Trampova podignuta pesnica posle atentata ući će u istoriju i definisaće njegovu kandidaturu

A. P.
Vreme čitanja: oko 6 min.

Samo nekoliko minuta nakon pucnjave na Trampovom skupu u Batleru u Pensilvaniji bes republikanaca pretvorio se u divljenje Trampovom instinktivnom odgovoru

Foto: Tanjug/AP

Pokušaj ubistva ubojstva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa razbesneo je, naelektrizirao i ohrabrio republikance, koji su pozdravili Trampovu stisnutu pesnicu nakon pucnjeva, dok je istovremeno otreznio demokrate, koji su već bili nervozni zbog pretnje političkog nasilja i svojih smanjenih šansi za pobedu na izborima ove jeseni.

Samo nekoliko minuta nakon pucnjave na Trampovom skupu u Batleru u Pensilvaniji bes republikanaca pretvorio se u divljenje Trampovom instinktivnom odgovoru, a zatim u slavlje zbog njegovog prkosa.

Ovakvo reagovanje ukazalo je na osećaj progona kod njegovih pristalica i način na koji se prihvataju čak i najozbiljnije vesti, navodi u svojoj analizi Politico.

Nećemo tolerisato ovaj napad s levice

I bez konkretnih izveštaja o identitetu likvidiranog atentatora, republikanci su otvoreno krivili svoje političke protivnike za atentat.

"Nećemo tolerisati ovaj napad s levice", rekao je republikanski kongresmen Majk Keli, koji je bio na mitingu.

Ta optužba evocirala je uspomene na atentat na predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine, koji su mnoge demokrate odmah pripisale desničarskim neprijateljstvima s kojima se tadašnji predsednik suočio u Dalasu.

Međutim, sada su tvrdnje u duboko polarizovani svet interneta 2024. stigle brzo, bez obzira na nedostatak informacija o motivu. Jedan od Trampovih potencijalnih kandidata za potpredsednika senator J. D. Vance iz Ohaja, bio je oštar:

"Centralna premisa Bajdenove kampanje glasi da je Donald Tramp autoritarni fašista koji mora biti zaustavljen po svaku cenu. Ta je retorika direktno je dovela do pokušaja atentata na Trampa".

Trampova deca se oglasila

Republikanski senator Majk Li (Juta) pridružio se Robertu O’Brajanu, Trampovom bivšem savetniku za nacionalnu sigurnost, u pozivu predsedniku Bajdenu da odustane od svih federalnih optužbi protiv bivšeg predsednika.

Čak su i Trampova deca odmah reagovala na atentat na svog oca s osećajem trijumfa, a ne šoka:

"Nikad se neće prestati boriti da spase Ameriku", objavio je Donald Tramp Mlađi na internetu uz sliku svog oca sa visoko podignutom pesnicom, krvavog lica i okruženog agentima Tajne službe, s američkom zastavom u pozadini.

I mnogi drugi, uključujući sadašnje kongresmene, požurili su da objave iste ili slične slike, a zatim su se pridružili Trampovim zvaničnicima kako bi iskoristili sate nakon pucnjave da se izjasne o početnim medijskim izveštajima, koja su razumljivo bila oprezna u opisivanju tako zapanjujućeg događaja.

U pozadini je bila želja da se nešto kaže onlajn, što je sada tipičan odgovor na bilo kakvu vest, bez razmišljanja o dubokim implikacijama.  Nezadovoljstvo republikanaca dugo se nakupljalo. Pokušaj atentata je prelio čašu.

Nezadovoljstvo republikanaca dugo se nakupljalo. Pokušaj atentata je prelio čašu

Međutim, brzina i intenzitet odgovora takođe odražavaju uzavreli bes koji su mnogi Trampovi lojalisti osećali mnogo pre nego što se bivši predsednik uhvatio za desno uho. Njegove pristalice smatraju da ga je američka vlada proganjala na način koji priliči vođi opozicije u egzilu i da je, kako je rekao Vance, to bio neizbežan ishod američkog prihvaćanja taktika Trećeg sveta.

Činjenice - posebno početno oklevanje Bajdenove administracije da podigne optužbe protiv njegovog prethodnika - ne odražavaju ove tvrdnje, ali one su prodrle duboko u američku desnicu.

Možda je u ovom trenutku uznemirujuće, ali postojao je razlog zašto su mnogi republikanci pomislili da trebaju brzo da objave fotografije krvavog Trampa: prikazaće ih politički moćnima.

U kampanjama percepcija može brzo prerasti u stvarnost, a simbolizam je često značajniji od suštine. Fotografije i snimci Trampa kako okuplja publiku verovatno će biti trajna slika ovih izbora, a možda i cele njegove političke karijere.

Podignuta pesnica postaće ikonski simbol

Čak i pre Bajdenovog katastrofalnog nastupa u televizijskoj debati, Tramp se kandidovao na platformi snage, prikazujući sebe kao politički mišićavu figuru protiv slabog i ostarelog aktualnog predsednika.

Republikanska nominacijska konvencija koja počinje danas (ponedeljak) prirediće Trampu herojsku dobrodošlicu i odgovarajuću publiku, što priliči stranačkom vođi koji je bio u dodiru sa smrću.

"Podignuta šaka postaće ikonski simbol konvencije", predvideo je dugogodišnji strateg Republikanske stranke Majk Marfi.

Organizatori konvencije već su predvideli niz tema posvećenih tome da Ameriku ponovno učine "sigurnom" i "jakom", što će s Trampovim očekivanim predstavljanjem svog potpredsedničkog kandidata dobiti novo značenje nakon pucnjave.

Šta će biti s Bajdenom nakon ovoga?

Bivši predsednik će verovatno uživati u porastu podrške u neposrednim anketama jer će mu se okrenuti većina neodlučnih birača.

"Biće ponešto dobrog starog američkog saosećanja prema Trampu", predvideo je Marfi, koji se protivi kampanji bivšeg predsednika.

Manje je jasno ubrzava li pucnjava pozive demokrata Bajdenu da se povuče iz predsedničke trke. Većina demokratskih zvaničnika odgovorila je na pucnjavu osuđujući političko nasilje i malo ih je želelo da raspravlja o tome kako bi ono moglo odeknuti u kampanji.

Ipak, mnogi su demokratski politički veterani svesni da će Tramp uživati veću podršku na konvenciji nego što se ikada mogao nadati u tako politički podeljenim vremenima. I nije bilo teško primeniti osećaj da je ionako neizvesna kampanja možda definitivno izgubljena.

Jedan dugogodišnji strateg pozvao se na nezaboravnu rečenicu Billa Klintona o tome da je "jako i pogrešno" uvek ispred "slabog i ispravnog".

Demokrate je najviše zabrinjavalo hoće li Bajden dorasti trenutku, hoće li izgledati više poput snažnog Lindona Džonsona koji se obraća sednici Kongresa nakon ubistva Kenedija ili poput ostarelog predsedavajućeg Predstavničkog doma, Džona Mekkormaka, koji sedi za govornicom.

Neposredno pre pucnjave Bajden je u konferencijskom pozivu s demokratskim kongresmenima pokušao da pokaže da je sposoban za novi mandat. Ali poziv je uznemirio čak i neke od njegovih saveznika, koji su se žalili da je zvučao nesigurno i defenzivno kada je demokratski poslanik iz Kolorada  Džejson Kov doveo u pitanje njegovu sposobnost da ostane vrhovni komandant.

Foto: Tanjug/AP

Pre nego što je još jedan skeptik uspeo da postavi pitanje, razgovor s Bajdenom je prekinut. Predsednik je zatim seo u automobil i zakasnio na jučerašnju večernju misu jer je padala kiša u blizini njegove kuće na obali u Delaveru.

Epizoda se činila filmskom, živopisna scena u važnom trenutku političke krize. Predsjednik koji se čvrsto drži svoje dužnosti dok njegova vlastita stranka zapravo organizuje parlamentarni udar usred kampanje. Zatim su odjeknuli pucnjevi na televiziji uživo iz zapadne Pensilvanije.

Pravo je pitanje šta sledi - povlačenje ili ulazak u dublje podele i nasilje?

Iako je najgore izbegnuto, sve to činilo se kao užasna kulminacija pretnje koja je rasla od Gabi Gifords i Stiva Skalisea i šestog januara.

"Pravo je pitanje večeras: Koje su implikacije za našu zemlju, hoćemo li se povući ili ići dublje u podele i nasilje?" rekao je David Akselord, demokratski strateg.

On nije jedini koji se to pita ili strepi od istog pitanja.

"Delić inča i bio bi mrtav. Preživeti taj trenutak i reagovati kako je reagovao, to je kultni trenutak. Ali brine me da li je ovo gotovo ili ulazimo u period  kakav je bil od 1963. do 1981. godine", rekao je Karl Rov.

Od ubistva Kenedija do pokušaja ubistva Ronalda Regana dva meseca nakon početka njegovog predsedničkog mandata, dogodio se niz političkih ubistava i dva pokušaja atentata na tadašnjeg predsednika Džeralda Forda.

Republikanski kongersmen Gaj Resčentaler takođe predstavlja zapadnu Pensilvaniju. Nije bio na Trampovom skupu, ali je entuzijastičan u podršci bivšem predsedniku. Ipak, u subotu uveče je zvučao samo kao zabrinuti Amerikanac.

"Zabrinut sam da ovo nije jedinstven događaj i da ćemo videti još političkog nasilja", rekao je on.

(Telegraf.re)