Udarao čekićem muža jedne od najmoćnijih Amerikanki i pitao ga za nju: Proglašen krivim, čeka ga poduža robija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Incident se dogodio prošle godine u kući Pelosijevih u San Francisku

Foto: Tanjug/AP

Savezna porota proglasila je krivim osumnjičenog za nasilni napad čekićem na Pola Pelosija u njegovoj kući i kući bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi u San Francisku prošle godine.

Porota je počela da raspravlja u sredu popodne pre nego što je donela presudu u četvrtak kasno ujutru, proglasivši Davida Depejpa krivim po obe tačke optužnice.

Pelosi (83) je zadobio frakturu lobanje nakon što je udaren čekićem u glavu tokom ranog jutarnjeg napada 28. oktobra 2022. godine, koji se dogodio samo nekoliko dana pre međuizbora u SAD, saopštila je policija.

Depejp (43) je uhapšen na licu mesta i kasnije optužen za pokušaj otmice i napad zbog obavljanja službenih dužnosti saveznog zvaničnika. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 20, odnosno 30 godina zatvora. On se izjasnio da nije kriv.

Dok je bio na klupi tokom suđenja, Depejp je rekao da je otišao u kuću da razgovara sa Nensi Pelosi o ruskom mešanju u izbore 2016. i da njen muž "nikada nije bio moja meta", navodi Asošiejted pres.

"Žao mi je što je povređen", rekao je.

"Reagovao sam jer je moj plan u suštini bio uništen", rekao je.

Dok je svedočio na suđenju 13. novembra, Pelosi je rekao da je bio sam u kući dok je njegova supruga bila u Vašingtonu, kada je Depejp upao kroz vrata njegove spavaće sobe držeći čekić u jednoj ruci i neke kravate u drugoj, više puta pitajući , "Gde je Nensi?"

"Prepoznao sam da sam u ozbiljnoj opasnosti, pa sam pokušao da ostanem što smireniji“, svedočio je Pelosi.

U izjavi nakon presude, portparol porodice Pelosi rekao je da su "duboko zahvalni na izlivu molitvi i toplih želja za gospodina Pelosija širom zemlje tokom ovog teškog vremena".

"Porodica Pelosi je veoma ponosna na svog Popa, koji je pokazao izuzetnu smirenost i hrabrost u noći napada pre godinu dana i u sudnici ove nedelje", rekao je portparol.

Pol Pelosi Foto: Tanjug/AP

"Srećom, gospodin Pelosi nastavlja da napreduje u svom oporavku."

Incident je snimljen na kamerom na telu policajca.

Na snimku se vidi kako policajci pristižu u rezidenciju. Kada se vrata otvore, Pelosi se vidi kako stoji pored Depejpa i oboje se bore oko čekića. Jedan od policajaca kaže: "Baci čekić."

Tada se vidi kako Depejp preuzima kontrolu nad čekićem i zamahuje njime prema Pelosiju. Na snimku se ne vidi trenutak kada je Pelosi udaren. Policajci zatim ulaze u kuću i rade na obuzdavanju Depejpa, dok se Pelosi vidi kako leži na zemlji.

Tužioci su porotnicima pokazali snimke, uključujući video na kojem Depejp priznaje napad dok razgovara sa policijom ispred kuće Pelosijevih.

Pol Pelosi je bio hospitalizovan šest dana i vratio se kući na oporavak.

Federalna tužiteljka Lora Vartejn Horn rekla je da je Depejp počeo da planira napad u avgustu 2022. i da je platio službi za javnu evidenciju da pronađe informacije o Pelosijevoj i drugima, navodi AP.

"Dokazi u ovom slučaju će pokazati da kada je optuženi koristio ovaj čekić da provali u kuću Pelosijevih, nameravao je da kidnapuje Nensi Pelosi", rekla je tužiteljka u uvodnim rečima.

Odbrana nije osporila da je Depejp napao Pelosija, ali je osporila optužbe da je pokušavao da ometa službene dužnosti predstavnice Pelosi, rekavši porotnicima da njen klijent veruje da pokušava da zaustavi korupciju u vladi, preneo je AP.

"Ovo nije 'jedinica'. Ali ono što vlada ne priznaje je 'zašto' i zašto je važno u ovom slučaju", rekla je ona, prenosi AP.

Zvaničnici su rekli da su na licu mesta otkrili rajsferšluse zajedno sa konopcem, trakom i drugim stvarima u Depejpovom rancu.

Depejp je rekao istražiteljima da će "držati Nensi kao taoca i razgovarati sa njom", navode vlasti. Ako je rekao istinu, izjavio je da bi je "pustio, a ako bi 'lagala', on će joj slomiti kolena", navodi se u tužbi.

Depejp se takođe suočava sa državnim optužbama za ovaj incident. On se izjasnio da nije kriv po državnim optužbama, uključujući pokušaj ubistva, provalu u stambeni prostor i napad smrtonosnim oružjem. Datum državnog suđenja još nije zakazan.

(Telegraf.rs)