"Satanistički klub" za osnovce: Šta se krije iza čudnog flajera koji kruži školama u Kordovi?

I. N.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Lokalni sveštenik rekao je da je ključno ne dozvoliti "bilo kom entitetu zvanom ’Satanski hram‘ da ima vremena sa našom decom“

Foto: Pixabay

Flajer "Satanističkog kluba" za osnovce počeo je nedavno da kruži po školama u Tenesiju, što je zabrinulo mnoge.

Naime, tokom prethodne sedmice, na internetu je počelo da kruži obaveštenje da nova organizacija dolazi u Osnovnu školu "Chimneyrock" u Kordovi u Tenesiju, koji se nalazi nedaleko od Memfisa.

"Hej, deco! Hajde da se zabavljamo posle škole u Satanističkom klubu", ispisano je na flajeru koji je dekorisan drvenim bojicama.

Ovaj klub osnovao je "Satanistički hram", grupa koja je privukla veliku pažnju medija i vernika poslednjih godina, a nakon što su sponzorisali učeničke radionice u drugim školskim okruzima, prozivajući državna ograničenja abortusa u Indijani i Teksasu i postavljanjem pentagrama i drugih simbola pored božićnih prikaza u državnim institucijama.

New York Times je pokušao da objasni šta se krije iza ovoga. Prema rečima vođa Satanističkog hrama, ova grupa ne podržava Sotanu.

Hram su 2013. osnovala dvojica muškaraca koji sebe nazivaju Lucijan Grivs i Malkolm Džari, oba pseudonimi.

Sa sedištem u Salemu u Masačusetsu, poznatom kao dom suđenja vešticama iz 17. veka, sebe naziva neteističkom religijom i bavi se aktivizmom u odbrani pluralizma, sekularizma i verskih prava, navodi se na sajtu hrama.

Grivs, čije je ime Dag Mesner, rekao je da hram ne veruje u Satanu kako je opisano u Bibliji, ali smatra da je koncept "mitološki okvir" koji podstiče ljude da preispituju autoritet i slede "najbolje dostupne dokaze".

"Sotona je otelotvorenje krajnjeg pobunjenika protiv tiranije", rekao je Grivs.

Hram je sklon da izaziva ono što Grivs naziva "našim teokratskim gospodarima".

U tom cilju, ovog meseca je prikazana statua u Kapitolu Ajove, ovnove glave u ogledalu koja simbolizuje okultnu figuru Bafometa. Pored njega je bio znak koji je glasio: "Ovaj prikaz nije u vlasništvu, održavan, promovisan, podržan ili povezan sa državom Ajova.“

Guverner Kim Rejnolds, republikanac, nazvao je prikaz "apsolutno nepoželjnim", ohrabrio je građane Ajove da se mole i uverio ih da će scena rođenja takođe biti prikazana.

Tokom pojavljivanja u predizbornoj kampanji u Ajovi u utorak, guverner Ron DeSantis sa Floride okrivio je svog republikanskog rivala, Donalda Trampa, što je hramu dao "pravni osnov" jer mu je poreska uprava dala status oslobođanja od poreza kao verskoj organizaciji 2019. godine, kada je Tramp bio predsednik.

"Moje mišljenje bi bilo da to nije religija koju su očevi nacije pokušavali da stvore", rekao je DeSantis CNN-u.

Štaviše, Prvi amandman Ustava kaže: „Kongres neće doneti zakon koji poštuje religiju, ili zabranjuje njeno slobodno ispoljavanje“, i nastavlja da garantuje slobodu govora i štampe. Sudovi su presudili da verske grupe mogu da plaćaju korišćenje vladinih zgrada, a praznična dekoracija je dozvoljena na javnim mestima.

To ne znači da svi cene ideju Satanističkog hrama o prazničnoj dekoraciji. U četvrtak je neko oborio glavu ovna sa statue u Kapitolu Ajove. Državna patrola Ajove saopštila je da je Majkl Kasidi (35) iz Loderdejla, u državi Misisipi, optužen u vezi sa tim.

Konzervativni web-sajt pod nazivom The Republic Sentinel počeo je da prikuplja novac za njegovu odbranu i citirao je izjavu Kesidija da je odrubio glavu statui da bi "probudio hrišćane na antihrišćanska dela koja promoviše naša vlada".

Hram opravdava svoje postupke na osnovu Prvog amandmana. Govoreći za Njujork tajms pre nego što je statua uništena, Grivs je rekao da hram nije iskoristio neku "nesrećnu rupu u ustavu", postavljajući statuu Bafometa na Kapitol.

"To je verska sloboda. Ovako izgleda slobodno izražavanje. Ne mora da bude bolno ako razumemo njegovu vrednost. Zašto ne bismo ovo gledali sa ponosom?", pitao je Grivs.

Šta je Satanistički klub van nastave?

Hram navodi da je pokrenuo klubove 2016. godine kako bi pružio alternativu drugim verskim klubovima posle škole, posebno Klubu dobrih vesti, hrišćanskom misionarskom programu. Učenici igraju zagonetke i igre i rade naučne projekte, imaju aktivnosti u prirodi i projekte društvenog rada.

Hram kaže da u zemlji postoje četiri aktivna Satanistička kluba - u Kaliforniji, Ohaju, Konektikatu i Pensilvaniji, gde je hram nedavno postigao nagodbu od 200.000 dolara sa školskim okrugom doline Saukon. Hram je optužio okrug da mu je blokirao korišćenje srednje škole u ​​kojoj se sastajao i Klub dobrih vesti.

Vrhovni sud je, u slučaju iz 2001. koji je protiv Kluba dobrih vesti pokrenuo školski okrug u državi Njujork, presudio da javne škole moraju otvoriti svoja vrata za verske aktivnosti posle škole na istoj osnovi kao i za bilo koju drugu aktivnost posle radnog vremena, odnosno časova, a prema pravilniku škole.

Ova presuda je takođe otvorila vrata, metaforički, Sotani.

Satanistički hram ističe da osniva klubove samo na mestima gde su roditelji to tražili. Tvrdi se da su roditelji 13 dece u osnovnoj "Chimneyrock" potpisali dozvole za prvi sastanak Satan kluba posle škole 10. januara.

New York Times nije uspeo da pronađe roditelja koji je potpisao listić koji je bio voljan da bude javno identifikovan.

Klubu je dozvoljeno da iznajmi prostor škole u ​​kojoj su učenici od predškolskog uzrasta do petog razreda. U majlu roditeljima, školski zvaničnici su rekli da klub "ima ista zakonska prava da koristi naše objekte nakon školskih sati kao i bilo koja druga neprofitna organizacija“.

Privremeni upravnik škola okruga Memfis-Šelbi, Toni Vilijams, rekla je na konferenciji za novinare sa hrišćanskim pastorima u sredu da je "dužna da poštuje politiku odbora, državne zakone i ustav".

„Ali nemojmo se zavaravati, ne dajte da nas zavara ono što smo videli u poslednja 24 sata, a to je plan koji je pokrenut kako bismo osigurali da otkažemo sve verske organizacije koje su partneri sa našim školskim okrugom", rekla je Vilijams.

Altea Grin, predsednica odbora za obrazovanje okruga Šelbi, ohrabrila je ljude da se mole i "budu glasni". Ona sebe opisuje kao episkopa i pastora Službe za stvarni život.

"Sotoni nema mesta u ovom okrugu“, rekla je.

Lokalni sveštenik Vilijam Adkins rekao je da je ključno ne dozvoliti „bilo kom entitetu zvanom ’Satanski hram‘ da ima vremena sa našom decom“. Ali on je priznao da nije siguran kako da zabrani grupu bez kršenja Ustava.

"Ovo je ono što ja nazivam personifikovanim Sotonom. Strpali su nas u torbu za trikove, a mi skoro da ne možemo da izađemo iz nje, koristeći Ustav protiv nas", rekao je sveštenik.

(Telegraf.rs)