Evo šta se krije iza misterije jezivog ružičastog svetla iznad Kenta: Meštani odahnuli nakon saznanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Onostrani" ružičasti sjaj koji je osvetljavao nebo u Kentu ostavio je ljude zbunjenim ove nedelje, a neki su rekli da izgleda kao "smak sveta"

Foto: Pixabay

Užareno ružičasto svetlo pojavilo se neposredno pre izlaska sunca u četvrtak, u Tanetu kod grada Kent u Engleskoj, a meštani su nagađali šta je moglo da izazove scenu direktno iz naučnofantastičnog filma.

"Onostrani" ružičasti sjaj koji je osvetljavao nebo u Kentu ostavio je ljude zbunjenim ove nedelje, a neki su rekli da izgleda kao "smak sveta", piše Independen.

U sceni direktno iz naučno-fantastičnog filma, zbunjeni meštani Taneta ostali su da nagađaju šta je moglo da izazove čudno osvetljenje.

Dejl Vest, stanovnik Taneta, rekao je da je u početku izgledalo kao onostrano, način na koji se ružičasta svetlost mešala sa jutarnjom maglom i oblacima.

Deleći slike na mreži, jedan stanovnik se našalio.

- Mislio sam da je smak sveta, tražio sam četiri konjanika - napisao je.

Poslednjih nedelja širom zemlje prijavljena su identična ružičasta svetla. Lokalno stanovništvo istočnog Jorkšira takođe je izašlo na društvene mreže da opiše tajanstveni sjaj kao znak vanzemaljaca i NLO-a. Realnost svetlosti, međutim, ima mnogo razumnije objašnjenje.

"Thanet Earth", velika industrijska fabrika koja se nalazi u Birchingtonu, je odgovorna za veštačko ružičasto svetlo - koje se koristi za uzgoj 400 miliona paradajza.

Prema njihovoj veb stranici, veći britanski staklenički kompleks ponosno se nalazi u pejzažu Istočnog Kenta. Procenjuje se da ovi ogromni staklenici proizvode oko 400 miliona paradajza, 30 miliona krastavaca i 24 miliona paprika svake godine.

Ogroman kompleks se nalazi na idealnoj lokaciji na jugoistoku Engleske zbog dužeg dnevnog vremena, što pomaže rastu biljaka. Međutim, pošto je biljkama potrebna svetlost u mračnim britanskim zimama, u ovo doba godine koriste se veštačke zamene.

Portparol Thanet Earth-a je objasnio.

- Kao odgovorno lokalno preduzeće, mi stalno pratimo način na koji naše poslovanje utiče na zajednicu oko nas i tokom određenih vremenskih uslova neizbežno će biti svetlosti koja se reflektuje, posebno kada postoji niska gusta oblačka pokrivača iznad Thanet area. Ublažavamo ovu refleksiju svetlosti koliko god je to moguće tako što postavljamo roletne u našim staklenicima kada se svetla upale. Stalno procenjujemo naše operacije i njihov uticaj na zajednicu, a ružičasta LED svetla koja koristimo ovde u Thanet Earth-u imaju mnogo niže nivoe emisije u poređenju sa drugim vrstama svetala za uzgoj. Uzdah olakšanja za stanovnike Taneta koje, srećom, nisu napali vanzemaljci - objasnio je portparol.

(Telegraf.rs)