Uhapšen Amir N. (18), vođa hamburške mafije: Došao kao izbeglica, tek će odlučiti da li će biti deportovan

A. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Umesto deportovanja, njegova viza je nekoliko puta do sada bila produžena iako su navodno znali za njegove prestupe

Foto: Privatna arhiva

Mladi Avganistanac Amir N. (18), šef ozloglašene hamburške narko-bande, trenutno se nalazi u nemačkom zatvoru i kako prenosi Bild, za sada neće biti deportovan. Ova vest otvorila je polemiku o problemu sa migracijama o kojima se često priča širom Nemačke.

Umesto deportovanja, njegova viza je nekoliko puta do sada bila produžavana i on već osam godina živi kao izbeglica u Hamburgu.

Amir se smatra šefom bande "315er" nazvane po parking garaži u Hamburgu, a prema istražiteljima, oni su prisiljavali mladiće uzrasta između 14 i 16 godina da se bave nelegalnim radnjama i pretili im smrću i batinama ukoliko ne žele to da urade.

Avganistanac je priveden nakon dojave da je rukovao vatrenim oružjem, a policija ga je pronašla na prijavljenoj adresi i uhapsila u spavaćoj sobi.

Sudija je Amira smestio u omladinski zatvor dok su istražitelji u njegovom stanu pronašli određene količine droge, oružja i novca od drugih članova bande.

Pre osam godina, 22. septembra 2015. godine, Amir je sa roditeljima i troje braće i sestara došao iz Avganistana u Nemačku.

Federalna kancelarija za migracije i izbeglištvo je 13. oktobra 2016. godine odlučila da će Amiru biti priznato izbeglištvo, a nakon toga su mu još četiri puta produžili dozvolu.

Bild piše da je prilikom produžetka boravišne dozvole korišćena lažna potvrda i da se sve vreme znalo da je Amir intezivni prestupnik u Nemačkoj.

"Policija ga vodi kao intezivnog prestupnika od 17. maja 2022. godine. U proceduri pritvora je od 31. maja 2022. godine", navodi se iz Senata, piše Bild.

Pod "procedurom pritvora" se misli da hamburške vlasti intezivno posmatraju osobu koja se bavi nelegalnim radnjama.

Državno tužilaštvo protiv Amira N. vodi istragu zbog teškog razbojništva, nanošenje teških povreda, prinude, prevare i trgovine drogom.

"Svako ko ne poštuje pravila mora da ode", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser.

Još uvek nije odlučeno šta će biti sa vođom narko-mafije.

(Telegraf.rs)