Sedam muškaraca uhapšeno u Indiji zbog grupnog silovanja turistkinje: Njoj i mužu držali noževe pod grlom

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Par, koji je putovao motociklima iz države Zapadni Bengal do susednog Nepala, pronašli su policajci u petak

Foto: Instagram

Sedam muškaraca je u pritvoru u Indiji zbog grupnog silovanja turistkinje i napada na njenog muža, saopštile su vlasti, u slučaju koji je bacio novo svetlo na endemski problem seksualnog nasilja nad ženama u toj zemlji, javlja CNN.

Policija je u subotu saopštila da su tri muškarca uhapšena u vezi s incidentom i da tragaju za još četvoricom.

Zamenik komesara Dumke Anjanejulu Dode potvrdio je za CNN u utorak da su još četiri osumnjičena privedena.

Žena je sa suprugom putovala motociklima iz države Zapadni Bengal do susednog Nepala. Pronašli su policajci u petak kasno u patroli, rekao je Pitambar Sing Kervar, nadzornik okružne policije Dumka u državi Džarkand.

Prevezeni su u bolnicu, gde je žena rekla doktoru da je silovana, rekao je on.

Hapšenja su usledila nakon što je par putopisnih vlogera u subotu na svom Instagram nalogu objavio da su im "noževe držali ispod grla" tokom napada u Indiji. Žena je silovana i odvedena u bolnicu na DNK testiranje, rekli su.

Par objavljuje na španskom, a žena na svojoj Instagram stranici kaže da je Brazilka.

U njihovoj Instagram priči, žena je pokazala modrice na licu, rekavši: "Ovako izgleda moje lice, ali to nije ono što najviše boli. Mislila sam da ću umreti."

U naknadnom postu u nedelju, par se zahvalio svojim pratiocima na podršci, rekavši da su dobro i da "policija čini sve što je moguće da uhvati preostale osumnjičene".

CNN je kontaktirao par za komentar.

Indijska Nacionalna komisija za žene (NCV) osudila je napad.

Predsedavajući NCV-a Rekha Šarma razgovarao je sa žrtvom i pružio svu potrebnu pomoć, objavila je organizacija na društvenoj platformi X u subotu.

Ministar Džarkanda Mitileš Kumar Takur nazvao je navodni napad "incidentom za osudu".

"Ako je zločin počinjen, krivci neće biti pošteđeni", rekao je on u subotu.

Indija se godinama bori da se uhvati u koštac s visokim stopama nasilja nad ženama, a brojni slučajevi silovanja visokog profila u koje su uključeni strani posetioci privukli su međunarodnu pažnju na to pitanje.

Godine 2018. jedna Britanka je navodno silovana dok je šetala do svog hotela u zapadnoj državi Goa, popularnoj turističkoj destinaciji; dve godine ranije, jedna Amerikanka je navodno drogirana i silovana od strane grupe muškaraca u njenoj hotelskoj sobi sa pet zvezdica u Nju Delhiju. A 2013. šestoro muškaraca osuđeno je na doživotnu kaznu zatvora zbog grupnog silovanja švajcarske turistkinje.

Prema indijskom Nacionalnom birou za evidenciju zločina, 2022. godine zabeleženo je ukupno 31.516 slučajeva silovanja, u proseku 86 slučajeva dnevno.

Stručnjaci upozoravaju da je broj zabeleženih slučajeva samo mali deo onoga što bi moglo biti stvaran broj, u duboko patrijarhalnoj zemlji u kojoj sramota i stigma okružuju žrtve silovanja i njihove porodice.

(Telegraf.rs)