Švedska: Optuženo 11 ljudi zbog ilegalnog odlaganja desetina hiljada tona otpada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi optuženi negiraju da su počinili krivična dela

Foto: Shutterstock

Švedski sud optužio je danas 11 osoba iz kompanija Bele Nilson NMT "Think Pink" zbog ilegalnog odlaganja desetina hiljada tona otpada, što se smatra potencijalno najvećim kriminalnim delom u oblasti ekologije u Švedskoj za poslednjih 50 godina.

NMT Think Pink - ranije poznata kompanija za upravljanje otpadom prepoznatljiva po svom zaštitnom znaku - ružičastim kesama za otpatke - optužena je za ilegalno zakopavanje i odlaganje desetina hiljada tona otpada na 21 lokaciju u 15 opština širom Švedske, objavio je Gardijan.

Istraga je utvrdila štetne nivoe arsena, dioksina, olova, cinka, bakra i naftnih derivata, a pre tri godine delovi Stokholma bili su obavijeni dimom izazvanim požarom na napuštenoj deponiji koju je vodila kompanija.

U središtu slučaja su uspešna preduzetnica Bela Nilson, koja je sebe ranije nazivala "kraljicom smeća" i promenila ime u Fariba Vankor, i njen bivši suprug Tomas Nilson.

Svi optuženi negiraju da su počinili krivična dela.

Oni su optuženi za skladištenje otpada bez adekvatnih zaštitnih mera čime su ugrozili zdravlje ljudi, životinja i biljaka.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko nedelja i obuhvatiće oko 150 svedoka.

(Telegraf.rs)