Žena izgubila oba sina i muža zbog iste bolesti: "Teši me što su dečaci sa tatom"

A. R.
Vreme čitanja: oko 3 min.

"Zbog onoga što se dogodilo Najlovom tati i njegovom bratu, pobrinula sam se da ga njegova dijagnoza ne sputava", rekla je Šeron i dodala da je postao sudija za hokej pošto nije mogao da se bavi tim sportom

Šeron i njen suprug Nil iz Glengormleja, u Belfastu, Velika Britanija, ostali su izbezumljeni u junu 2008. godine kada je njihov najstariji sin Rajan (13) iznenada preminuo. Ali samo 13 meseci kasnije, Nil, koji je imao samo 40 godina, preminuo je od hipertrofične kardiomiopatije (HCM).

U to vreme se govorilo da je Rajanova prerana smrt posledica napada astme, ali nakon tragične smrti njegovog oca u avgustu 2009. godine, pretpostavljalo se da je tinejdžer takođe imao kardiomiopatiju.

Pošto su njen muž i najstariji sin preminuli tako brzo, jedan za drugim, Šeron je rešila da njenog devetogodišnjeg sina pregleda doktor. Nakon pregleda, i njemu je konstatovano da boluje od hipertrofične kardiomiopatija.

Tada devetogodišnji Najl je dobio lekove, a zbog bolesti je morao da odustane od takmičarskih fizičkih sportova u kojima je uživao.

"Zbog onoga što se dogodilo Najlovom tati i njegovom bratu, pobrinula sam se da ga njegova dijagnoza ne sputava", rekla je Šeron i dodala da je postao sudija za hokej pošto nije mogao da se bavi tim sportom.

„Najl je bio divna ličnost. S obzirom da smo toliko dugo bili samo nas dvoje, veoma smo bili bliski i imali posebnu vezu. Tako je bio brižan, i prema svoje dve bake, a kamoli prema meni. Veoma je bio popularan među svojim prijateljima na poslu i sa univerziteta", dodala je majka, prenosi Belfast live.

Najl je studirao međunarodno ugostiteljstvo i poslovni menadžment na Univerzitetu Ulster, a Šeron je rekla da se nada da će se baviti hotelskim menadžmentom.

Dana 14. novembra 2018. godine, 10 godina nakon što mu je brat nažalost umro, Najl je otišao na univerzitetski tim-bilding u Belfastu. Tamo je imao srčani zastoj.

Prolaznici su pokušali da ga ožive i pozvali Hitnu pomoć, ali je u kolima Hitne pomoći imao još jedan zastoj srca. Najl je prebačen na intenzivnu negu u bolnici Rojal Victorija u Belfastu i pošto mu je srce stalo, stavljen je na respirator do 18. novembra. Nažalost, porodica i medicinsko osoblje morali su tada da donesu srceparajuću odluku da isključe aparat.

"Njegovi prijatelji, koji su vozili bicikl sa njim, rekli su da je Najl prebledeo i da su mu se ruke tresle neposredno pre nego što je pao. Mada, nikada neće biti otkriveno da li je prvo doživeo srčani zastoj i pao, ili je pao pa doživeo srčani zastoj.

Pet godina kasnije, Šeron kaže da bol zbog gubitka Najla ne prestaje.

"Gubitak Najla je bio živa noćna mora, posebno nakon onoga kroz šta sam prošla kada sam izgubio njegovog brata i oca. To što imam tako blizak porodični krug sa mojim sestrama mi je pomoglo. Još uvek se srećem sa Najlovim prijateljima i vidim koliko im je svima značio i koliko još uvek nedostaje. Takođe me uteši što znam da su dva dečaka sada sa svojim tatom", rekal je Šeron.

Nasledne bolesti srčanog mišića pogađaju oko 8.000 ljudi u Engleskoj, a istraživač Britanske fondacije za srce, čija porodica potiče iz Severne Irske, jedan je od tima naučnika koji sada rade na razvoju leka. BHF predvodi put u najnovijim istraživanjima i inovacijama u oblasti srčanih i cirkulatornih bolesti i iznenadne srčane smrti sa revolucionarnim studijama koje su u toku širom Ujedinjenog Kraljevstva i širom sveta.

(Telegraf.rs)