Mitropolit završio u krevetu svog ćelijara? Navodno hteo "da ga zagreje": Skandal trese pravoslavnu crkvu

A. G.
Vreme čitanja: oko 11 min.

Bivši miljenik patrijarha Kirila dobio je mađarski pasoš, postao vlasnik imanja u inostranstvu, započeo složene odnose sa svojim prijateljem iz ćelije i navodno mu je pretio tokom propovedi i prepisaka

Na blogu Andreja Kuraeva 11. marta objavljena je beleška pod nazivom "Spasavanje mitropolita Hilariona". U svom postu, Kuraev je nagovestio mogući seksualni skandal fokusiran oko Hilariona. Na Kuraevljev članak gotovo niko nije obratio pažnju. Međutim, tri dana kasnije, 14. marta, RIA Novosti su objavile članak o "velikoj krađi u Mađarskoj pravoslavnoj eparhiji" sa atipičnim dodatkom na kraju vesti: "Izvor je pojasnio da se ime osumnjičenog ne objavljuje zbog interesa istrage, i podsetio je da se velika krađa prema mađarskom Krivičnom zakoniku kažnjava zatvorom od jedne do pet godina." Kasnije se ispostavilo da se on pojavio na poternici mađarske policije zbog krađe pod imenom Džordži Suzuki, momka koji je ranije bio na svim slikama veb sajta  Parohije Svetog Trojstva u Budimpešti, gde Hilarion služi.

"Nova Evropa" je uspela da kontaktira Džordžija, koji je ispričao svoju priču, a celu priču komenrarisao je i mitropolit Hilarion. Suzuki optužuje mitropolita Hilariona za seksualno uznemiravanje. Hilarion tvrdi da iza Džordžija stoji "žena koja tvrdi da je njegova majka" i koja je pokušala da ucenjuje mitropolita, zahtevajući nadoknadu za moralnu štetu navodno nanetu njenom sinu.

U daljem tekstu sledi hronološko pojašnjenje događaja, onako kako ih prenosi "Nova Evropa".

Foto: Printscreen/ Blog post Andreja Kuraeva

Epizoda 1: Kako je šef crkvenog MSP-a završio u egzilu i stekao novog prijatelja u ćeliji

Mitropolit Hilarion je nekada bio desna ruka patrijarha i drugi čovek u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Od 2009. godine, on je predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije (efektivno Ministarstvo spoljnih poslova Crkve) i često se spominjao u medijima kao potencijalni naslednik Kirila. Međutim, u junu 2022. godine, bez objašnjenja, poslat je u Mađarsku, gde je imenovan za mitropolita Budimpešte i Mađarske, na čelo jedne od najmanjih eparhija Ruske pravoslavne crkve. Tada su mediji povezali ovaj misteriozni potez sa "protivratnim stavom" mitropolita, nazivajući njegovo uklanjanje "ostavkom godine", a sam Hilarion je svoje degradiranje komentarisao ovako: "Možete smatrati da je put napravio veoma oštar zaokret, ja se nisam uklopio i završio sam na ivici puta."

Izvori u Ruskoj pravoslavnoj crkvi bliski Sinodu tvrde da je ova odluka bila šok za Hilariona, i da je saznao za svoju ostavku nakon što su odgovarajući dokumenti već bili potpisani. Takođe se spekulisalo da je razlog za Hilarionov progon navodno mogla biti želja patrijarhata da ima svog visoko rangiranog predstavnika (gotovo poverenika patrijarha) na teritoriji Evropske unije.

U isto vreme, osamnaestogodišnji Džordži Suzuki, pravoslavni mladić iz rusko-japanske porodice, ponudio se da služi kao njegov ćelijar. Već je bio dopisivao sa Hilarionom ranije, i prema Džordžiju, želeo je da podrži hijerarha koji je izgubio svoju poziciju, pa je postao mitrapolitov učenik.

Hilarion je pristao i pozvao Suzukija da radi u parohiji Svetog Trojstva. U oktobru 2022. godine, mladić je stigao u Budimpeštu.

Epizoda 2: Kako je mitropolit završio u krevetu svog ćelijara?

Suzuki kaže da je prvobitno živeo u svojoj ćeliji i viđao mitropolita samo poslovno, što je njegova poslušnost zahtevala, ali nakon nekoliko nedelja Hilarion mu je predložio da se preseli u sobu u njegovom stanu kako bi pomogao u kućnim poslovima. Džordži je pristao i preselio se u mitropolitove odaje. U novembru, Hilarion je odveo Suzukija u daču u Francuskoj koja, prema Džordžiju, pripada mitropolitu. Tamo se Džordži razboleo i proveo nekoliko dana sa visokom temperaturom. Tada, prema njegovim rečima, došlo je do njegovog prvog fizičkog kontakta sa mitropolitom: tokom još jednog napada groznice, Hilarion je skinuo Džordžija do donjeg veša i legao pored njega, navodno da bi ga zagrejao.

Kako se Džordži seća, od tada su sve više vremena provodili zajedno u krevetu. Prvo je Hilarion dolazio da "proveri" mladića zbog bolesti, a zatim, kada su se vratili u Mađarsku, počeo ga je posećivati uveče, i na kraju su redovno spavali zajedno. Međutim, prema Džordžiju, nikada nije došlo do seksualnog odnosa.

Prema Suzukiju, bio je pod stalnim psihičkim pritiskom, i u septembru 2023. godine kada je pokušao da izrazi svoje nezadovoljstvo, počeo je da dobija pretnje od Hilariona: mitropolit je tvrdio da bi, ako se raziđu, mladić mogao imati problema. Nakon nekog vremena, Suzuki je postavio pitanje mitropolitu: "Šta će se desiti ako te napustim?" i snimio Hilarionov odgovor. Na snimku, Hilarion kaže da će Džordžiju biti "loše" i "ništa mu neće ići".

Od tada, Džordži je počeo češće da snima šta mu se dešava, navodno radi sopstvene sigurnosti. Na još jednom snimku, Ilarion zabranjuje Suzukiju da stavi pidžamu pre spavanja. Džordži kaže da mu je hladno, ali Ilarion odgovara: "Nije ti hladno" (audio snimak je na raspolaganju redakciji Nove Evrope).

Prema Suzukiju, mitropolit je rekao da želi da ga "oseti kožom". Nekoliko puta Džordži je zaključavao sobu - tada bi Hilarion kucnuo na vrata, i Džordži je morao da ih otvori. Suzuki kaže da je ponekad izbegavao noćne kontakte s Hilarionom, pozivajući se na loše zdravstveno stanje, što je jako naljutilo mitropolita - sledećeg dana bio je nervozan.

Kako se novodi, pomenuti mediji poseduje video snimke Ilariona u donjem vešu kako sedi na krevetu sa gotovo golim Suzukijem.

U isto vreme, Hilarion je uveravao Džordžija da moraju da žive zajedno. Na jednom od snimaka, tvrdi da je kupio dvorac u Mađarskoj "da bi Džordži bio sa njim", a u drugom, tvrdi da su "svi njegovi ćelijari napustili zbog jednog razloga, a taj razlog je bio žena".

Suzuki kaže da je atmosfera u Hilarionovoj kući bila takva da nije bilo moguće izraziti neslaganje sa mitropolitom. Prema njemu, ključnu ulogu u tome igrao je Hilarionov drugi, iskusniji ćelijar, Vjačeslav Li, koji je ponižavao DžorDžija i dovodio ga u sukob sa njegovom majkom, Veronikom Suzuki, kada je došla da poseti svog sina. Na jednom od snimaka koje je napravio Suzuki, Li razgovara sa Hilarionom i kaže da "neko mora da ga podigne veoma oštro i bolno, kroz suze i bol".

Đakon Vjačeslav Li, u razgovoru sa dopisnikom Nove Evrope, rekao je da su njegove reči bile povezane sa Suzukijevom profesionalnom nesposobnošću. Li tvrdi da tokom majčinih poseta Mađarskoj, Džordži nije ispunjavao svoje dužnosti kao pomoćnik đakona, zbog čega je dodatni posao pao na samog Lija.

Hilarion naziva optužbe za seksualno uznemiravanje od strane Džordžija Suzukija neutemeljenim i obećava da će podneti tužbu za klevetu. Ne poričući autentičnost "neovlaštenih" snimaka napravljenih od strane Suzukija, mitropolit ističe da nije imao seksualne odnose sa svojim ćelijarom. Smatra da je tema njegovog odnosa sa Džordžijem previše lična i nije spreman da je dalje razvija. Hilarion je takođe izjavio da ne smatra mogućim komentarisati sukob u suštini, budući da je, navodno, Džordži tražen od strane Interpola

- Ako počnem nešto da govorim, moglo bi naškoditi istrag - rekao je. Takođe je odbio da odgovori na pitanje da li poseduje nekretnine u Francuskoj, gde su, prema rečima Suzukija, provodili vreme zajedno.

Epizoda 3: Kako se Hilarion javno bori protiv homoseksualaca?

Javno, Hilarion je više puta kritikovao Katoličku crkvu zbog toga što dozvoljava da se LGBT osobe blagosiljaju i naglasio je važnost zaštite "tradicionalnih vrednosti". Godine 2021. podržao je ruski zakon o zabrani promocije "nenormalnih vrednosti", govoreći da "isti zakoni treba da se uvedu i u drugim zemljama". Godine 2018. Hilarion je dao "naučnu" tvrdnju da "seksualna orijentacija nije predodeđna, već se formira u ranom detinjstvu i adolescenciji". Hilarion je čak tvrdio da je, ako se želi, moguće "vratiti" osobu na "tradicionalnu" orijentaciju.

- Pastoralno iskustvo rada sa osobama sa homoseksualnom orijentacijom pokazuje da u mnogim slučajevima osoba može ili potpuno se osloboditi toga, ili izgraditi svoj život tako da mu to ne smeta da bude potpuno funkcionalan član porodice - rekao je 2018. godine.

Epizoda 4: Kako je Hilarion postao vlasnik imanja u Mađarskoj?

Prema Suzukiju, Hilarion provodi sve slobodno vreme u zabavi. Postoji samo jedno formalno kanonsko ograničenje: ne sme propustiti više od tri nedelje za redom u parohiji, kako ne bi izazvao nepotrebnu sumnju vernika i optužbe za kršenje Apostolskog pravila. Poštujući ovo pravilo, mitropolit planira svoje ture jahta i putovanja na ski odmore tako da se može vratiti u Budimpeštu na vreme za nedeljnu službu. Neki od fotografija koje je podelio Suzuki pokazuju da je i sam uživao u udobnom životu sa Ilarionom: išli su zajedno u restorane, provodili odmore na ski odmaralištima, a u slobodno vreme mladić je išao na jedrenje. Tokom njihovog zajedničkog života, Suzukijev telefon nakupio je dokaze o raskošnom životu mitropolita. Na primer, ugovor o kupovini imanja od 2.360 kvadratnih metara za 2.150.000 evra u predgrađu Budimpešte. Prema ugovoru, Hilarionov dvorac će imati 14 soba, bazen, teretanu, podrum za vino i parking za šest automobila.

U jednom od snimaka koje je napravio Džordži, Ilarion priča kako je prodao svoju kolekciju skupocenog vina kako bi kupio nameštaj za svoju kuću za 15 hiljada evra. U drugom snimku, Ilarion kaže da je dobio novac za dvorac od prodaje svog stana na Arbatu i donacija od "sponzora". Prema rečima Džordžija, Ilarion je ubedio svoje sponzore da će novac ići na izgradnju skita, odnosno manastirskog zdanja. Ilarion naziva svoju kuću "skitom" na snimku, ali se zatim ispravlja i priznaje da poseduje "dvorac". Ilarion provodi svoje slobodno vreme u raskošnom dvorcu, prima goste, priređuje gozbe i vozi električni trotinet. Džordži tvrdi da bi među Ilarionovim sponzorima mogli biti neki veliki biznismeni, uključujući one pod sankcijama, poput Dmitrija Pumpjanskog, Goda Nisanova, Petra Avena i Valerija Kogana.

Epizoda 5: Kako je Hilarion osigurao podršku vlade NATO zemlje i postao Mađar?

Tokom svog izgnanstva u Mađarskoj, mitropolit Hilarion je delovao kao posrednik između Ruske pravoslavne crkve i Zapada, učestvujući u sastancima visokog nivoa uključujući i sa najvišim zvaničnicima Katoličke crkve, čak je sreo i papu. U junu 2023. godine, mediji su istakli Hilarionovu ulogu u pregovorima oko transfera ukrajinskih zatvorenika u Mađarsku. Hilarion je otvoreno razvijao prijateljstva sa najvišim zvaničnicima Mađarske, koji su česti gosti u njegovoj crkvi. Fotografije sa mađarskim potpredsednikom Zsoltom Semjenom i drugima prikupio je Džordži Suzuki tokom svog boravka kod Mitropolita.

Značajan događaj tokom Hilarionovog boravka u Mađarskoj bio je dobijanje mađarskog državljanstva. U roku od tri meseca od njegovog imenovanja u Mađarsku, Hilarion je stekao mađarsko državljanstvo, proces koji obično zahteva intervenciju na visokom nivou vlade, što ukazuje na podršku mađarskih vlasti.

Epizoda 6: Kako je Hilarion pokušao da podmiti svog bivšeg pomoćnika i postao žrtva njegove pohlepe?

U januaru 2024. godine, Džordži Suzuki je odlučio da pobegne. Nakon što je ubedio Hilariona da mu je potrebna analiza krvi u Budimpešti, napustio je parohijske prostorije, napustio zemlju i vratio se u Japan. Pre nego što je otišao, uzeo je skupoceni sat i 30.000 evra iz Hilarionove kuće, navodeći strah i potrebu za zaštitom. Nakon njegovog bekstva, podignuta je krivična prijava protiv Suzukija u Mađarskoj zbog krađe.

Hilarion je zatim poslao pisma izvinjenja Suzukiju i pregovarao sa Suzukijevom porodicom o finansijskoj nadoknadi. Mitropolit je prvobitno ponudio 2.000 evra mesečno, ali je kasnije razgovarao o jednokratnoj uplati ekvivalentnoj 16 godina mesečnih primanja, što je kasnije odbila Suzukijeva majka, Veronika. Hilarion je optužio Veroniku za pohlepu,  sugerišući da su njeni finansijski zahtevi preveliki. On je izrazio kajanje u svojoj prepisci, u jednom trenutku čak pominjući misli o samoubistvu.

Epizoda 7: Kako je Hilarion pretnjama u svojim propovedima ciljao na svog bivšeg pomoćnika?

Nakon Suzukijovog odlaska, Hilarion je govorio o njemu i njegovoj majci u propovedima, pozivajući se na biblijske analogije i podrazumevajući indirektne poruke. Jedna propoved se odnosila na biblijsku priču o Hamu, naglašavajući posledice izdaje i ističući Suzukijeve postupke kao slične krađi i izdaji.

Hilarion je koristio svoju obrazovnu platformu "Isus" da dodatno obradi situaciju, raspravljajući o temama krađe i moralnih prestupa, koje je Suzuki tumačio kao prikrivene pretnje. Suzukijeva majka, Veronika, koja je posetila Mađarsku radi lečenja, bila je indirektno pomenuta u Hilarionovim javnim obraćanjima. Hilarion je porekao da je koristio svoje propovedi da bi preteo Suzukiju ili njegovoj porodici, ali je priznao da je indirektno adresirao incident. Upozorio je na potencijalne pravne posledice za Suzukija ako se dalje detalji objave javno.

Zaključak: Argumenti obe strane

Mađarske vlasti nastavljaju istraživanje krađe u Mađarskoj pravoslavnoj eparhiji Ruske pravoslavne crkve i tragaju za Suzukijem.

Hilarionove optužbe protiv Suzukija uključuju krađu, snimanje bez dozvole na privatnom posedu i posedovanje navodno nezakonitih materijala. Negira optužbu za dečju pornografiju, priznajući gledanje odraslog sadržaja i korišćenje sajtova za upoznavanje, postupke koji su u suprotnosti sa crkvenim naukom, ali nisu zakonom zabranjeni.

Veronika Suzuki tvrdi da je finansijska nadoknada koju je tražila bila za psihičke probleme Džordži i troškove lečenja. Ona insistira da Džordži, traumatizovan incidentom, zahteva stalnu terapiju.

Anonimni stručnjak za Rusku pravoslavnu crkvu potvrdio je dugogodišnje glasine o Hilarionovim odnosima sa pomagačima. Stručnjak sugeriše da Suzukijevi postupci odražavaju uobičajenu praksu iskorišćavanja poverenja i potencijalnih pokušaja ucene unutar crkvenih hijerarhija.

Pravni zastupnik Džordži Suzukija u Mađarskoj odbacuje Hilarionove optužbe kao neutemeljene. Advokat tvrdi da snimanje na privatnom posedu nije nezakonito, osim ako nije namenjeno nezakonitom sticanju pristupa privatnim ili poslovnim tajnama. Što se tiče optužbi za krađu, advokat tvrdi da je ključni faktor u određivanju krivice Suzukijev motiv:

- Ako je Džordži uzeo predmete da bi ih zadržao ili vratio samo uz naknadu, to bi se smatralo krađom. Ako je želeo da ih koristi kao alat ili polugu za pregovore, to bi se smatralo krađom. Ako je njegova namera bila da ih odmah vrati po dolasku u Japan, to ne bi bio krađa, jer nema nameru da ih 'nezakonito prisvoji'.

Kada je reč o validnosti optužbi za ucenu Suzukijeve majke, advokat odgovara:

- Pregovaranje o bilo kakvim pravnim potraživanjima, čak i u ime druge osobe, nije ucena. Međutim, ako je zahtev nezakonit i pregovori obuhvataju ucenu, može se smatrati ucenom. Na primer, pominjanje da će nečiji privatni život biti u opasnosti ako ne prihvati ponudu može se smatrati ucenom. Pogotovo ako je zahtev nezakonit i pretnja je stvarna.

(Telegraf.rs)