Robert F. Kenedi mlađi nezavisni kandidat na predsedničkim izborima: Otima glasove Bajdenu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kao demokratski kandidat, Kenedi, advokat za životnu sredinu koji je postao skeptik kada je u pitanju vakcinacija i teoretičar zavere, poremetio je očekivanja značajnom podrškom koju je dobio u nekim anketama, iako je ta podrška vremenom oslabila

Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Robert F. Kenedi mlađi najavio je u ponedeljak da će se kandidovati za predsednika kao nezavisni, odustajući od nastojanja da izazove predsednika Džoa Bajdena za nominaciju Demokratske stranke.

Kenedi, sin i imenjak ubijenog bivšeg američkog senatora i predsedničkog kandidata, otkrio je svoj novi pravac akcije na ranom popodnevnom skupu za stotine pristalica u tržnom centru Independens u Filadelfiji, lokaciji koju je odabrao zbog blizine mesta na kom je zemlja osnovana.

"Ljudi me svuda zaustavljaju i podsećaju me da je ova zemlja spremna za istorijske promene. Oni su spremni da povrate svoju slobodu - svoju nezavisnost! I zato sam danas ovde... Ovde sam da se proglasim nezavisnim kandidatom za predsednika", rekao je Kenedi pred okupljenima.

Kenedi je nastavio da objašnjava kako će njegova ideološki heterodoksna kampanja, usredsređena na isceljenje partijske podele, "proglasiti nezavisnost od koruptivnog uticaja korporacija, plaćeničkih medija, ciničnih elita i, naravno, dvopartijskih sistema".

On je tokom svog govora iznova govorio da je njegova odluka da na izbore izađe kao nezavisni kandidat "savremeni izraz patriotskog duga u Deklaraciji nezavisnosti".

Iako je priznao da su se očevi osnivači suočili sa mnogo većim rizicima od njega, Kenedi je obećao da će pre svega oponašati njihovu posvećenost zemlji.

"Danas ću da dam istu zakletvu da mogu da stojim pred vama kao što svaki vođa treba da stoji pred vama: slobodan od partizanske odanosti, slobodan od zakulisnih dogovora, sluga samo svojoj savesti i svom tvorcu i vama ", rekao je.

Kao demokratski kandidat, Kenedi, advokat za životnu sredinu koji je postao skeptik kada je u pitanju vakcinacija i teoretičar zavere, poremetio je očekivanja značajnom podrškom koju je dobio u nekim anketama, iako je ta podrška vremenom oslabila. Ipak, Nacionalni komitet Demokratske stranke odbio je da zakaže debatu između Bajdena i drugih "nada" te političke stranke.

Kenedijeva odluka usledila je nakon sličnog koraka levičarskog akademika i aktiviste Kornela Vesta, koji je u četvrtak najavio da će se kandidovati kao nezavisni kandidar i da neće da se takmiči za predsedničku nominaciju Partije zelenih. On je za Si-En-En rekao da traženje nominacije Zelene stranke zahteva previše unutarstranačke kampanje i da je lakše dobiti mesto na glasačkom listiću u svih 50 država kao nezavisni kandidat.

Mogao bi da preuzme deo Bajdenovih glasača

Merien Vilijamson, autorka za samopomoć i duhovni guru, ostaje u trci za demokratsku predsedničku nominaciju. Ona do sada nije uspela da se probije u anketama. Za razliku od nje, međutim, i Kenedi i Vest bi mogli da izvuku glasove od Bajdena na opštim izborima.

Kenedi se zalagao za konvencionalno liberalne poglede na klimatske promene, rasnu pravdu i državu blagostanja, istovremeno se suprotstavljajući stalnom naoružavanju Ukrajine od strane Sjedinjenih Država, administraciji kompleta vakcina za čije rizike veruje da su prikrili Big farma i vlada, i zatvaranje škola i drugih javnih mesta iz razloga javnog zdravlja tokom pandemije virusa korona.

On je takođe izrazio konzervativnije stavove od Bajdena po pitanju zatvaranja neovlašćenih ulazaka na granicu SAD, prava na oružje i uloge roditelja u odlukama o promeni pola njihove dece.

U svojim izjavama u ponedeljak, Kenedi je tvrdio da bi njegovo iskustvo kao ekološkog parničara omogućilo efikasnije uklanjanje ukorenjenih korporativnih i vojnih interesa "nego bivši predsednik Donald Tramp i drugi samozvani autsajderi koji su bili pre njega".

"Za razliku od predsednika Trampa, ja se borim protiv korporativne korupcije i tužim vladine agencije već 40 godina. Znam kako rade. I znam kako da ih očistim. Za razliku od bilo kog predsednika od 1963. godine, ja ću se suprotstaviti vojno-industrijskom kompleksu. Ono što zaista užasava elite nisam ja, to je ono što ja predstavljam: populistički pokret koji prkosi podelama levo-desno", dodao je Kenedi.

Kao demokratski kandidat, Kenedi je dobio mnogo više pažnje i povoljniji tretman od desničarskih medija nego od mejnstrim ili liberalnih grupa. Nejasno je da li će se to nastaviti sada kada on više ne izaziva Bajdena na predizborima Demokratske stranke. Republikanski nacionalni komitet nije gubio vreme ističući da je Kenedija "tipični elitistički liberal", pošto je Kenedi to objavio u ponedeljak popodne.

U hipotetičkoj utakmici na opštim izborima i sa Bajdenom i sa Trampom, Kenedi bi dobio 14 odsto glasova, povlačeći podršku oba glavna stranačka kandidata, prema anketi Rojters/Ipsos koja je objavljena u četvrtak. Naravno, birači koji su u ponedeljak došli da čuju Kenedijev govor potiče iz niza ideoloških i stranačkih pozadina, iako sa određenim zajedničkim brigama.

Mnogi od učesnika skupa bili su demokrate i bivše demokrate koji dele Kenedijev duboki skepticizam prema vladi, javnom zdravstvu, vojnim i obaveštajnim agencijama i drugim institucijama.

(Telegraf.rs)