Pravo glasa ima skoro 970 miliona birača, glasanje traje 7 dana: Počeli izbori u najvećoj demokratiji na svetu

O. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Proces glasanja se sastoji od sedam izbornih dana i biće završen 1. juna, dok rezultate možemo očekivati tri dana kasnije, premijer Modi želi treći mandat, a glavni konkurent mu je Rahul Gandi

Žene na jednom biračkom mestu Tanjug/AP

U Indiji su danas počeli parlamentarni izbori koje strani mediji nazivaju "izbori u najvećoj demokratiji na svetu", imajući u vudu da pravo glasa ima 968 miliona birača.

Izborni proces se, kako prenosi BBC, sastoji od sedam izbornih dana i završava se 1. juna. Rezultati glasanja biće poznati 4. juna.

Da li će osvojiti treći mandat: Narendra Modi Foto: Tanjug/AP

U centru pažnje na izborima je premijer Narendra Modi (73) koji želi da osvoji treći uzastopni mandat, dok mu je glavni protivkandidat Rahul Gandi. Zanimljivo je da je nekoliko velikih opozicionih stranaka među kojima je i Kongresna stranka formiralo koaliciju INDIA u mnogim državama širom zemlje kako bi sa vlasti zbacile premijerovu stranku Baratija Džanata (BJP).

Glavna pitanja u predizbornoj kampanji bila su kriza na tržištu rada, rast cena, borba protiv disidenata i opozicije. Danas će biti izabrana 102 od 542 poslanika Lok Sabha, Donjeg doma parlamenta. Naredni izborni dani održaće se u maju, aprilu i prvog dana juna. Ukoliko Modijeva stranka ostvari pobedu i dobije treći uzastopni mandat on će se izjednačiti sa Džavaharal Nehruom, indijskim prvim premijerom, po broju godina provedenih na vlasti.

Modi je najistaknutiji političar u zemlji. Poseduje harizmu koja privlači birače, a odlikuju ga jasni politički instinkti koji pomažu stranci da ostane na vlasti. Istovremeno, on je figura koja izaziva podele - njegove pristalice kažu da je on snažan lider koji je doneo dobru upravu i pobede u spoljnoj politici. Ali kritičari optužuju njegovu vladu da cilja na opozicione lidere, da smanjuje prostor za neslaganje i marginalizuje manjinsku muslimansku zajednicu - što stranka BJP poriče.

Na drugoj strani je Rahul Gandi, lider Kongresne partije koga često nazivaju pravim licem indijske opozicije. Rođen u najpoznatijoj indijskoj političkoj dinastiji - njegovi pradeda, baka i otac bili su premijeri. Rahul Gandi se suočava sa teškim zadatkom da oživi bogatstvo svoje stranke nakon što je pretrpela ubedljive poraze u poslednja dva izborna ciklusa od vladajuće BJP.

Poslednjih godina on je u više navrata optuživan da je nevoljni političar koji nije dovoljno ozbiljan da bi se teško borio protiv popularnog premijera. Ali od 2022. godine, on je putovao uzduž i popreko po zemlji kako bi se suprotstavio tom mišljenju i pozicionirao se kao dominantan lider.

(Telegraf.rs/BBC.co.uk)