Jakuza švercovao nuklearni materijal za Iran?

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nuklearni materijali su iz Mjanmara, a Takeši Ebisava je optužen da ih je prodao američkom tajnom agentu ​

Foto: US Department of Justice

Američke vlasti optužile su šefa japanskih Jakuza da je organizovao krijumčarenje nuklearnog materijala iz Mjanmara za Iran.

Takeši Ebisava (60) i njegov saradnik Somfop Singhasiri (61) sumnjičen se za krijumčarenje narkotika, oružja i nuklearna materijala, a navodno su i nudili uranijum i plutonijum.

"Ebisava je optužen za zaveru za prodaju nuklearnog materijala za oružje i smrtonosne narkotike iz Burme, kao i za kupovinu oružja u ime naoružane pobunjeničke grupe“, rekao je pomoćnik državnog tužioca Metju G. Olsen iz Odeljenja za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde.

Američki zvaničnici veruju da je Ebisava viši lider među Jakuzama.

Nuklearni materijali su prevezeni iz Mjanmara na Tajland do prikrivenog agenta Uprave za borbu protiv droga (DEA) koji se predstavljao kao trgovac narkoticima i oružjem koji ima pristup iranskom generalu, saopštili su federalni zvaničnici.

Nuklearni materijal je došao od neidentifikovanog vođe "etničke pobunjeničke grupe" u Mjanmaru koji je kopao uranijum u toj zemlji.

Zvaničnici navode da je Ebisava predložio da se preko njega prodaje uranijum kako bi nabavili smrtonosno oružje - uključujući kupovinu raketa zemlja-vazduh od iranskog generala.

(Telegraf.rs)