Mađarski premijer u akciji: Viktor Orban kao globalni mirotvorac, ali bez konkretnog plana

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Orbanov blizak ekonomski odnos sa ruskim predsednikom ostavlja ga otvorenim za optužbe da se ponašao kao Putinova marioneta

Foto: Tanjug/AP

Mađarski Viktor Orban nema svoj konkretan mirovni plan, ali je uprkos tome protekle dve nedelje proveo na turneji po Kijevu, Moskvi, Azerbejdžanu, Pekingu, Vašingtonu, pa čak i Trampovom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

On je svojom mirovnom misijom razbesneo lidere u EU i SAD, preneo je BBC.

"Mir neće doći sam od sebe u ratu Rusije i Ukrajine, neko ga mora napraviti", navodio je Orban u video-snimcima koji se svakodnevno objavljuju na njegovoj Fejsbuk stranici.

Njega su žestoko napali zvaničnici u Briselu i Vašingtonu zbog razbijanja jedinstva EU i NATO, kao i zbog prihvatanja narativa koje guraju Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping.

Malo ko osporava njegovu centralnu premisu da nema mira bez mirotvoraca. Ali Orbanov blizak ekonomski odnos sa ruskim predsednikom ostavlja ga otvorenim za optužbe da se ponašao kao Putinova marioneta.

Desničarski mađarski premijer kaže da bi prekid vatre vezan za određeni rok bio početak trajnog mira.

"Ne pregovaram ni u čije ime", rekao je on za mađarski radio tokom kratkog zaustavljanja u Budimpešti između posete Volodimiru Zelenskom u Kijevu i Putinu u Moskvi.

Narednih šest meseci, Mađarska je predsedavajuća Evropskom unijom. Orban je svoju prvu posetu Kijevu od početka rata pratio prvim putovanjem lidera EU u Rusiju od aprila 2022. Ta poseta Kremlju je očigledno naljutila njegove evropske partnere.

Šarl Mišel, šef Evropskog saveta 27 vlada EU, rekao je da rotirajuće predsedništvo nije dalo mandat za saradnju sa Rusijom u ime EU. Orban je priznao da je to bio slučaj, ali je insistirao:

"Razjašnjavam činjenice, postavljam pitanja".

U Kijevu je Zelenskom predstavio tri ili četiri opcije kako bismo razumeli njegove namere i gde je crvena linija do koje može da ide u interesu mira. Orban je takođe bio velikodušan u hvaljenju druga dva saveznika, Si Đinpinga i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

U susretu sa Erdoganom po dolasku na samit NATO u Vašington, on je govorio o njemu kao o "jedinom čoveku koji je nadgledao sporazum između Rusije i Ukrajine" do sada, pozivajući se na sada nevažeći sporazum o izvozu žita preko Crnog mora.

"Kina ne samo da voli mir, već je takođe iznela niz konstruktivnih i važnih inicijativa za rešavanje rata", rekao je Orban za predsednika Si Đinpinga. Poslednja poseta na njegovoj vrtoglavoj turneji bila je predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu, još jednom bliskom savezniku koga snažno podržava da ponovo pobedi u novembru i koga naziva čovekom mira.

U jednom intervjuu je izjavio da tokom Trampovog četvorogodišnjeg mandata na mestu predsednika "nije pokrenuo nijedan rat". Ovo je bilo izvanredno putovanje u svetlu međunarodne pažnje za lidera male istočnoevropske zemlje sa 9,7 miliona stanovnika.

Ali koga je Orban želeo da impresionira i da li to može imati bilo kakvog efekta?

Ključna meta njegove inicijative je domaća javnost. Viktor Orban je do sada imao relativno lošu godinu, izgubivši dve najistaknutije političarke u svojoj stranci zbog skandala u februaru, a svedoči pojavljivanju svog prvog ozbiljnog izazivača za više od decenije - Petera Mađara.

U junu, Orbanova stranka Fides je osvojila impresivnih 45 odsto na evropskim izborima, a tromesečna stranka Tisa Petera Mađara odličnih 30 odsto. Orban je izgubio više od 700.000 glasova (jedan od četiri) u poređenju sa poslednjim parlamentarnim izborima 2022.

Po prvi put on ne izgleda nepobedivo. Ima li boljeg načina da Mađarima pokaže da je njihov vođa još uvek jak nego da paradira svetskom scenom, na globalnoj turneji "da bi sklopio mir"?

Njegova misija je takođe bila usmerena na međunarodnu javnost, u nedelji kada je njegova nova grupa Patrioti za Evropu (PfE) u Evropski parlament privukkla 84 poslanika iz uglavnom krajnje desnih partija iz 11 zemalja.

Patriote za Evropu su se pojavile kao treća po veličini frakcija u parlamentu, zaobilazeći rivalsku grupu konzervativaca i reformista italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Poseta Orbana Moskvi donela mu je burne pohvale od Rusa:

"Mi to shvatamo veoma, veoma pozitivno. Verujemo da to može biti veoma korisno", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. SAD su bile manje impresionirane.

"Pozdravili bismo, naravno, stvarnu diplomatiju sa Rusijom da Rusiji jasno stavi do znanja da treba da poštuje suverenitet Ukrajine, da treba da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler i nastavio:

"Ali to uopšte nije ono što se čini da je ova poseta bila.

Istovremeno, SAD su pozdravile prvu posetu Orbana susednoj Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022.

(Telegraf.rs)