Tramp izbačen iz izborne trke u Koloradu, najavio tužbu: Šta sada čeka bivšeg predsednika SAD?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako sada stvari stoje, osluka Vrhovnog suda u Koloradu ne sprečava bivšeg predsednika da se kao kandidat bori u drugim saveznim državama SAD

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp ne ispunjava uslove za predsedničkog kandidata u Koloradu prema ustavnoj klauzuli o pobuni, odlučio je juče Vrhovni sud Kolorada.

Izbaciti kandidata sa listića i to ni manje ni više nego bivšeg predsednika je prilično redak slučaj.

Šta je odlučeno?

U novembru, sudija okružnog suda u Koloradu zadužen za procenu podobnosti Donalda Trampa kao kandidata u državi presudio je da je Tramp učestvovao u pobuni tokom nereda na Kapitolu 6. januara, ali da predsednici ne podležu Odeljku III 14. amandmana, takozvane diskvalifikacijske klauzule, jer predsednici nisu "oficiri SAD".

Međutim, sinoć se Vrhovni sud Kolorada, sastavljen od sudija koje su imenovali demokratski guverneri, složio da je Tramp učestvovao u pobuni, ali je odbacio zaključak okružnog suda da predsednik nije službenik zemlje koja ga je izabrala.

I tako je njegovo ime skinuto sa državnog glasanja.

Naravno, kako sada stvari stoje, to ne sprečava bivšeg predsednika da se kao kandidat bori u drugim saveznim državama SAD.

Šta je 14. amandman?

Odluka se zasniva na tumačenju Odeljka III 14. amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država.

Napisan nakon građanskog rata, ovaj amandman je osmišljen tako da zabrani bilo kojoj osobi da bude na saveznoj ili državnoj funkciji koja je položila "zakletvu... da će podržati Ustav Sjedinjenih Država" i koja se potom "upustila u pobunu protiv istih, ili pružila pomoć ili utehu njihovim neprijateljima".

Šta sada čeka Trampa?

Nakon ove odluke Vrhovnog suda, mnogi su se zapitali koje opcije ima Tramp. Donald Tramp je već rekao da će se žaliti Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država u Vašingtonu. _Vrhovni sud je najviši sudski organom u zemlji, u kom se nalaze sudije, od kojih su neki došli na funkciju tokom njegovog mandata, pa stručnjaci smatraju da postoji šansa da će presuditi u njegovu korist.

Vrhovni sud SAD nije obavezan da preuzme slučaj, ali je vrlo verovatno da hoće.

Ključni pravni argument biće da li se presuda u Koloradu posmatra kao političko mišljenje - politička odluka liberalnog državnog suda kako Tramp veruje da jeste - ili je to presuda zasnovana isključivo na ustavnom zakonu.

Foto: Tanjug/AP

Sudije će razmotriti da li je prikladno skinuti Trampa sa glasačkih listića bez krivične presude - zapamtite da on nije osuđen za pobunu, iako je zbog toga optužen.

Oni takođe mogu uzeti u obzir činjenicu da 14. amandman ne navodi eksplicitno funkciju predsednika ili bivšeg predsednika, iako se navodi da to može da bude "bilo koja osoba".

Koliko je Kolorado značajan u trci za predsednika?

Ukoliko Republikanska stranka posle ove odluke suda izabere da njihov predsednički kandidat sledeće godine bude Donald Tramp, mnogi se pitaju kakve će ovo posledice imati na njegovu eventualnu pobedu.

Primera radi, kada se Tramp kandidovao nije pobedio u državi Kolorado, ali je ipak izabran za predsednika.

Ankete koje su objavljenje ove godine ukazuju da Republikanska partija na čelu sa Donaldom Trampom ima najviše šansi da pobedi u toj saveznoj državi.

Međutim, stvari će se promeniti ako i druge države odluče da slede njihov primer i uklone Trampa sa svojih glasačkih listića.

Da li bi druge države mogle da slede primer Kolorada?

Zavisi šta odluči Vrhovni sud SAD. Ako potvrdi odluku Vrhovnog suda Kolorada, onda bi to mogle da urade i druge države. Ukoliko se to desi, Trampova kula od karata počeće da se ruši.

Međutim, sudovi u Minesoti i Mičigenu odbili su slične pravne napore da bivšeg predsednika diskvalifikuju iz izborne trke.

Pod pretpostavkom da Vrhovni sud SAD preuzme slučaj, smatra se da će njegove sudije morati da odluče o tome u narednih nekoliko nedelja.

Sudski nalog u Koloradu stupa na snagu tek 4. januara.

Sledećeg dana Kolorado štampa svoje glasačke listiće, sa ili bez imena Donalda Trampa.

Šta će se na kraju desiti i da li će Tramp uspeti da se izvuče iz ove situacije tek ćemo da vidimo.

(Telegraf.rs)