Kako na anketama stoje Bajden i Tramp nedelju dana nakon predsedničke debate? Sve oči uprte u ove države

Vreme čitanja: oko 1 min.

Politički analitičari smatraju da su Arizona, Džordžija, Mičigen, Nevada, Severna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin države koje će odrediti pobednika na ovogodišnjim izborima

Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock

Prošlo je nedelju dana od predsedničke debate u SAD, a najnovije ankete pokazuju da Donald Tramp ima malu prednost u odnosu na aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Stresan je ovo period za Bajdenove pristalice, posebno nakon što se danima suočava sa sve glasnijim zahtevima i članova partije, ali i glasača, da se povuče iz izborne trke.

Prema poslednjim anketama, Bajdena podržava 43, dok Trampa 49 odsto glasača.

Mnogi sa neizvešnošću očekuju intervju Džoa Bajdena za ABC News, u kom se očekuje da će konačno reći da li ostaje u trci ili se povlači.

Bajden je ranije ove nedelje odbacio sve glasine i saopštio da ne odustaje od kandidature, a onda je najavio i pobedu na izborima u novembru.

"Kandidujem se, niko me ne tera na to. U ovoj trci sam do kraja i pobedićemo", rekao je Bajden.

Međutim, čini se da ankete pokazuju nešto sasvim drugo.

Interna, koju su naručile demokrate, pokazuju da Tramp ima veću prednost u odnosu na Bajdena.

Kakva je situacija u ključnim državama?

Politički analitičari smatraju da su Arizona, Džordžija, Mičigen, Nevada, Severna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin države koje će odrediti pobednika na ovogodišnjim izborima. Bajden je na prošlim izborima pobedio u svim, osim u Severnoj Karolini.

Ankete kažu da Tramp vodi u svim kolebljivim državama (takozvanim swing state) od kojih najviše i zavise rezultati izbora.

U Džordžiji i Arizoni, u kojima je Bajden pobedio pre četiri godine, zatim u Mičigenu, koji je zbog velike muslimanske manjine dospeo u žižu javnosti nakon rata na Bliskom istoku, Bajdenov rejting počinje da opada.

Tramp ima prednost i u "manje važnim" državama, kao što su Nju Hempšir, Virdžinija i Novi Meksiko.

(Telegraf.rs)