Planinarka ostala paralizovana, mislila da je ujeo pauk: Lekari otkrili pravog krivca, spasili je posle 5 sati

A. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Cela akcija spasavanja trajala je više od pet sati

Foto: Facebook/InyoCountySearch&Rescue

Kalifornijski spasioci uspeli su da spasu planinarku sa planine Sijera Nevade koja je iznenada izgubila osećaj u nogama od misterioznog napada prošle nedelje. Prvobitno je mislila da ju je ujeo pauk, ali su doktori kasnije utvrdili da je navodno reč o žarenju koprive.

Žena je otišla oko 18.30 časova da donese vodu iz potoka duž prelaza Tabuse u parku kada je osetila ubod za koji je mislila da je ujeo pauk.

"Nakon tog uboda nije mogla da oseti noge i nije mogla da nastavi da se spušta", rekli su zvaničnici za pretragu i spasavanje okruga Injo u saopštenju.

Neidentifikovana žena iskoristila je poslednji procenat svoje baterije na telefonu da pozove pomoć. Prenela je svoje koordinate neposredno pre nego što se telefon ugasio.

Služba za potragu i spasavanje okruga Injo uspela je da prenese nosiljku stazom u dužini od 4,5 kilometara na putu do planinarke. Ali kada su stigli na 500 metara od žrtve staza je postala previše gruba.

Tim je uspeo da obezbedi nosiljku i krene dalje dok nije pronašao paralizovanu ženu, a sve vreme su "polako hodali nezgodnim delom staze dok su kanapima obezbeđivali bezbednost“.

Cela akcija spasavanja trajala je više od pet sati.

U danima nakon strašnog susreta, medicinski zvaničnici su zaključili da ugriz uopšte nije bio od pauka - niti je čak bio ugriz.

"Spasioci veruju da je ženu zapravo ožarila kopriva koja se nalazila na zarasloj stazi", rekla je za Post Lindzi Stajn iz kancelarije okružnog šerifa.

U pokušaju da izbegne gomilu snega na prelazu Mather, planinarka je nehotice prošetala kroz koprive na stazi Tabuse Pas.

Foto: Pixabay

Listovi i mlade stabljike koprive imaju na svojim krajevima dlačicama prekrivenim mravljom kiselinom i drugim nadražujućim materijama koje mogu izazvati iritaciju u dodiru sa kožom, navodi Britanica.

Ako ih dodirnete, ove igličaste dlačice ubrizgavaju kiselinu u kožu, izazivajući osećaj peckanja i osipa koji svrbi.

Na sreću, simptomi obično ne traju duže od 24 sata.

Šerifovo odeljenje je potvrdilo da se veruje da se planinar dobro oporavlja, piše nypost.com.

(Telegraf.rs)