Sandrino svedočenje ključno u potrazi za serijskim ubicom: Ubio 4 devojke, porodice čekale pravdu 25 godina

Vreme čitanja: oko 7 min.

Osumnjičeni je često putovao između svog novog doma u Teksasu i kuće svoje majke u Oklahomi 1997. godine, a usput je otimao i ubijao devojke

Foto: 14TH COURT OF APPEALS

Trebalo je više od dve decenije da se serijski ubica Vilijam Ris izvede pred lice pravde zbog ubistava Laure Smiter, Keli Koks, Tifani Džonston i Džesike Kejn.

Nakon što je odslužio skoro 10 godina zatvora zbog seksualnog napada na dve žene u svojoj rodnoj Oklahomi, Vilijam Ris je pušten iz zatvora u jesen 1996. Nakon puštanja, Ris je nakratko ostao sa svojom majkom u Anadarku, Oklahoma, pre nego što se preselio u okrug Haris u Teksasu, gde je našao posao kao potkivač konja i građevinski radnik.

Ris je često putovao između svog novog doma u Teksasu i kuće svoje majke u Oklahomi 1997. godine, prenosi CBS News.

Laura (12) nestala u Teksasu

Laura Smiter (12) balerina, otišla je na jutarnje trčanje u blizini svoje kuće u Teksasu, ali se nikada nije vratila. Kako su dani prolazili, Gej i Bob Smiter su tražili svoju ćerku uz pomoć svoje zajednice, hiljada dobrovoljaca, pa čak i američkih marinaca, ali niko nije uspeo da pronađe trag nestale devojčice.

Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Posle 17 dana potrage, otac i sin su pronašli Laurino raspadnuto telo u jezeru u Pasadeni u Teksasu. Posle nedelja u vodi, uzrok smrti je bio nejasan. Uprkos ovim poražavajućim vestima, ubrzo se pojavio osumnjičeni.

Bio je to Vilijam Ris, koji je radio na gradilištu odmah niz ulicu od kuće Smiterovih. Dok je Ris bio na njihovom radaru, a za njegovim kamionom se tragalo u vezi sa Laurinim slučajem, policija u to vreme nije imala dovoljno dokaza da izvrši hapšenje, tako da je on ostao slobodan čovek.

Sandra Sapo kidnapovana u Teksasu

Sandra Sapo (19) stala je u prodavnicu blizu puta I-45 16. maja 1997. Sapo je rekla da je primetila čoveka koji je buljio u nju na parkingu i kada ga je ponovo videla u restoranu preko puta, ponudio joj je pomoć sa novootkrivenom probušenom gumom.

Foto; Harris County District Clerk’s Office

Sandra je bila zbunjena ovim i kaže da ju je, pre nego što je saznala šta se dešava, stranac naterao da uđe u beli kamionet i seksualno je napao. Odjurio je sa njom u svom kamionu i ušao na međudržavni put. U strahu šta bi joj se moglo dogoditi ako ostane, Sandra je iskočila iz kamiona koji se brzo kretao na sred auto-puta. Teško je povređena, ali je preživela.

Keli je nestala u Teksasu

Keli Koks (20) mlada majka i studentkinja Univerziteta u Severnom Teksasu, obilazila je policijsku upravu Denton, u okviru časa krivičnog pravosuđa 15. jula 1997, ali je ranije otišla sa časa da polaže ispit. Ubrzo nakon što je otišla, Koks je otkrila da je zaključala svoj automobil i koristila je govornicu na obližnjoj benzinskoj pumpi da pozove svog dečka u pomoć. Ali kada se on pojavio, Keli nije bilo nigde.

Kasnije tog dana, kada Keli nije došla da pokupi svoje dete iz vrtića, njena majka Džan Bajnum je rekla da je znala da nešto nije u redu.

Keli Koks, koja je mlada rodila ćerku Aleksis, bila je posvećena studentkinja, pohađala je letnje časove i nadala se da će rano diplomirati.

Foto: Privatna arhiva

Kelina majka je znala da je Aleksis ceo svet njene ćerke i znala je da Keli nikada ne bi ostavila Aleksis.

Ipak, dani traženja pretvorili su se u nedelje i uprkos svim njenim naporima, Bajnum nije mogla da shvati šta se tačno dogodilo njenoj ćerki. Bez tela i bez jakih tragova, slučaj je počeo da se "hladi".

Tifani nestala u Oklahomi

Tifani Džonston je imala 19 godina i tek se udala kada je nestala usred bela dana 26. jula 1997, iz autoperionice u Betaniji u Oklahomi.

Njene patosnice su još uvek visile na stalcima za sušenje, a ključevi su još uvek bili u kolima, ali nije bilo ni traga od Tifani i niko u perionici nije prijavio da je tog dana video nešto neobično.

Njena majka Keti Dobri ostala je zbunjena i pitala se šta se desilo sa njenom najmlađom ćerkom.

Samo dan nakon njenog nestanka, delimično odeveno telo Tifani Džonston pronađeno je u visokoj travi, pored neasfaltiranog seoskog puta u blizini međudržavnog puta.

Bilo je to samo nekoliko kilometara od autoperionice u kojoj je Tifani Džonston poslednji put viđena živa. Bila je zadavljena i seksualno zlostavljana. Istražitelji su uspeli da izvuku DNK ubice sa njenog tela, ali tada nisu mogli da razviju profil osumnjičenog.

Pronađen kamionet Džesike u Teksasu

Samo tri nedelje nakon ubistva Tifani Džonston, 17-godišnja Džesika Kejn poslednji put je viđena kako izlazi iz restorana u Klir Lejku u Teksasu, gde je bila sa prijateljima. Kada je Džesika probila sve rokove za dolazak kući, njen otac je izašao da je traži.

Foto: dps.texas.gov

Posle višečasovne potrage, pronašao je njen kamionet napušten na ivici puta I-45, samo nekoliko kilometara od njihove kuće. Nije bilo ni traga o Džesiki, ni o tome gde je.

Potraga za Džesikom

Tragači i prijatelji tražili su bilo kakav znak Džesike, ali nisu imali sreće. Gej i Bob Smiter, koji su se još uvek nosili sa gubitkom sopstvene ćerke Laure, čije telo su našli samo četiri meseca ranije, odmah su se pridružili potrazi, rekavši da se osećaju od Boga pozvani da pomognu. Posle nedelja potrage za odgovorima, ponovo su istražitelji ostali bez tragova i Džesikin slučaj je postao hladan.

Preživela Sandra ispričala šta se desilo

Pet meseci nakon otmice Sandre Sapo, tokom sastanka sa policijom, istražitelji su shvatili da Sandrin opis vozila njenog otmičara zvuči slično kamionu koji je policija pretražila u slučaju Laure Smiter - koji pripada Vilijamu Risu.

16. oktobra 1997. Ris je pozvan u stanicu i Sapo ga je identifikovala kao svog napadača.

Ris je uhapšen i optužen za otmicu. On se izjasnio da nije kriv.

Suđenje za otmicu Sandre Sapo

Kada je Vilijamu Risu suđeno za otmicu Sandre Sapo, njegova prošlost se vratila da ga proganja. Porota je čula snažno svedočenje Sandre Sapo, a njegove žrtve iz osamdesetih su takođe zauzele stav i ispričale kako ih je Ris brutalno napao u Oklahomi.

Porota je raspravljala manje od tri sata pre nego što je proglasila Risa krivim. Osuđen je na 60 godina zatvora.

Drugi pogled na slučaj Tifani Džonston

Godine 2012, penzionisan šef policije Lin Vilijams počeo je da radi za Državni istražni biro Oklahome (OSBI) i dodeljen je slučaju Tifani Džonston.

Vilijams je metodično pregledao dosije slučaja i pomislio da je DNK sa mesta zločina njihov najbolji izbor u identifikaciji ubice.

DNK sa njenog tela je već dva puta testiran, bez rezultata, ali sa napretkom u DNK testiranju, kriminolog iz OSBI-ja Vendi Djuk i njen tim uspeli su da razviju delimičan muški profil.

Tim je uporedio ovaj delimični profil sa profilima poznatih osumnjičenih i eliminisao sve ostale osumnjičene, sve dok nisu stigli do Vilijama Risa.

U decembru 2013, bris je uzet od Vilijama Risa i poslat OSBI-ju radi poređenja. Sa njegovim DNK u ruci, Vendi Djuk je konačno uspela da poveže Risa sa DNK pronađenim na telu Tifani, a Ris nije mogao da bude eliminisan kao saradnik.

Država Oklahoma je 22. septembra 2015. godine izdala nalog za hapšenje Vilijama Risa zbog ubistva i otmice Tifani Džonston.

Ris pristaje da govori 2016.

Policija Oklahome podelila je svoje novo otkriće DNK sa teksaškim istražiteljima koji su se pitali da li bi mogli da nateraju Risa da govori o potencijalnoj vezi sa slučajevima Laure Smiter, Keli Koks i Džesike Kejn.

Istražitelji iz Teksasa otišli ​​su da posete Risa u zatvoru, ali pre nego što je pristao da dalje govori, želeo je da mu se smrtna kazna "skine sa vrata".

Smitersovi su se složili i Džan Bajnum se složila - svi su se nadali da će saznati šta se dogodilo njihovim ćerkama.

Uprkos tome što je imao samo sporazum o ukidanju smrtne kazne za slučajeve Keli Koks i Laure Smiter, Vilijam Ris je na kraju priznao sva četiri ubistva.

Pronađeni ostaci Kejn 2016.

Uz pomoć informacija koje je dao Vilijam Ris, posle 25 dana kopanja, ostaci Džesike Kejn otkriveni su u polju na Ist Orem Drajvu, u blizini aerodroma Hobi. Roditelji Džesike Kejn tražili su privatnost dok su sahranjivali ćerku.

Pronađeni ostaci Keli Koks 2016.

Dve nedelje nakon što su Džesikini ostaci otkopani, ostaci Keli Koks pronađeni su u obližnjem okrugu Brazorija. Nakon toliko godina pitanja šta se desilo njenoj ćerki i Aleksinoj majci, Džan Bajnum je sada imala odgovore.

Suđenje za ubistvo Tifani Džonston

Nakon što je Vilijam Ris vodio istražitelje do posmrtnih ostataka Keli Koks i Džesike Kejn, tužioci Oklahome su tražili da Risa prevezu u Oklahomu, kako bi mogao da se suoči sa optužbama za ubistvo i otmicu Tifani Džonston. Iako su tužioci imali DNK koji ga povezuje sa Tifani Džonston i njegovim priznanjem, Ris se izjasnio da nije kriv.

Posle devet dana suđenja u maju 2021, porota je odlučivala i trebalo joj je manje od dva sata da proglasi Risa krivim za ubistvo Tifani Džonston. Osuđen je na smrt.

Nakon što je proglašen krivim za ubistvo Tifani Džonston, Ris se vratio u Teksas da se suoči sa pravdom za ubistva Laure Smiter, Keli Koks i Džesike Kejn.

Čak 25 godina nakon ubistava Laure Smiter, Keli Koks i Džesike Kejn, njihove porodice su konačno dočekale svoj dan na sudu.

Vilijam Ris je priznao krivicu u okruzima Galveston i Brazorija i dobio je tri doživotne kazne: po jednu za svako ubistvo.

(Telegraf.rs)