Evropska metropola na udaru ciklona: Očekuje se do 20 cm snega, uz olujne vetrove, temperatura pada na -25

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ledeni vetrovi drastično će spustiti temperaturu vazduha

Foto: zoomEarth, Telegraf

U prethodna 24 sata snažan ciklon sa Severnog mora prešao je preko juga Skandinavije i Danske. Centralnoj Evropi i Danskoj je doneo olujne vetrove i obilne kiše, a obilni sneg pao je na jugu Norveške. Ciklon se sada premešta prema istoku Evrope i zahvatiće danas Rusiju.

U ovom času snažan ciklon sa severa Evrope premešta se preko Belorusije i na svom putu ka Rusiji dodatno jača.

Foto: w2u

Očekuje se da se vazdušni pritisak u centru ciklona opadne i na 975 milibara.

Danas će zahvatiti evropski deo Rusije i Moskvu i doneće veoma obilne snežne padavine, pri čemu bi palo i do 20 centimetara snega, a očekuju se i olujni zapadni vetrovi sa udarima od 80 km/h. Kombinacija snega i olujnog vetra stvaraće snežnu mećavu i praviti probleme svim vidovima u saobraćaju.

Foto: w2u

Oluja će najjače zahvatiti zapadni i južni deo Rusije i šire područje Moskve, a na području od Moskve pa sve prema jugu do Kavkaza i zaleđa Crnog mora sve će biti zavejano snegom.

S obzirom na to da će ciklon do Rusije stiće sa Baltičkog mora, a pethodno je nastao nad Severnim, doneće ogromne količine vlage i snega.

Na području Moskve visina snežnog pokrivača mogla bi da pređe pola metra, a očekuje se da u do večeras padne trećina padavina od proseka za februar.

Foto: w2u

Ovo će biti jedna od najačih oluja ove zime u Moskvi.

Nakon današnjih -5°C, prema večeri očekuje se drastičan pad temperatura, naročito nakon prestanka padavina, pa će narednih dana biti ledeno vreme.

Temperatura će do petka ujutro na području Moskve da opadne na -25°C, a ledeni dani potrajaće do kraja sedmice.

Inače, nakon nekoliko veoma blagih i vrlo toplih zima, ovogodišnja zima donele je Rusiji i Moskvi u nekoliko navrta polarne udare i obilne snežne padavine, uz temperature i do -40°C. Neretko su temperature bile za 10-20 stepeni niže od proseka, što će biti slučaj i narednih dana na području Moskve i zapada Rusije, s obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Moskvi za ovo doba godine -5°C.

(Telegraf.rs)