Poljska razmatra obaranje ruskih raketa: "To je opasna ideja, može izazvati reakciju Rusije"

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Sikorski je priznao da je tako kratak vremenski period Poljskoj dao malo vremena da reaguje

Foto: Profimedia/MATTHIAS HIEKEL / AFP

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je da Varšava razmatra predlog Kijeva da obori ruske rakete usmerene ka poljskoj teritoriji dok su još u ukrajinskom vazdušnom prostoru. Kako prenosi Bi-Bi-Si, predlog je uključen u sporazum o zajedničkoj odbrani između dve zemlje potpisan tokom posete predsednika Volodimira Zelenskog Varšavi ranije ove nedelje.

- U ovoj fazi, ovo je ideja. Ono što naš dogovor kaže je da ćemo istražiti ovu ideju - rekao je Sikorski za Američki institut za preduzetništvo u Vašingtonu. On je rekao da su neke ruske rakete ispaljene iz oblasti Sankt Peterburga ka ukrajinskim ciljevima u blizini zapadnog grada Lavova, nedaleko od poljske granice, prešle Belorusiju i ušle u vazdušni prostor Poljske oko 40 sekundi pre nego što su se okrenule ka svojim ciljevima u Ukrajini.

Ruske rakete često narušavaju poljski vazdušni prostor pre nego što uđu u Ukrajinu

Sikorski je priznao da je tako kratak vremenski period Poljskoj dao malo vremena da reaguje. Međutim, predlog bi teoretski obuhvatio svaku raketu koja pređe zapadnu Ukrajinu u pravcu Poljske.

- Mi smo zemlja na prvoj liniji fronta i ruske rakete narušavaju naš vazdušni prostor. Pretpostavljamo greškom - rekao je Sikorski.

- Naša dilema je sledeća. Ako ih obaramo tek kada uđu u naš vazdušni prostor, krhotine predstavljaju pretnju našim građanima i našoj imovini. S druge strane, to bi značajno pomoglo Ukrajincima - dodaje on.

- Po mom mišljenju, to je samoodbrana, ali mi istražujemo tu ideju - rekao je Sikorski.

Kako prenosi Index.hr, Sikorski je rekao da je nenaoružana ruska raketa pala u blizini njegove kuće u Bidgošču, oko 500 kilometara od beloruske granice, a da niko nije povredio, u decembru 2022. Dva državljanina Poljske su poginula od ruševina kada je Ukrajina oborila ruski projektil u blizini granice sa Poljskom mesec dana ranije.

Ranije ove nedelje, poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš rekao je da će Varšava konsultovati svoje NATO saveznike i tražiti njihovu saglasnost pre nego što pokuša da obori bilo koju rusku raketu.

- Ako takva odluka postoji, to može biti samo saveznička odluka. To nikada neće biti individualna odluka - rekao je Kosiniak-Kamiz za poljsku TVN na samitu NATO-a u Vašingtonu.

Analitičar: To je opasna ideja koja bi mogla da izazove reakciju Rusije

- Ključno je mišljenje SAD koje su prilično skeptične po ovom pitanju, tako da Poljska sigurno neće sama doneti takvu odluku - dodao je on.

Marek Svierczinski, analitičar odbrane za Politiku insajt, rekao je za BBC da bi se ta ideja mogla pokazati opasnom za Poljsku.

- Bez jake savezničke podrške, koje nema, ovaj predlog je veoma rizičan - rekao je on.

- Pogotovo kada uzmemo u obzir naše sposobnosti protivvazdušne odbrane i činjenicu da bismo mogli biti podložni nekoj vrsti ruskog odgovora - dodaje on.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Poljska je isporučila Ukrajini 44 paketa oružja i municije, uključujući više od 250 tenkova, borbenih aviona MiG-29, jurišnih helikoptera, artiljerijskih sistema i prenosivih PVO raketnih sistema vrednih više.

(Telegraf.rs)