Neće ići u Budimpeštu: Evropski lideri će bojkotovati Orbana posle njegovog odlaska u Rusiju i Kinu

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Mađarska je preuzela šestomesečno ritirajuće presedavanje EU prvog jula i od tada je Orban posetio Ukrajinu, Rusiju, Azerbejdžan, Kinu i Sjedinjene Države...

Foto: Tanjug/AP

Lideri i zvaničnici Evropske unije će bojkotovati sastanke čiji je domaćin mađarski premijer Viktor Orban, nakon što je on održao putovao u Rusiju i Kinu gde se sastao sa predsednicima Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

Kako je prenela agencija AP, bojkot Orbana će trajati tokom šestomesečnog rotirajućeg mađarskog presedavanja Evropskom unijom.

Vrlo neobična odluka da predsednica Evropske komisije i drugi najviši zvaničnici tog tela bojkotuju sastanke u Budimpešti "donesena je u svetlu nedavnih događaja koji obeležavaju početak mađarskog predsedavanja (EU)", poručio je portparol komisije Erik Mamer.

Mađarska je preuzela šestomesečno ritirajuće presedavanje EU prvog jula i od tada je Orban posetio Ukrajinu, Rusiju, Azerbejdžan, Kinu i Sjedinjene Države na svetskoj turneji, koju je opisao kao "mirovnu misiju" čiji je cilj posredovanje u okončanju ruskog rata u Ukrajini.

To je razbesnelo mnoge lidere u EU, koji su rekli da nisu bili unapred obavešteni o Orbanovim planovima i naglasili da nacionalistički lider nije delovao u ime bloka tokom iznenadnih sastanaka sa Putinom i Đinpingom.

Mađarski ministar za evropska pitanja, Janoš Boka, obrušio se na odluku iz Brisela:

"Evropska komisija ne može da bira institucije i države članice sa kojima želi da sarađuje. Da li su sve odluke Komisije sada zasnovane na političkim razlozima?", upitao je on.

Portparol mađarske vlade, Zoltan Kovač, takođe je izneo sugestiju da je odluka EK proizvod političke pristrasnosti:

"Žrtvovanje institucionalnog uređenja u privatne političke svrhe i zanemarivanje uloge EK iz ideoloških i političkih motiva".

Odluka Evropske komisije odnosi se na neformalne sastanke čiji je domaćin Mađarska, a znači da će umesto najviših evropskih zvaničnika poput Ursule fon der Lajen, predsednice EK; njima prisustvovati visoki službenici.

Orbanova vlada je dugo u koliziji sa Briselom. Odbila je da se Ukrajini isporučuje oružje za odbranu od ruske invazije. Budimpešta je pretila da će blokirati i finansijsku pomoć Kijevu.

U intervjuu od ponedeljka da "Mađar Nemzet", Orbanov politički direktor je rekao da je premijer obavestio lidere zemalja članica EU pismenim putem o pregovorima kao "prvoj fazi mirovne misije".

"Ukoliko Evropa želi mir i žeki da ima odlučujuću reč u okončavanju rata i krvoprolića ona sada mora da razradi i sprovede promenu pravca", rekao je Blaž Orban, koji nije u srodstvu sa premijerom.

Međutim, Ursula fon der Lajen je optužila Orbana da pokušava da umili ruskog lidera na ustupke:

"To neće zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost če utrti put sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini", poručila je ona.

Orbanovi kritičari optužuju ga da deluje protiv jedinstva i interesa EU i NATO.

(Telegraf.rs)