Ojačava se istočna granica NATO: Amerika šalje još 100 tenkova i skoro 200 oklopnih vozila u Poljsku

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Premeštaj je deo strateške odluke Alijanse da se pojača vojno prisustvo na istoku kako mera odvraćanja eventualnog ruskog napada

Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Pentagon šalje 100 tenkova i skoro 200 oklopnih vozila među kojima je i 18 samohodnih haubica u Poljsku. Kako je preneo portal "Bulgarian military", cilj je da se ojača istočna granica NATO, a ovo naoružanje će biti prebačeno iz vojne baze u Manhajmu u Nemačkoj.

Naoružanje će biti smešteno nedaleko od vazduhoplovne baze u poljskom mestu Povidz. Premeštaj je deo strateške odluke Alijanse da se pojača vojno prisustvo na istoku kao mera odvraćanja eventualnog ruskog napada.

Vojni eksperti i visoki oficiri veruju da je istočni bok NATO potencijalno ranjiv, dok bi dodatna teška vojna oprema mogla da ojača odbranu od ruske agresije. Jedno od kritičnih pitanja je nedostatak protivvazdušnih sistema.

Prema izveštaju Fajnenšel tajmsa, unutrašnje kalkulacije NATOa otkrivaju da Alijansa trenutno ima „manje od pet odsto neophodnih kapaciteta protivvazdušne odbrane potrebnih za zaštitu istočnog krila u slučaju "napada punog kapaciteta".

"Odbrambeni kapaciteti vazdušne i raketne odbrane su ključni deo istočnoevropskog odbrambenog plana. A trenutno to nemamo", otkrio je visoki diplomata NATO.

Fajnenšel tajms je preneo i da najnovija odbrambena strategija NATO uključuje mere za "značajno povećanje" količine i spremnosti vazdušnih i protivraketnih odbrambenih sistema. Prenos postojeće opreme u Ukrajinu je "iscrpeo" evropske zalihe, dodatno naglašavajući hitnost rešavanja ovog problema.

Nedavna priznanja da je vazdušna i protivraketna odbrana NATO nedovoljna, posebno duž njegovih istočnih granica, ponovo pokreću pitanja o nedovoljnom izdvajanju zemalja članica za odbranu. Od početka ruske invazije na Ukrajinu bilo je više izveštaja o tome da zemlje poput Belgije, Italije i Nemačke, imaju dovoljno municije za svega nekoliko dana rata u slučaju da budu direktno napadnute.

Odatle i ne čudi što je većina članica NATO povećala proizvodnju vojne opreme i naoružanja, a ujedno je više od polovine članica Alijanse ispunilo cilj o izdvajanju dva odsto BDP za odbranu.

(Telegraf.rs)