Nemačka na udaru snega i ledene kiše: Oluja se premešta prema ovom delu Evrope, očekuju se obilne padavine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veći deo Nemačke okovan je snegom i ledom

Foto: Tanjug/AP

U ovom času snažan ciklon premešta se preko severa Evrope, svojim centrom preko juga Skandinavije. Pod uticajem ovog ciklona, veći deo centralne Evrope na udaru je zimskog nevremena, a na najjačem udaru danas se nalazi Nemačka.

Veći deo Nemačke zahvatila je snažna oblačnost sa padavinama. U centralnim predelima pada veoma obilni sneg, jaka ledena kiša na jugu zemlje, obilna kiša na jugozapadu zemlje, dok je sever Nemačke zahvatilo jako zahlađenje, uz provejavanje snega.

U ovom času najhladnije je u severnim i centralnim predelima zemlje, uz temperature i ispod 0°C.

Foto: Meteociel

U naredna 24 sata veoma obilni sneg očekuje se u centralnim predelima Nemačke i na planinama. Jaka kiša padaće na jugu, naročito u Bavarskoj. Na severu Nemačke biće suvo.

Biće veoma vetrovito, a sneg je već paralisao mnoge predele Nemačke, a mnoge delove zemlje i ledena kiša.

Maksimalna temperatura će se kretati od 0°C na severu do 10°C na jugu zemlje.

Foto: sat24.com

U četvrtak će na severu Nemačke biti suvo, u ostalim predelima sa obilnim snegom, a jug zemlje pre snega pogodiće i ledena kiša.

Potom sa severa očekuje prodor još hladnije vazdušne mase, pa će se temperature u jutarnjim časovima u svim predelima spuštati ispod 0°C, a u mnogim predelima jutarnje temperatuere ići će od -10 do -5°C, lokalno i niže, a na planinama i još niže.

Interesantno, dok je Nemačka trenutno na udaru snega, ledene kkiše i obilnih padavina, u južnim, centralnim i zapadnim predelima Francuske temperature su iznad 15°C, ali će uskoro zahlađenje sa kišom i snegom zahvatiti i veći deo Francuske, uz osetniji pad temperature vazduha.

Ovaj oblačni sistem sa padavinama u nastavku sedmice nastaviće svoj put preko centralne Evrope dalje ka istoku i jugoistoku.

U četvrtak će zahlađenje sa obilnim snegom zahvatiti šire područje Alpa, dok će istovremeno temperatura u Srbiji dostići i prolećnih 20°C.

U petak zahlađenje stiže i do Srbije, a prodor hladnog fronta doneće osetniji pad temperature vazduha i prelazak kiše u sneg, pa će za vikend vreme biti u skladu sa kalendarom kada su temperature u pitanju, ali će doći do prestanka snega i razvedravanja.

(Telegraf.rs)