Dečak (10) bio na odmoru kada su počele promene u ponašanju: Sve je počelo od kratkog daha, sada je u kolicima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dečak je prvi put primljen u bolnicu prošle godine u februaru jer je patio od kratkog daha i gubitka govora

Foto: GoFundMe

Džud Keli (10) iz Kenta proveo je više od 300 dana u bolnici nakon što je misteriozno izgubio moć govora i bio skoro ceo paralizovan. Ovakvo njegovo zdravstveno stanje u prvi mah nije bilo jasno lekarima, a nakon silnih istraživanja, doktori su mu konstatovali nepoznatu vrstu motorne polineuropatije.

Najčešći tip polineuropatije uključuje oštećenje najtanjih, "malih vlakana", što u ovom slučaju nije bilo tako jednostavno, već nešto što je mučilo sve lekare.

Dečak je prvi put primljen u bolnicu prošle godine u februaru jer je patio od kratkog daha i gubitka govora dok je bio na porodičnom odmoru u Maroku.

U bolnici je imao i gušenje zbog kojeg je izgubio sposobnost da govori.

Trenutno koristi invalidska kolica jer ne može da stoji, kao ni da pomera ruke, ali na svu sreću, mozak je ostao netaknut. Ipak, uzrok ovog misterioznog stanja u kojem se Džud nalazi, nikome još uvek nije poznat.

Sumnja se da je ovo stanje povezano sa njegovim nervnim sistemom i da bi moglo biti povezano sa nedostatkom vitamina B2, prenosi Mirror.

Roditelji, pored Džuda, imaju i dve ćerke zbog kojih sada strahuju da bi mogle da dožive istu sudbinu kao i sin.

"Skoro svaki neurolog u Londonu, ako ne i u Velikoj Britaniji, zna za Džudov slučaj", rekao je Piter Keli, otac dečaka.

Otac je istakao da će uvek postojati nada dok nam neko ne kaže da se ne dešava ništa na bolje, ali se nadamo da se to neće desiti.

"Njegova ličnost je još uvek unutra, ali je spolja drugačiji. On je i dalje duhovit, šarmantan, drzak, 10-godišnji dečak koji voli da trči po bašti, šutira fudbal, vozi biciklu i pliva u moru", dodao je otac.

Porodica je prvi put tokom putovanja u Maroko u septembru 2022. godine primetila da sa njim nešto nije okej kada zbog kratkog daha nije ronio sa njima.

Sada, kada se osvrnu na snimke iz tog perioda, prisećaju se da mu je oduvek desna ruka bila nešto slabija. Takođe, često je imao problema sa disanjem zbog čega su sumnjali na astmu.

U februaru prošle godine je pao u komu nakon što nije mogao da eliminiše CO2 iz pluća, što je zapravo dovelo do gušenja i padanja u nesvest.

Džud je pao u trodnevnu komu i prebačen je u dečju bolnicu Evelina u Sauvraku što je označilo početak dugog lečenja u trajanu od 311 dana koliko je proveo tamo.

"On i dalje može da koluta očima. Znamo da je tu, sa nama", zaključio je otac Piter.

(Telegraf.rs)