Indijski spasioci, posle dve nedelje od urušavanja, imaju novu taktiku: 41 radnik zatrpan u tunelu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Građevinski radnici, iz nekih od najsiromašnijih država u Indiji, zarobljeni su u 4,5 km dugačkom tunelu koji se gradi u državi Utarakand od 12. novembra

Printskrin: PTI via AP

Spasioci u Indiji počeli su u nedelju da buše vertikalno, sa vrha planine, pod kojom je 41 radnik zarobljen već dve nedelje. Radnici su radili na probijanju tunela na Himalajima, naveli su zvaničnici vlade, navodi Rojters.

Građevinski radnici, iz nekih od najsiromašnijih država u Indiji, zarobljeni su u 4,5 km dugačkom tunelu koji se gradi u državi Utarakand od 12. novembra.

Nadležni kažu da su radnici bezbedni, da imaju pristup svetlu, kiseoniku, hrani, vodi i lekovima.

Spasavanje će ipak da potraje duže nego što su se svi nadali jer će spasioci morati da nastave da buše ručno zbog oštećenja na mašini kojom se do sada bušilo, rekli su zvaničnici u subotu. Spasioci su se nadali da će završiti bušenje do četvrtka, ali su morali da prekinu operaciju pošto je platforma na kojoj je bila mašina, oštećena. Bušenje je nastavljeno u petak uveče samo nakratko jer se nišlo na novu prepreku. Međutim, niko od zvaničnika nije pojasnio o čemu se radi.

Vertikalno bušenje počelo je danas i trajaće oko 100 sati, navodi se.

Nekoliko lekara, uključujući tu i psihijatre su na licu mesta, razgovaraju sa radnicima i prate njihovo zdravstveno stanje. Tunel su zatvorile krhotine i zbog toga je radnicima toplo. Rečeno im je da rade lagane joga vežbe, šetaju po prostoru koji im je na raspolaganju, što je oko dva kilometra i razgovaraju jedni s drugima.

Radnicima su poslata su im dva mobilna telefona sa memorijskim karticama sa filmovima i igricama.

Tunel inačle nema izlaz za hitne slučajeve i izgrađen je između dva bloka stena.

(Telegraf.rs)