Sindikat pozvao na proteste posle Makronovog otvorenog pisma: "Mora da uzme u obzir činjenicu da je izgubio"

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuski sindikat pozvao na proteste posle Makronovog poziva na formiranje vlade

Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ogranak železničkih radnika iz Generalne konfederacije rada (CGT), najveće francuske sindikalne organizacije, pozvao je na proteste 18. jula, na dan kada bi trebalo da se sastane novoizabrani parlament, a nakon otvorenog pisma francuskog predsednika Emanuela Makrona u sredu, u kojem traži od "republikanskih snaga" da formiraju "čvrstu većinu".

Protesti bi trebalo da se održe ispred sedišta državnih organa širom zemlje i ispred Narodne skupštine u Parizu sa zahtevom da levičarska koalicija Novi narodni front formira vladu.

"Ne dozvolimo da nam se ukrade pobeda!", zaključuje se u saopštenju CGT, prenosi France 24.

Predsednica CGT-a Sofi Bine pozvala je sve da učestvuju u protestnim skupovima kako bi se "Narodna skupština držala pod lupom" i osiguralo "da se poštuju glasovi građana".

Ona je nagovestila da bi protesti mogli da se nastave tokom Olimpijade.

Bine je pozvala je Emanuela Makrona da "izađe iz faze poricanja" jer je „izgubio na izborima”.

"Imamo utisak da se Luj XVI zatvara u Versaju. Ako (Makron) ne poštuje rezultate anketa, rizikuje da zemlju ponovo gurne u haos", navela je ona.

Bine je upozorila da Makron kao predsednik mora da garantuje poštovanje institucija.

"Emanuel Makron mora da uzme u obzir činjenicu da je izgubio, mora da imenuje premijera koga će predložiti Novi narodni front i pustiti Novi narodni front da formira većinu u Skupštini", istakla je ona.

Makron je u sredu u otvorenom pismu pozvao "političke snage sa republikanskim vrednostima" da formiraju vladajuću koaliciju i rekao da se nada da će izabrati premijera iz takve grupe.

"Polažemo nadu u sposobnost naših političkih lidera da pokažu razum, harmoniju i smirenost u vašem interesu i interesu zemlje. U svetlu ovih principa odlučiću o imenovanju premijera", naveo je Makron.

(Telegraf.rs/Tanjug)