Odakle Hamasu oružje?

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Imamo lokalne fabrike za sve, za rakete sa dometom od 250 km, 160 km, 80 km i 10 km. Imamo fabrike za proizvodnju "zolja" i municiju. Fabriku za "kalašnjikove" i municiju koju koriste. Proizvodimo municiju uz dozvolu Rusije. Pravimo ih u Gazi", rekao je Ali Baraka, u Hamasu zadužen za kontakte sa inostranstvom

Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Brutalni napad islamske militantne grupe Hamas na Izrael proteklog vikenda izvršen je hiljadama raketa i projektila, dronova koji su ispuštali eksploziv i uz ogroman broj komada ličnog naoružanja i municije, navodi CNN.

Napad je otpočeo iz enklave kojom upravlja Hamas, iz Gaze, dela mediteranske obale od 360 kvadratnih kilometara, koji se sa jedne strane graniči sa Izraelom, a sa druge Egiptom. Reče je o siromašnoj i gusto naseljenoj oblasti sa malo ili nimalo resursa.

Skoro 17 godina Gaza je bila skoro u potpunosti odsečena od sveta, od kada je Hamas preuzeo kontrolu, zbog čega su Izrael i Egipt sproveli totalnu blokadu teritorije, koja i dalje traje. Izrael održava i vazdušnu i morsku blokadu Gaze, a sprovodi se i nadzor nad teritorijom.

Što sve nameće pitanje: Kako je Hamas nakupio toliko naoružanja što je omogućilo ovoj militantnoj grupi da izvede koordinisane napade tokom kojih je ubijeno više od 1.200 ljudi u Izraelu, a hiljade povređene, dok istovremeno nastavljaju da zasipaju Izrael raketama?

Odgovor, prema stručnjacima, je da su to uspeli na prevaru, uz improvizaciju, odlučnost i važne prekomorske donatore.

Faktor Iran

"Hamas dobija oružje švercom, a prima i određenu pomoć Irana", navodi se na sajtu CIA’s World Factbook.

Izrael  i SAD tek treba da pronađu direktnu ulogu koju je možda imao Iran u napadima proteklog vikenda. Eksperti navode da je Islamska Republika vrlo dugo glavna vojna podrška Hamasu, da švercuje oružje u enklavu kroz tunele ili brodovima koji su izbegli blokadu na Mediteranu.

"Mreža tunela Hamasa je i dalje masivna, uprkos tome što je Izrael u Egipt redovno uništavaju", rekao je Bilal Saab, direktor sa Instituta za Srednji istok u Vašingtonu.

"Hamas je dobio oružje od Irana prokrijumčareno u Gazu kroz tunele. Bilo je tu i dalekometnih sistema", kaže Danijel Bajman iz Centra za strateške i međunarodne studije.

"Iran je takođe slao Hamasu balističke projektile morskim putem, slali su komponente koje su se sklapale u Gazi",, kaže Čarls Lister, stručnjak za bliskoistočna pitanja.

Ali, upućeni navode da je Iran bio i mentor.

"Iran je takođe pomogao Hamasu sa domaćom proizvodnjom, omogućujući Hamasu da stvori svoj sopstveni arsenal", kaže Bajman.

"Imamo fabrike za sve"

Zvaničnik Hamasa iz Libije, dao je detalje o proizvodnji oružja za RTArabic:

"Imamo lokalne fabrike za sve, za rakete sa dometom od 250 km, 160 km, 80 km i 10 km. Imamo fabrike za proizvodnju "zolja" i municiju. Fabriku za "kalašnjikove" i municiju koju koriste. Proizvodimo municiju uz dozvolu Rusije. Pravimo ih u Gazi", rekao je Ali Baraka, u Hamasu zadužen za kontakte sa inostranstvom.

Kako kaže Čarls Lister, Iran već 20 godina obučava ljude iz Hamasa. Prema njegovim rečima, to još uvek traje.

Odakle Hamasu sirov materijal za domaće naoružanje?

To takođe pokazuje inovativnost i snalažljivost grupe. Gaza nema nijednu fabriku teške industrije koja bi mogla da podrži proizvodnju oružja. Glavne industrije su tekstilna, prerada hrane i nameštaj. Ali izvozi se reciklirano gvožđe, od kog može da se napravi oružje.

"Taj metal u mnogim slučajevima potiče od prethodnih borbi u Gazi", naveo je Ahmed Fuad Alkhatib, koji je pisao o tome 2021. godine.

Kada je infrastuktura Gaze bila uništena u vazdušnim udarima Izraela, ono što je ostalo, delovi metala, metalne cevi, armatura, našlo je svoj put do Hamasovih radionica, gde je pretvoreno u cevi za minobacače i slično.

"Operacija Izraelskih odbrambenih snaga indirektno je obezbedila Hamasu materijal koji je inače zabranjen ili se strogo prati u Gazi", napisao je Ahmed Fuad Alkhatib.

Naravno, ništa se nije desilo tokom noći.

Napad pripreman dve godine

Da bi ispalio onoliko raketa i municije kao što je ispaljeno tokom subotnjeg napada Hamas je predano radio na svom arsenalu, krijumčarenjem ili proizvodnjom duže vreme.

Ali Baraka, Hamasov zvaničnik, rekao je da se militantna grupa spremala za napad poslednje dve godine.

On u intervjuu nije pomenuo "uplitanje sa strane" u planiranje napada, navodeći samo da su saveznici Hamas podržavali oružjem i novcem. Prvo i najvažnije, Iran nam daje oružje i novac.

Analitičari navode da ih je jačina napada Hamasa, kao i izraelske i obaveštajne službe drugih zemalja, uhvatila nespremne.

Video: Snimci izraelske vojske: Napadi na uporišta Hamasa u Gazi

(Telegraf.rs)