneo Dailymail, Čavez je bio predsednik Venecele od 1999. do 2013. kada je preminuo od raka.

Snimak protesta i rušenja Čavezove statue načinjen je u državi Falkon. Masa se okupila oko statue koja je ubrzo srušena uz opšte oduševljenje prisutnih. Demonstranti tvrde da je na predsedičkim izborima bilo ozbiljnih neregularnosti i da je Maduro pokrao izbore. U sukobima koji su izbili tokom protesta poginule su tri osobe.

Nacionalna izborna komisija koja je lojalna vladajućoj sranci potvrdila je madurovu pobedu i osvajanje trećeg šestogodišnjeg mandata u zemlji čja je ekonomija pred kolapsom, a čiji stanovnici očajnički žele proene.

Maduro je na proglašenju pobede okupio lojalne saradnike među kojima su ministri odbrane, komunikacija i šef nacionalne skupštine.

"Nikad nisamo obraćali pažnju na mržnju. Mi smo žrtve moćnih. U Venecueli ponovo pokušavaju da sprovedu državni udar. Taj film znamo i ovaj put nećemmo pokazati slabost", rekao je Maduro.

Nekoliko sati posle njegovog obraćanja građani su počali da se okupljaju. Opozicija je najavila da će odbraniti svoje glasove. Više hiljada ljudi okupilo se u predgrađima Karakasa.

Prema zvaničnim rezultatima Maduro je osvojio 51 odsto glasova, a penzionisanni diplomata Edmundo Gonzales 44 odsto.

"Venecuelaci i čitav svet znaju štase dogodilo2, rekao je Gonzales pozivajući pristalice da zadrže smirenost.

Nekoliko stranih država među kojima su SAD i EU odbilo je da prizna rezultate izbora.

(Telegraf.rs)