Pesak iz Sahare obojio sneg u braon u ovim predelima Evrope, a evo gde je ove večeri praćen i grmljavinom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istovremeno u Srbiji tropski dan, izmereno 30°C

Foto: Tanjug/AP

Veći deo Evrope pod uticajem je veoma snažnog ciklona sa zapada Evrope i Atlantika. On prema našem kontinentu uslovljava snažna južna strujanja, pa prema centralnim i jugoistočnim predelima stiže veoma topla vazdušna masa, uz pravo letnje vreme, koje su danas Srbiji doneli i prvi tropski dan od 30°C.

Istovremeno, ciklon severnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Evrope, oblasti Alpa i Apeninskom poluostrvu donosi snažne oblačne sisteme, ali i znatno hladnije vreme sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a u planinama veje i sneg.

I dok su temperature na jugoistoku Evrope i našem području i do 30°C, prave jesenje su od Španije i Portugalije do Francuske i severa Evrope, uz sneg na severu Skandinavije i u Alpima.

Snažan ciklon doneo je zapadnoj Evropi i orkanski oluju, a uraganski vetrovi od 170 km/h zabeleženi su u Bretanji na severozapadu Francuske, uz višemetarske talase i poplave. Orkanski vetar pričinio je i materijalnu štetu. Vazdušni pritisak u centru ciklona opala je u centru ciklona i na vrednosti ispod 960 mb.

Inače, vreme ovog marta u Portugaliji podseća više na januar, a posle veoma toplog vremena, niske temperature zahvatile su i Španiju, uz sneg u planinama.

Inače, snažan ciklon u vidu snažnog južnog strujanja doneo je Evropi i ogromne količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Pesak iz Sahare stigao je preko Mediterana do Balkanskog i Apeninskog poluostrva i Jadrana, a sada se oblak peska i prašine preko centralne Evrope kreće prema severu.

Ovo je potpuni prirodna pojava pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

U predelima sa padavinama, one su bile prljave.

Na jugu Italije i na Siciliji iako nije bilo padavina, čestice peska pale su na tlo i obojile sneg u braon na vrhu Etne.

Kako na severu Italije ima obilnih padavina, kiša je u nižim predelima prljava zbog napomenutog peska, dok u Alpima veje sneg sa česticama peska.

Inače, ove večeri veoma obilna kiša, uz grmljavinske oluje ima na severu Italije, a obilni sneg veje u Alpima severne Italije i Švajcarske.

U Alpima na severu Italije i švajvarskim Alpima sneg je praćen i veoma jakom grmljavinom.

Inače, hladni front iz oblasti Alpa, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, uz zahlađenje stići će do Srbije u ponedeljak uveče i tokom noći i doneti pad tenoperature vazduha za desetak stepeni.

(Telegraf.rs)