Nemački kancelar Olaf Šolc zadovoljan rezultatima izbora u Francuskoj

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"Odahnuli smo zbog rezultata izbora u Francuskoj. Nadamo se da će predsednik i novi poslanici uspeti da konstruktivno formiraju novu koaliciju", poručio je on

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas zadovoljstvo rezultatom drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je najviše glasova osvojila levičarska koalicija Novi narodni front (LFI) i 182 mesta u nacionalnoj skupštini.

''Odahnuli smo zbog rezultata izbora u Francuskoj. Nadamo se da će predsednik i novi poslanici uspeti da konstruktivno formiraju novu koaliciju'', rekoa je Šolc, prenosi Rojters.

On je istakao da je dobro funkcionisanje Evropske unije ''moguće samo uz Francusku''.

Prema preliminarnim rezultatima, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koalicija francuskog predsednika Emanuela Makrona, centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mesta, desničarska koalicija 15, levičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mesta.

(Telegraf.rs/Tanjug)