Otporni na metke i hemijsko oružje, koštaju bogatstvo: Kako izgledaju automobili kojima se voze Bajden i Si?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetimo, Predsednik Kine Si Đinping doputovao je danas u San Francisko, gde će učestvovati na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) i sastati se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Foto: Tanjug/AP, Beata Zawrzel / Zuma Press, Anton Denisov / Sputnik / Profimedia

Kineski predsednik Si Đinping stigao je danas u prvu posetu SAD posle šest godina, a očekuje se da će se u San Francisku sastati sa američkim kolegom Džo Bajdenom.

Si je uz najviše državne počasti sačekan na aerodromu, a tokom posete voziće se u svom automobilu marke "Hongqui sedan" koji je dug 5,4 metara i težak je 3,1 tonu.

Ovaj luksuzni automobil koji je ručno rađen, nosi kodno ime N701, košta 700 hiljada dolara, izrađen je od raketnog oklopa, otporan je na metke, a takođe sadrži i sistem koji štiti od hemijskog i biološkog oružja.

Si je automobil koji nazivaju "crvena zastava" prvi put koristio tokom državne posete Novom Zelandu 2014. godine, i to dve verzije automobila Hongqi L5. Ista limuzine, otporne na metke, prevozila ga je i tokom turneje po jugoistočnoj Aziji i Pacifiku aprila 2019. godine.

Unustrašnjost vozila ukrašena je delovima od ružinog drveta, a sedišta su prekrivena najfinijom belom kožom.

Bajdenova "zver"

Iako je Sijev automobil impresivnih karakteristika, košta upola manje od Bajdenove "zveri". Ovaj dobro poznati automobil prati Bajdena na svim putovanjima u zemlji ali i u inostranstvu.

Bajdenov "kadilak" košta neverovatnih 1,5 miliona dolara, ima noćne kamere, topove za suzavac i oklop debljine 20 centimetara. Težak je osam i po tona i napravljen tako da ne može da se prevrne u slučaju sudara.

Gume su napravljene od specijalnog materijala i otporne su na raketni napad, a napravljene su tako da, ako u slučaju oštećenja budu neupotrebljive, auto može nastaviti vožnju.

Automobil predsednika SAD opremljen je vrhunskim elektronskim sistemom i satelitskim telefonom, što predsedniku omogućava stalni, direktni kontakt sa svojim zamenikom i Pentagonom i kontrolu vojnih i nuklearnih potencijala zemlje.

U njemu se uvek nalazi boca sa kiseonikom, kao i nekoliko jedinica krvi krvne grupe predsednika SAD. U njemu mogu da se voze predsednik i još četiri osobe, a svi putnici su staklenim prozorom odvojeni od vozača. Predsednik je jedina osoba koja tasterom može da spusti prozor.

U gepeku "zveri" nalazi se aparat za gašenje požara, paravan i aparat za pravljenje dimne zavese. A rezervoar za gorivo Zveri je oklopljen i napunjen specijalnom penom koja sprečava da eksplodira čak i u slučaju direktnog pogotka.

Podsetimo, Predsednik Kine Si Đinping doputovao je danas u San Francisko, gde će učestvovati na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) i sastati se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

To je prva Sijeva poseta SAD od 2017. godine, kada je američki predsednik bio Donald Tramp.

Si će se sa Bajdenom sastati tokom jutra po lokalnom vremenu, i to će biti prvi bilateralni susret dvojice predsednika za godinu dana.

(Telegraf.rs)