Albanskog prestolonaslednika napali bivša žena i njen otac: Snimak incidenta procurio u javnost

M. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Albanski prestolonaslednik Leka tvrdi da su ga otuđena supruga princeza Elija i njen otac (73) napali. Video procurio na društvene mreže

Foto: Profimedia/Sipa Press/PPE

Albanski prestolonaslednik Leka II zatražio je intervenciju policije nakon navodnog nasilja u porodici u kojem su učestvovali njegova bivša supruga i bivši svekar, javlja Daily Mail.

Na mreži se u utorak pojavio video snimak Leke (41), koji je navodno umešan u fizičku svađu sa princezom Elijom (41) i njenim ocem Đerđom Polikronom Zaharijom (73).

Ovo se desilo dva meseca nakon što je par, koji ims trogodišnju ćerku, princezu Džeraldin, objavio kraj svog braka, saopštivši da je zajednica "izgubila svoju funkciju".

Palata je izdala saopštenje nakon što se snimak tuče pojavio na internetu i tvrdi da je Leka "fizički napadnut predmetima od strane njegove bivše supruge i bivšeg svekra" i da je video snimak predao policiji kao dokaz.

Princeza ima drugu priču

Elija je u sredu prekinula ćutanje o sukobu i tvrdila da je njeno učešće u tuči samo njen pokušaj da zaustavi konflikt, navodi Albanian Daily News.

Glamurozna majka jednog deteta tvrdila je da se vratila kući i primetila da je princ Leka u sukobu sa njenim 73-godišnjim ocem.

"Ovo je veoma teška situacija za mene i moju porodicu, jer nije lako vratiti se kući i naći Leku kako pokušava da napadne mog 73-godišnjeg oca", napisala je ona.

"Sukob nema nikakve veze sa mnom, osim što sam pokušala da ga zaustavim. Za sve idem pravosudnim putem", dodala je.

Policija pustila snimak?

Albanski kraljevski sud je na sličan način izdao saopštenje o sukobu putem društvenih mreža i optužio policiju za curenje snimka.

U saopštenju se navodi: "Princa Leku su 5. marta popodne fizički napali bivša supruga i bivši svekar, a snimci ovog trenutka objavljeni su na društvenim mrežama."

"Snimke je u policijsku stanicu dostavio samo princ Leka ll Zogu, kao materijalni dokaz za nasilje nad njim. Ali uprkos tome što se smatraju tajnom, ovi materijali, zajedno sa izjavom, kružili su na društvenim mrežama i medijima prenoseći neprijatne slike nasilnog sadržaja."

"Kraljevski sud izražava duboko razočaranje institucijama za sprovođenje zakona za koje sumnjamo da su prekršile pravo na anonimnost distribucijom video snimaka trećim stranama."

"Kraljevski sud takođe traži intervenciju policije i relevantnih institucija za brisanje ovih snimaka sa društvenih mreža i medija."

Daily Mail je kontaktirao Albanski kraljevski sud za komentar.

Venčali se 2016.

Do incidente je došlo nakon što je bivši par, koji se venčao 2016. godine, objavio da se razvode putem zvanične izjave objavljene na Instagramu.

Uprkos tome što su polagali pravo na sada ugašeni tron nakon raspada albanske monarhije 1943. godine, princ i njegova glamurozna supruga osvojili su srca javnosti od trenutka kada su se venčali pre osam godina.

Raskošnoj ceremoniji prisustvovalo je više od 20 kraljevskih porodica iz celog sveta, uključujući princa Majkla od Kenta - koji je drugi rođak kralja Čarlsa.

Portparol je tvrdio da je princeza Džeraldina ostala u centru pažnje svojih roditelja, dok je takođe molio "dobronamernike" da poštuju privatnost porodice.

"Zdravo prijatelji i dobronamernici, ovom objavom vas zvanično obaveštavam da su princ Leka i Elija Zaharija pristali da prekinu svoj brak."

"Brak izgubio funkciju"

"Pošto je brak izgubio funkciju, videli su način da se sporazumno razreši pokretanjem neophodnih zakonskih procedura."

"Uprkos poverenju u instituciju porodice, princ Leka veruje da će vrednosti međusobnog poštovanja i razumevanja činiti osnovu odnosa u njegovom kontinuitetu, koji će kao motiv imati rast i obrazovanje princeze Džeraldine."

"Duhovno i fizičko blagostanje devojčice ostaće u centru njihove pažnje, posvećene obezbeđivanju srećnog i bezbednog života za Džeraldin."

U saopštenju se takođe navodi da princ u ovom trenutku neće davati nikakav dalji komentar - i zahteva da se poštuje njegovo "pravo na privatnost po ovom pitanju".

Preuzeo titulu od oca

Albanski prestolonaslednik, koji je pohađao Kraljevski vojni koledž Sandherst i radio kao savetnik predsednika Albanije, preuzeo je titulu svog oca kao šef kuće Zogu i titularni kralj Albanaca.

Kako Leka II trenutno nema sinove, njegov sadašnji pretpostavljeni naslednik je Skender Zogu, njegov prvi rođak koji je jednom smenjen.

Leka II i Elia, koji su bili angažovani u Parizu 2010. godine, takođe su predsedavali Fondacijom kraljice Džeraldine.

Princ je radio i kao savetnik u albanskom Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kancelariji predsednika Albanije, dok princeza radi u Albanskom narodnom pozorištu.

Albanska kraljevska porodica proterana je iz zemlje 1939. nakon što su je napali italijanski fašisti.

Posle Drugog svetskog rata, kada su komunisti preuzeli vlast, kralj Zog i njegova porodica su smatrani izdajnicima i potpuno su lišeni vlasti i uklonjeni iz istorijskih knjiga.

Nakon izgnanstva, albanska kraljevska porodica provela je neko vreme u Grčkoj i Turskoj pre nego što se nastanila u Engleskoj, gde su nakratko boravila u Ricu u Londonu.

Kralj Zogu i njegova porodica su se potom preselili u Egipat pre nego što je monarh proveo ostatak života u Francuskoj.

(Telegarf.rs)