Turski predsednik Erdogan zapretio invazijom na Izrael, po ugledu na Libiju i Nagorno Karabah

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavnici vladajuće stranke nisu odgovorili na zahteve da pojasne Erdoganove komentare, a nije se oglašavala ni izraelska strana

Foto-kolaž: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je invazijom na Izrael po ugledu na razmeštanje turskih trupa u Libiji i Nagorno Karabahu! Erdogan je, kako prenosi Dailymail, na sastanku vladajuće stranke u nedelju optužio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da radi "apsurdne stvari u Palestini".

Turski predsednik nije pojasnio kako zapravo misli da izvede vojnu intervanciju u Izraelu. Erdogan je jedan od najglasnijih kritičara izraelskog rata u Pojasu Gaze, koji je usledio nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

"Moramo biti jaki tako da Izrael više ne može da radi ove apsurdne stvari u Palestini. Baš kao što smo ušli u Karabah, baš kao što smo ušli u Libiju, možda učinimo slično i u Izraelu", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju i nastavio:

"Nema razloga zašto to ne bismo mogli da uradimo. Moramo biti jaki tako da možemo da preduzmemo te korake".

Predstavnici vladajuće stranke nisu odgovorili na zahteve da pojasne Erdoganove komentare, a nije se oglašavala ni izraelska strana. Čini se da su se Erdoganovi komentari odnosili na događaj iz 2020. kada je turska poslala vojsku u Libiju kako bi podržala vladu u Tripoliju koja je imala podršku Ujedinjenih nacija.

Libijski premijer Abdulhamid al Dbiba, koji vodi vladu naconalnog jedinstva u Libiji, imao je punu podršku vlasti u Ankari.

Na drugoj strani, Turska je demantovala direktnu umešanost u vojnu intervenciju Azerbejdžana u Nagorno Karabahu, ali je prošle godine saopštila da će učiniti sve što je potrebno uključujući i vojnu silu kako bi podržala svog bliskog saveznika.

Erdogan je i ranije pozivao islamske zemlje da preduzmu akciju protiv Izraela zbog dešavanja u Pojasu Gaze.

"Imam poruku za islamski svet. Zašto čekate na jedinstvenu odluku. Izrael nije samo pretnja za Pojas Gaze već za čitavo čovečanstvo. Nijedna država nije bezbedna sve dok Izrael ne bude poštovao međunarodno pravo", rekao je on u maju i optužio izraelske vlasti da su počinile genocid.

Erdogan je optuživao Netanjahua da je "vampir" i da "ubija nevine civile u njihovim šatorima". Turska je zbog rata u Pojasu Gaze suspendovala sve trgovinske veze sa Izraelom. Trgovina izeđu dve zemlje u 2023. godini je iznosila 6,8 milijardi dolara. Dve zemlje su 2022. normalizovale odnose posle višegodišnjih tencija.

(Telegraf.rs)