Ministar policije upozorava: Atentator na Roberta Fica možda nije bio "usamljeni vuk"

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U međuvremenu, život Roberta Fica (59) više nije ugrožen, nakon nekoliko višesatnih operacija, ali je on i dalje zadržan u bolnici na intenzivnoj vezi

Foto-kolaž: Telegraf.rs, Tanjug/AP

Atentator na slovačkog premijera Roberta Fica možda nije bio "usamljeni vuk", upozorio je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok. Kako je preneo "BBC", istražuje se mogućnost da atentator Juraj Cintula (71), pesnik i pisac iz grada Levice, nije kao što se ranije verovalo, delovao sam.

U međuvremenu, život Roberta Fica (59) više nije ugrožen, nakon nekoliko višesatnih operacija, ali je on i dalje zadržan u bolnici na intenzivnoj vezi. U subotu je odlučeno da atentator Cintula bude zadržan iza rešetaka do početka suđenja.

"Istražni tim je formiran i istražiće da li je osumnjičeni bio deo određene grupe koja se međusobno podržavala", rekao je Matuš  Šutaj-Eštok. On je naveo i da će se ispitati informacije iz obaveštajnih službi o tome da je dva sata nakon atentata i nakon što je osumnjičeni uhapšen, kompletna istorija njegovih aktivnosti i komunikacije na Fejsbuku obrisana.

Dan nakon napada ministar unutrašnjih poslova je na konferenciji za novinare rekao da je "osumnjičeni delovao sam i da je ranije učestvovao u protestima protiv vlade".

U nedelju je zamenik premijera Robert Kalinjak saopštio da Ficov život nije više ugrožen:

"Najgore čega smo se plašili sadaje prošlost. Ficovo stanje je stabilno sa pozitivnom prognozama. Sada smo malo opušteniji", rekao je on ispred bolnice u Banskoj Bistrici.

Fico će ostati u ovoj bolnici i njegov transport u Bratislavu u ovom trenutku nije moguć.

Atentat je šokirao Slovačku. Odlazeća predsednica Zuzana Čaputova je pozvala na mir, a sve lidere političkih stranaka na sastanak da se razgovara o smanjenju političkih tenzija. Robert Fico se vratio na vlast posle septembarskih izbora i na čelu je populističke koalicije nacionalističkih stranaka.

Napetost i polarizacija u društvu traju od 2018. kada je ubijen istražni novinar koji je istraživao korupciju u političkim drugovima. Tada je premijer usled masovnih protesta morao da se povuče. Vratio se na vlast posle kampanje u kojoj je obećao završetak pružanja vojne pomoći Kijevu i veto na ulazak Ukrajine u NATO.

Video: Osumnjičeni za atentat na slovačkog premijera doveden na saslušanje: Ekskluzivni snimci iz Slovačke

(Telegraf.rs)