Otvorena birališta na Tajvanu, Kina: Ovo su izbori između rata i mira

A. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP), koja se zalaže za zasebni identitet Tajvana i odbacuje kineske teritorijalne zahteve, traži sada treći mandat sa svojim kandidatom

Foto: Tanjug/AP

Birališta su otvorena danas na tajvanskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, koje je Kina opisala kao izbor između rata i mira, a odvijaju se dok Peking pojačava pritisak.

Tajvan je, piše Reuters, demokratska priča o uspehu od održavanja prvih direktnih predsedničkih izbora 1996.

Kina osudila kandidata vladajuće stranke: On je opasni separatista

Vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP), koja se zalaže za zasebni identitet Tajvana i odbacuje kineske teritorijalne zahteve, traži sada treći mandat sa svojim kandidatom, trenutnim potpredsednikom Lai Čing-teom.

Uoči izbora, Kina je ponovo osudila Laija kao opasnog separatistu i odbila njegove ponovljene pozive na razgovore. Lai kaže da je predan očuvanju mira preko Tajvanskog tesnaca i da nastavlja da jača odbranu ostrva.

Lai se na izborima suočava s dva protivkandidata za predsednika, prenosi Hina.

Parlamentarni izbori jednako su važni, posebno ako nijedna od tri stranke ne može da dobije većinu, što bi moglo omesti novog predsednika u donošenju zakona i izdataka, posebno za odbranu.

Birališta su otvorena osam sati, glasački listići se prebrojavaju ručno, nema elektronskog niti glasanja u odsutnosti ili prevremeno glasanje.

Rezultat bi trebao biti jasan do kasno večeras kada gubitnici priznaju, a pobednik održi pobednički govor.

(Telegraf.rs)