Kako je David uneo oružje na fakultet u Pragu i izveo pokolj: "Studenti obično dolaze sa velikim prtljagom"

A. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik policije Martin Vondrašek primetio je u četvrtak da se u zgradi fakulteta nalazi ogroman arsenal oružja i municije

Foto: Tanjug/AP, Channel3now.com

Napadač David Kozak (24) koji je počinio masakr na Filozofskom fakultetu u Pragu, verovatno je imao oružje u svom većem prtljagu kada je stigao u školsku zgradu.

Prema rečima rektora univerziteta Milene Kraličkove, studenti obično dolaze na fakultet sa većim prtljagom.

"Činjenica da studenti ulaze na fakultet čak i sa većim prtljagom je jednostavno uobičajena stvar. Zato što studenti iz cele Češke studiraju na Karlovom univerzitetu. Neposredno pred Božić, mnogi od njih idu na časove sa prtljagom, na primer" , rekla je Kraličkova Češkoj televiziji u četvrtak.

Ona je dodala da je dobila informacije od policije da je napadač doneo oružje u velikom komadu prtljaga.

"Još uvek nisam potvrdila ove informacije, ali ga je verovatno doneo u većem prtljagu kada je došao na fakultet", dodala je ona.

Neovlivni server je preneo da je student koji je napao Filozofski fakultet ovog proleća registrovao sedam različitih vrsta oružja u kratkom vremenskom periodu - među njima automatsku pušku, sačmaricu i repetitorni pištolj. Ovo je verovatno koristio u pucnjavi.

Predsednik policije Martin Vondrašek primetio je u četvrtak da se u zgradi fakulteta nalazi ogroman arsenal oružja i municije. Prema njegovim rečima, da nije bilo brze intervencije policije, žrtava bi bilo višestruko više.

Kraličkova je u petak ujutro rekla Češkom radiju da će univerzitetske zgrade biti zatvorene u petak. O merama bezbednosti biće konsultovani dekani fakulteta.

Policija je saopštila da je preduzela mere predostrožnosti prema školama i drugim takozvanim mekim ciljevima nakon pucnjave na univerzitetu. Za sada ne postoji konkretna pretnja.

U masakru na fakultetu ubijeno je najmanje 15 ljudi, uključujući i napadača, dok je 25 ljudi povređeno.

Sumnja se da je isti napadač odgovoran i za ubistvo muškarca i bebe iz Klanovičkih lesa.

Policija je od petka uzalud tragala za počiniocem ovog krivičnog dela.

(Telegraf.rs)