Rat u Izraelu, 37. dan: Hamas obustavio pregovore o taocima, Netanjahu kaže da je dogovor moguć

Vreme čitanja: oko 13 min.

* Iz IDF tvrde da je Hamas izgubio kontrolu nad severom Pojasa Gaze * Hamas tvrdi da je uništio više od 160 izraelskih vojnih ciljeva * Izraelska vojska najavila da će danas evakuisati bebe iz bolnice Al Šifa * Netanijahu izjavio da će Pojas Gaze biti demilitarizovan nakon završetka rata sa Hamasom

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP

Činjenice:

  • Izraelski ministar u ratnom kabinetu Beni Ganc izjavio da je dosadašnji učinak IDF impresivan
  • Hezbolah preuzeo odgovornost za dva napada na Izrael
  • Šef Hezbolaha Hasan Nasralah poziva da se rat između Izraela i Hamasa odugovlači što je duže moguće
  • Iranski predsednik Ebrahim Raisi odao je danas priznanje palestinskoj grupi Hamas zbog rata koji vodi protiv Izraela
  • IDF: Likvidiran komandant Hamasa koji je držao 1.000 ljudi kao živi štit

Rat u Izraelu ušao je u 37. dan.

Izraelska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad 11 vojnih uporišta palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, otkako je pokrenula kopnenu ofanzivu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio brojne pozive na prekid neprijateljstava i primirje, izjavivši da Izrael neće stati dok ne pobedi.

Palestinske vlasti juče su optuživale Izrael da njegove snage gađaju bolnicu Al Šifa u Gazi, što je IDF odlučno demantovala.

Izrael je revidirao broj poginulih u napadima Hamasa od 7. oktobra sa 1.400 na oko 1.200.

Iz časa u čas:

21.37 Naoružani do zuba i opasni: Kako izgleda Hezbolahov arsenal i šta je to "Božja osveta"?

20.57 IDF: Hezbolah ranio sedam izraelskih vojnika i još 10 osoba napadom iz Libana

Sedam izraelskih vojnika, kao i još 10 ljudi, ranjeno je danas tokom napada libanskog Hezbolaha, saopštila je večeras IDF.

Izraelska vojska je navela u saopštenju da je "sedam vojnika lakše ranjeno kao rezultat granatiranja iz minobacača u oblasti Manara na severu Izraela".

Izraelske spasilačke službe nisu otkrile lokaciju ili dale više informacija o preostalih 10 osoba koje su ranjene u eksplozijama raketa, ali su dodale da je dvoje od njih u kritičnom stanju, preneo je AP.

20.49 Netanijahu: Moglo bi da dođe do ''potencijalnog dogovora'' o taocima

Benjamin Netanijahu rekao je večeras da bi moglo da bude ''potencijalnog dogovora da se oslobode neki od talaca koje drži Hamas i još neke terorističke grupe u Gazi", povodom izveštaja da je sve više predloga da dođe do razmene talaca za palestinske zatvorenike.

"NBC News" je ranije citirao zvaničnika američke administracije koji je potvrdio da se razgovara o potencijalnom dogovoru prema kojem bi oko 80 žena i dece koji su oteti mogli da budu pušteni, a da se zauzvrat oslobode zatvorene Palestinke i maloletni Palestinci osuđeni za terorizam.

Zvaničnik je naglasio da dogovor nije skroz izvestan i da Vašington razmatra sve opcije o oslobađanju talaca.

Hamas je dosad pustio četiri civila, dok su jednog zarobljenog izraelskog vojnika oslobodile izraelske bezbednosne snage.

U današnjem intervjuu za NBC, Netanijahu je bio oprezan nakon pitanja o pregovorima za oslobađanje talaca.

"Mislim da što manje kažem o tome, veće su šanse da će se oslobađanje dogoditi", rekao je Netanijahu, preneo je "Times of Israel".

Izraelski premijer ponovio je svoj stav da vojni pritisak na Hamas povećava šanse da se oslobode taoci, dok SAD smatraju da humanitarno primirje povećava šanse za oslobađanje otetih.

"Slušamo da postoji predstojeći dogovor o taocima, na ovaj ili onaj način, ali smo shvatili da je sve to besmislica. Međutim, onog trenutka kada smo počeli kopnenu operaciju, stvari su počele da se menjaju", poručio je Netanijahu.

20.13 Šolc protiv momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da se protivi "momentalnom" prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Ne smatram da su pozivi na hitan prekid vatre ili duge pauze - koje otprilike znače isto - dobra stvar", rekao je Šolc za nemački list "Hajlbroner štime".

On je rekao da bi to značilo da Izrael ostavlja Hamasu mogućnost da se oporavi ili dođe do novih raketa, dodajući da podržava ''humanitarno primirje''.

17.55 IDF: Isporučili smo 300 litara goriva za bolnicu Al šifa, Hamas zabranio da ga uzmu

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su isporučile 300 litara goriva za "hitne medicinske svrhe" bolnici Šifa u gradu Gaza, ali je Hamas sprečio medicinski centar da ga primi.

Rano jutros, vojnici su postavili kante u blizini bolnice, kao što je unapred dogovoreno sa zvaničnicima u Al Šifi.

Navodi se da je kasnije "IDF dobila dokaze da su zvaničnici Hamasa sprečili bolnicu da dobije gorivo".

Vojska je objavila telefonski razgovor između oficira IDF-a i visokog zdravstvenog zvaničnika Gaze, koji kaže da je Jusef Abu-Al Riš, zamenik ministra zdravlja u Gazi, zabranio bolnici da dobije gorivo.

IDF ne navodi šta se desilo sa gorivom nakon toga.

IDF je optužio Hamas da ima svoju glavnu operativnu bazu pod bolnicom Šifa i pozvao palestinske civile u toj oblasti, kao i u celoj severnoj Gazi, da se evakuišu na jug.

17.34 Netanijahu za CNN: Iz bolnice Al Šifa u Gazi evakuisano 100 pacijenata

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael uputio poziv o evakuaciji svih pacijenata iz bolnice Al Šife u Gazi i da je već oko 100 njih evakuisano.

"Uputili smo pozv da evakuišemo sve pacijente iz te Al-Šife, najveće bolnice u Gazi, a njih oko 100 je već evakuisano", rekao je Netanjahu za CNN i dodao da nema razloga zašto pacijenti ne mogu jednostavno biti odvedeni odatle.

CNN ne može da potvrdi te tvrdnje.

17.32 Pet američkih vojnika poginulo u padu vojnog aviona iznad istočnog Sredozemlja

Evropska komanda Oružanih snaga SAD (EUCOM) saopštila je danas da je pet njenih pripadnika stradalo u padu američkog vojnog aviona iznad istočnog Sredozemnog mora. Dodaje se da je potraga za njihovim telima u toku.

Iz EUCOM-a su juče saopštili da se vojni avion srušio tokom izvođenja trenažnih operacija i da nema indicija da je reč o bilo kakvoj neprijateljskoj aktivnosti.

16.01 Hamas obustavlja pregovore o taocima zbog napada na bolnicu Al Šifa

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da obustavlja pregovore o oslobađanju talaca zbog izraelskog bombardovanja bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze, objavio je danas Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog palestinskog zvaničnika.

15.55 Netanijahu: Hamas odbio ponudu Izraela da dostavi gorivo bolnici Al Šifa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je njegova zemlja ponudila gorivo bolnici Al Šifa u Gazi, koja je obustavila rad jer je ostala bez goriva, ali da su militanti odbili da ga prime.

15.27 Bolnica Al Šifa van funkcije

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije, kao i da lekari ne mogu da pruže bilo kakvu pomoć čak ni pacijentima koji se nalaze u njoj zbog konstantnih izraelskih napada.

"Imamo smrtne slučajeve jer su mašine za održavanje života prestale da rade", rekao je portparol ministarstva Ašraf el Kudra.

Dodao je da je pet osoba umrlo jer medicinske ekipe nisu mogle da izvrše hirurške operacije usled nestanka struje i nedostatka goriva.

Izraelske snage su bombardovale oblast koja okružuje bolnicu Al Šifa i sve koji šetaju unutar dvoriša i između zgrada u kompleksu, prenosi Al Džazira.

Iz bolnice su ranije saopštili da su tri novorođene bebe preminule nakon što je granata pala u blizini bolnice i isključila generator koji je napajao inkubatore na odeljenju neonatologije.

14.36 IDF zauzela dodatno područje na severu Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su trupe rezervne brigade Harel zauzele područje između Beit Hanuna i Džabalije na severu Pojasa Gaze, piše Tanjug.

IDF je naveo da su izraelske trupe tokom borbi na tom području ubile nekoliko operativaca Hamasa.

Ističe se da je uništena infrastruktura Hamasa u toj oblasti, uključujući raketne bacače dugog dometa usmerene na Izrael, položaje za lansiranje protivtenkovskih raketa, tunele i osmatračnice, preneo je "Tajms ov Izrael".

14.16 Ranjen jedan mirovnjak UN

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (Unifil) saopštile su da je jedan pripadnik te mirovne misije ranjen u južnom Libanu blizu granice sa Izraelom.

Unifil je naveo da je mirovnjak povređen tokom noći i da je njegovo stanje trenutno stabilno, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Unifil je istakao da je pokrenuta istraga povodom tog napada i da je za sada nepoznato ko ga je izvršio.

Libanska teroristička grupa Hezbolah i izraelska vojska često razmenjuju vatru duž libansko-izraelske granice od kada je počeo sukob Izraela i Hamasa 7. oktobra.

13.36 Ranjeni radnici koji su popravljali dalekovod

Izraelska korporacija za električnu energiju (IEC) saopštila je da su njeni zaposleni ranjeni danas na severu Izraela u napadu protivtenkovskim vođenim projektilima iz Libana dok su radili na popravci oštećenog dalekovoda, piše Tanjug.

IEC navodi da su radnici bili blizu zajednice Dovev i da su popravljali dalekovod oštećen u prethodnom napadu iz Libana da bi se obezbedilo snabdevanje električnom energijom tog područja, preneo je "Tajms ov Izrael".

Služba za hitne slučajeve saopštila je da se jedan od civila povređenih u napadu protivtenkovskih raketa iz Libana na sever Izraela nalazi u kritičnom stanju.

Kako se navodi, još tri do pet osoba je teško povređeno u tom napadu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) transportuju ranjene sa mesta napada u bezbedniju zonu gde može da im se pruži hitna pomoć.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je nekoliko civila ranjeno u blizini zajednice Dovev na severu Izraela u napadu protivtenkovskim vođenim projektilima iz Libana.

U saopštenju se navodi da je pogođeno više civilnih vozila u blizini zajednice Dovev koja se nalazi blizu granice sa Libanom, preneo je "Tajms ov Izrael".

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da odgovaraju artiljerijskim granatiranjem lokacije u Libanu sa koje su ispaljeni projektili na sever Izraela.

IDF je naveo da je tokom noći izraelski dron pogodio odred u južnom Libanu koji se spremao da izvrši napad u blizini Metule na severu Izraela.

13.08 Evakuacija iz Pojasa Gaze

Prva grupa civila, stranaca i povređenih Palestinaca, evakuisala se danas iz Pojasa Gaze u Egipat preko graničnog prelaza Rafa nakon što je prelaz ponovo otvoren, rekli su neimenovani egipatski bezbednosni izvori za Rojters.

To znači da je taj prelaz uspešno otvoren prvi put za tri dana.

Izvori su rekli da je nekoliko ranjenih Palestinaca danas evakuisano u Egipat radi lečenja, kao i oko 80 stranaca.

Uprkos današnjem ponovnom otvaranju prelaza Rafa, ne postoji nova lista stranih državljana koji ispunjavaju uslove da pređu iz Pojasa Gaze u Egipat.

Umesto toga, samo onima koji su bili na ranije objavljenim listama biće dozvoljeno da napuste Gazu.

Oko 175 Britanaca bilo je na prethodnim listama prošle sedmice, a smatra se da bi moglo biti još oko 20 Britanaca koji još čekaju dozvolu da odu iz Pojasa Gaze.

Prelaz Rafa otvoren je od 1. novembra za Egipćane i strane državljane i mali broj teško ranjenih Palestinaca.

11.40 U Pojas Gaze do sad stiglo 14.320 tona humanitarne pomoći

Izraelski Koordinator za vladine aktivnosti na teritorijama saopštio je da je od početka rata u Pojas Gaze ušlo 14.320 tona humanitarne pomoći.

Iako pomoć stiže u Pojas Gaze, humanitarne organizacije kažu da to nije ni blizu dovoljno. Izrael tvrdi da Hamas ima zalihe goriva i drugih potrepština koje ne daje civilima.

11.10 Poginulo 13 Palestinaca

U izraelskom napadu na kuću u Kan Junisu poginulo je 13 Palestinaca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Izrael je u više navrata zahtevao od Palestinaca da se evakuišu sa severa na jug Pojasa Gaze, ali je nastavio da izvodi vazdušne napade na taj deo palestinske enklave, podseća Rojters. Pored ostalog, na meti napada su Kan Junis i grad Rafa, gde se nalazi istoimeni granični prelaz ka Egiptu.

10.06 Koridor za evakuaciju

Društveni medijski kanal izraelske vojske na arapskom jeziku, objavio je da će danas biti otvoren "ograničen koridor za stanovnike severne Gaze" da se evakuišu na jug Pojasa Gaze, prenosi Tanjug.

Stotine hiljada stanovnika kretalo se poslednjih dana kroz humanitarni bezbedni koridor, bilo vozilima ili peške Ulicom Salah al-Din, podseća Gardijan.

"Ulica Salah El-Din i danas će biti otvorena za vašu evakuaciju od 9.00 do 16.00 časova (po lokalnom vremenu) kako biste se evakuisali južno od vodotoka Vadi Gaze. Nemojte se predavati Hamasu, vaše kontinuirano prisustvo u regionu izlaže vas veoma velikoj opasnosti", navedeno je u saopštenju.

U poruci se najavljuje "privremeni taktički prekid vojnih aktivnosti u humanitarne svrhe u selima Džabalija i Ezbet Mlin", koji će trajati od 10.00 do 14.00 časova po lokalnom vremenu.

Izrael je u više navrata naređivao Palestincima da se evakuišu sa severa na jug Gaze, istovremeno nastavljajući da izvodi vazdušne napade na jug Pojasa Gaze, uključujući gradove Rafa i Kan Junis.

09.00 Granatirana kancelarija UN u gradu Gazi, ima poginulih i ranjenih

Ujedinjene nacije saopštile su da je jedna od njihovih kancelarija u gradu Gaza granatirana tokom noći, navodeći da su stigli "izveštaji o poginulima i ranjenima" među civilima koji su se tamo sklonili.

"Ovo je pogrešno u svakom smislu. Civili, civilna infrastruktura i nepovredivost objekata UN uvek moraju biti zaštićeni", objavio je na platformi Iks administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Ašim Stajner.

08.57 Borbe oko bolnice Al Šifa

Žestoke borbe vode se oko bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze, gde se, kako tvrdi Izrael, navodno nalazi štab Hamasa.

Na snimcima iz tog područja mogu se videti teške borbe u blizini bolnice, uz stalne zvuke pucnjave i eksplozije, a svedoci potvrđuju da su vazdušni napadi na tom području izvođeni tokom cele noći, prenosi Tajms of Izrael.

Zdravstveni zvaničnici kažu da su hiljade medicinara, pacijenata i raseljenih ljudi zarobljeni u oblasti oko bolnice Šifa, bez struje i sve manje zaliha. Izrael je poslednjih nedelja izneo dokaze da se Hamasov glavni komandni centar nalazi ispod bolnice Al-Šifa i optužio je terorističku grupu da koristi bolnicu sa 1.500 kreveta, bolesnike i oko 4.000 zaposlenih kao živi štit. Hamas kategorički negira ove tvrdnje Izraela.

07.50 "Možete zamisliti šta se dešava kada padne pola tone eksploziva": Hezbolah spremio novo oružje protiv Izraela

07.30 Izrael spreman da evakuiše bebe iz bolnice u Gazi

Izraelska vojska navodi u nedelju da je spremna da evakuiše bebe iz najveće bolnice u Gazi oko koje se vode borbe, navodi Rojters. Palestinski zvaničnici navode da su dve bebe preminule, a da su desetine u riziku zbog nestašice goriva.

07.25 Rijad: Muslimanske zemlje traže hitan prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze

Sa vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u saudijskoj prestonici Rijadu, upućen je hitan zahtev da se obustave sve vojne operacije u Pojasu Gaze, a opravdanje Izraela da je prinuđen na samoodbranu je odbačeno.

Učesnici ovog samita pozvali su u završnom saopštenju Međunarodni krivični sud da istraži "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael" na palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters.

07.15 U Londonu uhapšeno 126 osoba tokom propalestinskog protesta

Londonska policija uhapsila je 126 osoba tokom propalestinskih protesta u britanskoj prestonici. Navedeno je da je nasilje ekstremnih desničara "duboko zabrinjavajuće", prenosi Gardijan.

Iz policije su ranije saopštili da je na protestu učestvovalo oko 300.000 ljudi, kao i da se pojavilo nekoliko stotina kontrademonstranata.

Organizatori skupa, sa druge strane, tvrde da je na ulicama Londona bilo više od 800.000 demonstranata.

07.02 Izraelski avioni napali ciljeve u Siriji

Izraelske odbrambene snage  saopštile su da su vojni avioni izveli napade na "terorističku infrastrukturu u Siriji", kao odgovor na rakete ispaljene u subotu iz Sirije prema Golanskoj visoravni.

Nije navedeno koje lokacije su bile na meti napada, prenosi Tajms of Israel.

07.00 SZO: Neprekidni napadi na bolnicu Al-Šifa u Gazi, izgubljen svaki kontakt

Svetska zdravstvena organizacija objavila je na platformi Iks da je usled ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al-Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

U najnovijim izveštajima sa poprišta sukoba u Pojasu Gaze, navedemo je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni. SZO je ponovio poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi kao jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje.

Osoblje zaposleno u ovoj bolnici, najvećoj u Gazi, saopštilo je da su pacijenti i izbeglice zarobljeni u užasnim uslovima dok u obližnjim ulicama besne teške borbe, a hirurg bolnice Al-Šifa rekao je za Bi-Bi-Si da je bolnica ostala bez vode, hrane i struje. Izrael je saopštio da se sukobio sa Hamasom u blizini bolnice, ali da nije otvarana vatra na bolničku zgradu.

Nakon što su lekari bolnice Al-Šifa saopštili da su dve bebe preminule, a da je 37 u životnoj opasnosti, izraelske snage su obećale da će pomoći da se bebe danas evakuišu u "sigurniju bolnicu".

(Telegraf.rs)