Rusija na poternicu stavila pobednicu Evrovizije, prekršila je zakon koji je mnoge poslao u zatvor

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija na poternicu stavila, Suzanu Džamaladinovu, pobednicu Evrovizije. Navodi se da je prekršila zakon koji zabranjuje širenje takozvanih lažnih informacija o ruskoj vojsci i borbama koje su u toku u Ukrajini

Sergei Chuzavkov

Rusija je na poternicu stavila ukrajinsku pevačicu koja je pobedila na Pesmi Evrovizije 2016, javile su u ponedeljak državne novinske agencije, prenosi AP.

U izveštajima se navodi da se u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova navodi da se pevačica Suzana Džamaladinova traži zbog kršenja krivičnog zakona.

Nezavisni novinski sajt "Mediazona", koji pokriva pitanja opozicije i ljudskih prava, navodi da je Džamaladinova optužena na osnovu zakona usvojenog prošle godine koji zabranjuje širenje takozvanih lažnih informacija o ruskoj vojsci i borbama koje su u toku u Ukrajini.

Džamaladinova, koja nastupa pod umetničkim imenom Džamala, je krimskotatarskog porekla. Pobedila je na Evroviziji 2016. sa pesmom "1944", naslovom koji se odnosi na godinu kada je Sovjetski Savez masovno deportovao krimske Tatare.

Njen pobednički nastup usledio je skoro tačno dve godine nakon što je Rusija anektirala Krim dok su politička previranja zahvatila Ukrajinu. Većina drugih zemalja smatra da je aneksija nelegitimna.

Rusija je protestovala zbog toga što je "1944" bila dozvoljena na takmičenju, rekavši da je prekršila pravila protiv političkog govora na Evroviziji. Ali pesma nije iznela nikakve konkretne kritike na račun Rusije ili Sovjetskog Saveza, iako je povukla takve implikacije, otvarajući se stihovima "Kad stranci dođu, dođu vam u kuću, sve vas pobiju i kažu 'Nismo krivi'."

(Telegraf.rs)