Tuneli u Gazi su dugi 500 kilometara, Hamas za izgradnju koristi posebnu tehniku: Kakve opcije ima Izrael?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Boravak u ovim prolazima je sam po sebi vrlo opasan za izraelske vojnike, tako da oni i dalje ostaju pod kontrolom Hamasa

Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako izraelska vojska koristi najsavremeniju tehnologiju još uvek nisu uspeli da pronađu efikasan način da otkriju tunele koje je militantna organizacija Hamas izgradila u Pojasu Gaze.

Ovaj "podzemni svet" omogućava militantima da se kreću po Pojasu Gaze bez mogućnosti da ih lociraju sateliti, dronovi ili izraelski vojnici.

Mnogi stručnjaci se zato pitaju kakve šanse ima Izrael u borbi sa Hamasom ukoliko ne uništi tunele u Gazi?

Tuneli u Gazi su po obimu veći od londonskog metroa. Veruje se da je izgradnja podzemnih tunela počela 1980-ih godina, da bi šverceri oružja i droge mogli da zaobiđu granični prelaz Rafa.

Izgradnja tunela

Od tada do danas ovi prolazi dobili su još dve namene- služe za odbranu i napad. U njima se nalaze štekovi sa oružjem, vodom i hranom, štabovi za kontrolu i komunikaciju. Mreža tunela proteže se i na delove Izraela, a veruje se da su upravo na ovaj način 7. oktobra Hamasovci upali u Izrael i izvršili seriju napada.

Kada je Hamas 2006. godine preuzeo kontrolu nad Gazom, izgradnja tunela i njihovo osavremenjivanje je bio jedan od njihovih glavnih ciljeva.

Tlo ispod Pojasa Gaze je pogodno za izgradnju podzemnih tunela, a vremenom je grupa Hamas uredio prolaze tako da budu otporni na napade Izraelaca.

Kako bi sprečili da nakon eksplozije zemlja zatrpa i uništi tunele, Hamasovci su počeli da ih kopaju na dubini većoj od 20 metra. Zato je danas mnogo teže da se oni otkriju i unište. Kako bi dodatno prečili da se oni unište, većina podzemnih prolaza je obložena armiranim betonom.

Foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Koncept podzemnih tunela nije novost. Pre više od 2.000 godina, jevreji su koristili tunele kako bi izbegli napade Rimljana, a takođe su ih koristili i vijetnamski vojnici tokom rata protiv SAD.

Ovaj sistem korišćen je često i u Prvom svetskom ratu kada su vojnici kopali prolaze ispod neprijateljskih utvrđenja, punili ih eksplozivom, a zatim dizali u vazduh.

Hamas je još odavno prepoznao sve ove prednosti, a prema njihovim navodima, do 2021. godine izgradili su mrežu podzemnih prolaza koja je duga oko 500 kilometara, piše Sky news.

Sa druge strane izraelska vojska tvrdi da je do sada pronašla 800 i uništili oko 500 ulaza u ove tunele.

Boravak u ovim prolazima je sam po sebi vrlo opasan za izraelske vojnike, tako da oni i dalje ostaju pod kontrolom Hamasa.

Kako Izrael može da uništi tunele?

Da bi Izrael mogao da uništi podzemne prolaze, prvo mora sve da ih otkrije. Zbog urbanog terena, njihovo otkrivanje je dosta otežano. Izraelska vojska osim razvijenih senzora u pronalaženju tunela koristi i tehniku "ljubičasta kosa" tako što dim u boji ubace u otvor tunela, a zatim prate gde će izaći na drugu stranu. Na taj način prate gde je početak, a gde kraj tunela.

Nakon što otkriju koliki je tunel, vojnici pažljivo ulaze u njega i uništavaju ga.

Eksploziv koji koristi izraelska vojska može da uruši deo tunela, ali ne i celu mrežu. Ove uništene delove Hamas kasnije može vrlo lako da očisti i rekonstruiše.

Zatrpavanje delova tunela onemogućava Hamasu da te delove koristi neko vreme, ali takođe sprečava civile da uđu u njih i potraže utočište tokom napada.

Rukovodstvo izraelske vojske je ranije saopštilo da planira da poplavi ove tunele morskom vodom. Ipak, nisu svi tuneli na istom nivou, tako da će postojati delovi koji ipak neće biti poplavljeni.

S obzirom na to da neki delovi Gaze pijaću vodu dobijaju iz podzemnih bunara, strahuje se da bi zbog plavljenja tunela morskom vodom i ovi izvori bili kontaminirani.

Na kraju u tunelima se nalaze i Izraelci koje je 7. oktobra oteo Hamas, pa postoji opasnost da će, ukoliko se Izrael odluči za ovu metodu i njihov život biti ugrožen.

Iako je Izrael vojno i tehnički superiorniji od Hamasa, ovi tuneli im omogućavaju da koliko-toliko pružaju otpor i beže od napada.

Malo je verovatno da će Izrael imati vremena, ili apetita, da osvoji ovo podzemlje.

Umesto toga, verovatno će ostati kao podsetnik da ne postoji vojno rešenje za sukob i da vojna superiornost ne garantuje uvek uspeh na bojnom polju.

(Telegraf.rs)