"Ne uplićite nas u rat protiv Izraela": Libanski političari uputili nedvosmislenu poruku Hezbolahu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Političari smatraju da je ta zemlje već u velikim problemima i da bi rat s južnim komšijom mogao da je uništi

Foto: Tanjug/AP

U pozadini Hizbulahovih pretnji da će se uključiti u Hamasov rat protiv Izraela, kao deo plana "osovine otpora", libanski političari i zvaničnici pozvali su tu organizaciju da se drži podalje od sukoba Izrael-Hamas. Kako su naveli, uplitanje Libana u taj sukob skupo bi moglo da košta njihovu zemlju, javlja memri.org.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati i ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib upozorili su Hezbolah da Liban ne želi da se uključi u aktuelni rat, a Ali Hamada, kolumnista libanskog dnevnika "Al-Nahar", pozvao je libanske oružane snage da spreče svaki pokušaj te oružane grupe da se pridruži borbama protiv Izraela.

Privremeni premijer Najib Mikati rekao je u komunikaciji sa međunarodnim, arapskim i lokalnim elementima, te da je "vladina preferencija da održava bezbednost i stabilnost u južnom Libanu, da nastavi mir na 'plavoj liniji 'i da bude posvećen Rezoluciji 1701".

Nakon sastanka sa Mikatijem, libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da "ne želimo da Liban ulazi u aktuelni rat... Svi međunarodni elementi takođe nas pozivaju da ne ulazimo u rat, a to je stav Libana".

Bivši libanski premijer Fuad Siniora napisao je u poruci od 8. oktobra: "Pored našeg naglaska na jačanju i podršci palestinskim borcima na njihovoj zemlji i njihovoj borbi da ostvare svoja legitimna prava, mi istovremeno naglašavamo da Liban ne bi trebalo da bude umešan u bilo kakva neprijateljstva s izraelskim neprijateljem jer je izdržljivost Libana iscrpljena i on to ne može da podnese zbog tri veoma velike krize koje su situaciju učinile krhkom i veoma nestabilnom."

Vođa hrišćanskih "libanskih snaga" Samir Geagea napisao je na platformi X (bivši Tviter) 7. oktobra: "Najvažnije je da se Libanci ne mešaju u bilo šta sa čime ne mogu da se izbore, u svetlu teške situacije u kojoj doživljavaju."

Pjer Bu Asi, član bloka Jaka republika, izjavio je 9. oktobra: "Nemam poverenja u obećanja Hezbolaha ili ove odvratne vlade koja prati sve što se dešava. Godine 2006, vođa Hezbolaha Hasan Nasralah je početkom jula obećao da će leto biti mirno i uspešno – ali nekoliko dana kasnije, 'Božja partija' (Hezbolah, op.aut.) je kidnapovala dva izraelska vojnika i julski rat je izbio, pakao nam se otvorio, a infrastruktura u Libanu je uništena. Hezbolah će uništiti Liban ako uđe u bitku u Gazi. Nadam se da će se politički ešalon i libanski narod uzdržati od uplitanja Libana u tekuću bitku."

Član bloka "Snage promene" Mark Bahjat Daou napisao je na X-u: "Odbrana Libana od bilo kakvog napada je apsolutno glavni prioritet. Ni Hezbolah ni Iran nemaju pravo da upliću Liban u ložište sveopšteg rata u službi regionalne agende."

U sličnom tonu su reagoale Libanska hrišćanska organizacija Sajdet Al Džabal i Nacionalni savet za ukidanje iranske okupacije Libana, koji se protive uvlačenju te zemlje u rat s Izraelom.

(Telegraf.rs)