Pakleno vruće: Usred toplotnog talasa bez struje posle uragana Beril još 60.000 ljudi u Teksasu

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Naoružani stanovnici koji žive danima bez struje navodno su maltretirali i pretili radnicima iz kompanije CenterPoint Enerdži, koja je lokalni dobavljač energije

Foto:Tanjug/AP

Više od nedelju dana nakon što je uragan Beril pogodio Teksas bez struje je usled doplotnog talasa još 60.000 ljudi! Kako je preneo BBC, Teksašanima posle uragana prete smrtonosne vrućine, a bez električne energije ne mogu da se rashlade.

Lokalni mediji su preneli da je jedna žena pronađena mrtva u svom stanu pošto je poslednjih osam dana bila bez struje na temperaturi od 43 stepena Celzijusa.

Frustracije u Hjustonu su počele da ključaju, struje nema danima i sve je više smrtnih slučajeva. Meteorolozi nemaju lepe vesti jer se najavljuje da će toplotni talas potrajati još nekoliko dana.

Naoružani stanovnici koji žive danima bez struje navodno su maltretirali i pretili radnicima iz kompanije CenterPoint Enerdži, koja je lokalni dobavljač energije, a koji su poslati da pomognu da se obnovi snabdevanje strujom.

Guverner Teksasa Greg Abot izdao je saopštenje u kojem kaže da je CentrePoint Enerdži "izgubila veru i poverenje Teksašana". On je izdao rok za 31. jul da kompanija odgovori na pitanja o tome šta je pošlo po zlu i šta se može učiniti da se ublaži šteta od uragana na električnoj mreži.

Iz kompanije navode da su svesni toga da kupci računaju na njih. Uragan Beril je usmrtio 18 osoba u Teksasu. U oblasti Hjustona nekoliko osoba je preminulo od posledica vrućine, prenala je agencija AP.

Emili Škud, koja sa suprugom i dvoje dece živi na severu Hjustona, dobila je struju u utorak posle pet dana:

"Bilo je ekstremno stresno. Živeli smo kod komšije koji je imao struju i u hotelu. Glavna briga nam je bila da deca budu bezbedna i da maju vode i hrane", rekla je ona procenjujući da je njenu porodicu nestašica struje koštala dodatnih oko 10.000 dolara.

Gradske vlasti su otvorile centre za rashlađivanje u crkvama i bibliotekama. Toplotni talas je odneo žrtve i u drugim delovima SAD među kojima je i savezna država Oregon, koja je poznata po umerenoj klimi.

(Telegraf.rs)