Novi britanski ministar spoljnih poslova želi da resetuje osnose između Londona i Brisela

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Dejvid Lami se složio da je ovo "težak geopolitički trenutak", ali je rekao da je važno da se neslaganja između demokratija ne mešaju sa pretnjama koje predstavljaju autoritarni režimi

Foto: Tanjug/AP

Dejvid Lami, novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije, otišao je na svoje prvo zvanično putovanje u inostranstvu nedugo nakon imenovanja. Kako prenosi BBC, situacija nije zahtevala momentalne rezultate ili otvaranje novih horizonata.

Stvar je bila u percepciji. Nova, energična administracija u Londonu rešena je da pokaže dobru volju prema nekima o najvažnijih partnera Ujedinjenog kraljevstva.

Posle večeri provedene sa svojom nemačkom koleginicom, Analenom Berbok, njih dvoje su našli vremena da pogledaju nekoliko minuta utakmice reprezenzavije Engleske na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Ubrzo nakon toga, Lamijeva turneja se preselila u provincijalno okruženje seoskog imanja poljskog ministra inostranih poslova Radoslava Sikorskog. Posle nekoliko sati razgovora, Lemi se vratio u avion na kratak let ka severu do Švedske, jedne od najnovijih članica NATO.

Zašto na početku Nemačka, Poljska i Švedska?

Delimično je Ukrajina glavni razlog. Zajedno sa Velikom Britanijom sve tri ove države imaju važnu ulogu u pomaganju Kijevu da se odupre ruskoj invaziji. Istovremeno dok je šef diplomatije bio na turneji, Džon Hili, novi britanski ministar odbrane, bio je u Odesu, gradu na jugu Ukrajine.

Hili je posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovim, najavio da će London obezbedoti još 250.000 komada artiljerijske municije i sto navođenih projektila tipa "brimpston".

"Možda je došlo do promene vlade, ali Velika Britanija je ujedinjena u pomoći Ukrajini", rekao je Dejvid Lami i nastavio:

"Želimo da dupliramo svoju posvećenost Ukrajini. Vojna pomoć će biti isporučena u narednih sto dana".

Francuska ima svojih problema posle izbora. nije bilo ni zaustavljanja u Briselu. Novi britanski premijer ser Kir Starmer rekao je da se za vreme njegovog života Velika Britanija neće vratiti u Evropsku uniju.

Međutim, Poljska i Švedska su ključni evropski saveznici i članice NATO. Odlično mesto da novi šef diplomatije započne sa istraživanjem bliskijih veza u budućnosti.

"Želim da resetujem naše bilateralne odnose sa Evropskom unijom", rekao je Dejvid Lami.

Novi premijer ser Starmer je tokom boravka u Edinburgu u nedelju rekao da su "već u toku napori da se poprave odnosi Velike Britanije i EU".

Glavne brige Rusija, Kina i Pojas Gaze

Novi britanski premijer je već na samitu NATO u Vašingtonu, koji traje do 11. jula. Ovo su nezgodna vremena za jačanje odnosa, sa Francuskom koja je krenula udesno, a SAD su na ivici da se na mesto predsednika vrati Donald Tramp.

Ministar Lami se složio da je ovo "težak geopolitički trenutak", ali je rekao da je važno da se neslaganja između demokratija ne mešaju sa pretnjama koje predstavljaju autoritarni režimi.

"Zabrinut sam kada vidim kako se iranski dronovi pojavljuju u Ukrajina", rekao je on i nastavio:

"Zabrinut sam kada vidim da se granate iz Severne Koreje koriste na evropskom tlu. I naravno da sam zabrinut zbog partnerstva koje vidim da Rusija koristi sa tim autoritarnim državama".

I druga pitanja su teška, vezano za prvo putovanje novog ministra inostranih poslova. Posebno rat u Pojasu Gazi. U Nemačkoj je ministar Lami govorio o potrebi za postizanjem "uravnoteženijeg pristupa sukobu između Izraela i Pojasa Gaze".

Nije jasno na šta je tačno mislio, ali s obzirom na to da su pregovori o prekidu vatre očigledno pred nastavkom, izvesno je da će pronalaženje načina da se okonča rat u Pojasu Gaze oduzimati mnogo vremena u narednim mesecima.

(Telegraf.rs)