Orban kontra ostatka Alijanse: Mađarska neće podržati da NATO postane "anti-kineski" blok

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Mađarska ne želi da NATO postane "antikineski" blok i neće podržati takav razvoj, izjavio je u četvrtak ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi Reuters.

U komentarima na marginama NATO samita u Vašingtonu, on je takođe rekao da bi prijem Ukrajine u vojni savez oslabio jedinstvo grupe.

Nacrt zaključka samita opisao je Kinu kao odlučujućeg podržavaoca ruskih ratnih napora u Ukrajini i naveo da Peking nastavlja da predstavlja sistemske izazove za Evropu i bezbednost. Kina je rekla da je zaključak pristrasan i da "seje neslogu".

"NATO je odbrambeni savez... ne možemo ga organizovati u antikineski blok," rekao je Sijarto za mađarsku državnu televiziju kao odgovor na pitanje o naporima NATO-a u izgradnji saveza u Indo-Pacifiku.

Kina je važan trgovinski i investicioni partner za Mađarsku. Ostale države članice Evropske unije nastoje da postanu manje zavisne od Pekinga.

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u ponedeljak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kako bi razgovarali o potencijalnom mirovnom sporazumu za Ukrajinu nakon poseta Kijevu i Moskvi.

Njegovi razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom naljutili su neke lidere EU, jer blok nastoji da izbegne kontakte na visokom nivou sa Moskvom zbog njenog rata u Ukrajini.

Na samitu NATO, lideri su izrazili svoju podršku Ukrajini, a nacrt zaključka ponovio je podršku Ukrajini na njenom putu ka članstvu u NATO.

"Prijem Ukrajine ne bi ojačao već oslabio jedinstvo saveza, jer postoje potpuno različiti stavovi o njihovom članstvu," rekao je Sijarto.

"Članstvo Ukrajine u NATO-u ne bi ojačalo odbrambeni karakter saveza jer bi, u praksi, stvorilo rizik od otvorenog sukoba između Rusije i NATO."

(Telegraf.rs)