Da li su ovo najskuplje laži na svetu? Aleks Džons rasprodaje imovinu zbog izmišljotina o masakru

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon sudske presude najpoznatiji teoretičar zavera na svetu porodicama žrtava duguje više od 1,5 milijardi dolara odštete zbog negiranja i laži koje je govorio o masakru iz 2012. kada je ubijeno 28 osoba, uglavnom dece

ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Aleks Džons, najpoznatiji svetski teoretičar zavera, pristao je da rasproda svoju imovinu kako bi isplatio porodice žrtava masovne pucnjave u osnovnoj školi Sendi Huk! Tako bi, kako prenosi CNN, moglo da dođe do okončanja njegovog vlasništva nad portalom Infowars, koji je jedan od omiljenih kod pristalica teoretičara zavera.

Nakon sudske presude Aleks Džons porodicama žrtava duguje više od 1,5 milijardi dolara odštete zbog negiranja i laži koje je govorio o masakru iz 2012. kada je ubijeno 28 osoba, uglavnom dece.

Njegov portal predstavlja uticajnu imperiju za širenje lažnih vesti i zavera. Aleks Džons ga je osnovao krajem 90-ih godina. Ne samo da ga je koristio za medijsku kompaniju da bi zatrovao javni diskurs podlim lažima i teorijama zavere, već i da se obogati milionima dolara.

Džons se opirao pretvaranju svog ličnog bankrota u rasprodaju ali je, suočen sa sve većim pritiskom, promenio stav i popustio zahtevima porodica žrtava, koje još uvek nisu videle niti jedan jedini peni od njega otkako su ga porote u Konektikatu i Teksasu 2022. proglasile odgovornim za klevetu i emocionalne bolove.

Njegovi advokati su u podnošenju zahteva za likvidaciju naveli da "nema razumne perspektive za uspešnu reorganizaciju i da bi nastavak vlasništva samo rezultirao dodatnim troškovima za Džonsa".

Ovaj pravni manevar na kraju "znači okončanje Džonsovog vlasništvo nad Free Speech Systems koji će na kraju biti prodat", potvrdio je Avi Mošenberg, advokat koji zastupa neke od porodica žrtava.

Džons tehnički nije kontrolisao poslovanje svog portala izvesno vreme imajući u vidu i da je njegova kompanija Free Speech Sistems takođe podnela zahtev za zaštitu od bankrota. Poslovanje kompanije je, dakle, pod nadzorom sudskog službenika za restrukturiranje. Saslušanje po ovom zahtevu biće narednog petka.

Likvidacija Džonsove imovine ne znači da će Infowars prestati da postoji. Moguće je nekoliko opcija. Sudski imenovani poverenik mogao bi da, naprimer, proda posao drugom vlasniku.

(Telegraf.rs)