Ilegalno kupila pudlu u Srbiji, pa je ostavila na terasi na -7,5 stepeni: Čeka je kazna od par hiljada evra

A. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Komšije su videle i čule psa kako laje i odmah obavestile nadležne. Kako je cviljenje postajalo sve tiše, policija i vatrogasci su odlučili da uđu u stan kako bi spasili četvoronožnog prijatelja

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Austrijski policajci pronašli su štene pudle zaključano na terasi na -7,5 stepeni Celzijusa. Štene je očajno lajalo, a nakon istrage otkriveno je ne samo da ga je vlasnica zaključala na terasi, već ga je ilegalno uvezla iz Srbije.

Komšije su videle i čule psa kako laje i odmah obavestile nadležne. Kako je cviljenje postajalo sve tiše, policija i vatrogasci su odlučili da uđu u stan kako bi spasili četvoronožnog prijatelja.

Pronašli su štene koje je imalo samo 1,5 kilograma i koje je satima bilo zatvoreno na terasi na niskoj temperaturi. Voda u njegovoj činiji već se bila zamrzla.

Kada se odsutna vlasnica najzad vratila u stan, tokom ispitivanja je otkriveno da nije samo zatvorila psa na maloj terasi od dva kvadratna metra, već da ga je nekoliko dana ranije ilegalno uvezla iz Srbije.

Odmah je obaveštena carina i štene je oduzeto. Psu nije dozvoljeno da ostane u Austriji iz zdravstvenih razloga, već mora da bude vraćen u Srbiju.

Nema ulaska bez vakcinacije protiv besnila

Štenci iz takozvanih trećih zemalja moraju biti valjano vakcinisani protiv besnila za ulazak u Austriju, obaveštavaju iz veterinarske kancelarije. Ovo je moguće od 12. nedelje starosti.

Serološki test se mora uraditi najkasnije 30 dana nakon vakcinacije da bi se potvrdio zaštitni efekat vakcinacije protiv besnila. Pas se u Austriju sme dovesti tek tri meseca nakon ovog pregleda - to znači najranije kada pas ima sedam meseci.

Bivša vlasnica mlade pudlice sada se suočava sa optužbama za zlostavljanje životinja i novčanom kaznom do 7.500 evra.

S obzirom da je štene takođe ilegalno prokrijumčareno u EU, predviđena je i visoka carinska kazna.

(Telegraf.rs)