Zapanjujući prizori sa Jadrana: Bili su invazivna vrsta, a onda su samo doplutali na obalu i uginuli

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put su viđeni 2004. godine i od tada su se proširili - mogli su se naći u slanoj, ali i u slatkim vodama

Foto: Milena Đorđević

Na plažama u blizini ušća reke Po pronađeni su ostaci velikog broja plavih rakova. Pomor ovih životinja, koje se smatraju invazivnom vrstom u Jadranskom moru, mnoge je začudio.

Iako još nije poznat uzrok, poznavaoci prilika veruju kako je do pomora došlo zbog jednog od dva scenarija - ili ga je izazvala visoka temperatura (ona se smatra i uzrokom pomora dagnji u Malostonskom zalivu) ili možda anoksija, odnosno, nestašica kiseonika. Naravno, bez laboratorijske analize neće biti poznat uzrok ovog pomora, navodi Jutarnji.

Snimak nastao na plaži Bokasete neke ipak nije uzrujala, jer je reč o invazivnoj vrsti u Jadranskom moru.

On u svom širenju potiskuje domaće vrste - recimo, na području delte Neretve (gde je prvi put i viđen 2004. godine) je to napravio bočatom raku.

Ono što je kod ove vrste posebno jeste činjenica da se mogu naći i u morima i u rekama - potonje su im sjajno mesto za pronalazak hrane, dok se u more vraćaju nakon parenja.

Od prvog viđenja su se proširili celim Jadranom i činilo se da im ništa ne smeta. Međutim, u Italiji se očito nešto dogodilo što je na ovaj način uticalo na ovu vrstu.

(Telegraf.rs)