Lažni tenkovi viđeni na bojnom polju u Ukrajini? Nisu novina u ratnoj strategiji, imaju i određen cilj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Češka kompanija Inflatech ušla je na tržište mamaca na naduvavanje i doživela je porast od 30 posto od 2022. godine. Kompanija proizvodi do 50 tenkova na naduvavanje mesečno, a svaki može da košta i do 100.000 dolara

Foto: Shutterstock

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji, kako se čini, prikazuju da se tenkovi na naduvavanje koriste kao mamci na bojnom polju u sukobu između Ukrajine i Rusije.

Dron je primetio gomilu tenkova u šumi, ali se ispostavilo da su u pitanju tenkovi na naduvavanje, prenosi Insider. U pitanju je vojna taktika koja se koristi kako bi se neprijatelj naveo da potroši municiju.

Korišćenje ovih tenkova kao mamaca nije novost. Čak su i tokom Prvog svetskog rata vojske koristile tenkove mamce - materijali su bili samo drugačiji, a verodostojnost nije uvek bila tako visoka. U tehnološki naprednijoj eri sa toplotnim senzorima, dronovima i radarima, mamci moraju biti bolji u prevari neprijatelja.

Jedna od svrha tenka mamca jeste da natera protivničku vojsku da gubi vreme, municiju i novac.

Neki mamci koštaju samo 10.000 dolara, dok su neki vredni čak 100.000.

Uz raketne granate vođene GPS-om koje koštaju 70.000 dolara, skuplji mamac može imati sličnu cenu u borbi.

Češka kompanija Inflatech ušla je na tržište mamaca na naduvavanje i doživela je porast od 30 posto od 2022. godine. Kompanija proizvodi do 50 tenkova na naduvavanje mesečno, a svaki može da košta i do 100.000 dolara.

Četvorici vojnika je potrebno 10 minuta da postave mamac koji dolazi iz češke firme. U nekim slučajevima potrebno je i više vremena, dodaje Insider.

Međutim, ova firma ne proizvodi samo tenkove. Oni mogu da naprave raketne bacače na naduvavanje, kamione, pa čak i avione.

Sa druge strane, nisu ni svi mamci na naduvavanje. Ukrajina i Rusija su navodno koristile drvene mamce i stara burad za naftu kao obmanjujuće oruđe tokom sukoba.

Kako uočiti razliku između pravog tenka i mamca?

Za dron je to relativno lako. Pravi tenkovi emituju toplotu i radarske signale koje je teško mamcima da oponašaju. Međutim, nije nemoguće da lažni tenkovi lažiraju ove signale.

Neki tenkovi na naduvavanje instaliraju grejače prostora ili "emitere pretnji" - male radarske emitere koji šalju signale, ali ih ne primaju ili obrađuju.

Foto: Shutterstock

Emiteri pretnji mogu da koštaju 30.000 dolara, čineći mamac skupljim kada je njegov posao da košta protivničku vojsku više novca.

Neke druge velike prednosti mamaca leže u nedostatku detalja, njegovim 2D elementima i vazdušnim pumpama koje ih naduvavaju.

Bez obzira koliko dobro je napravljen mamac, on i dalje ne reflektuje svetlost kao čelik, i može bacati drugačije senke od pravog tenka.

Mamci i dalje imaju indikativnu dugu cev koja se može videti na većini tenkova, ali pošto je ta cev napravljena od laganih materijala, mora da bude podržana šipkama na naduvavanju. Ovi štapovi bacaju senke i odaju svoj lažni identitet.

Pravi tenk reflektuje svetlost, emituje frekvencije i toplotu i često ga okružuju ljudi.

Iako se neki od ovih detalja mogu lažirati, može biti teško lažirati ih sve u isto vreme. Najveći poklon je izolacija tenka ili grupe tenkova.

Mamci su se takođe nekada koristili za lažiranje veličine vojske ili količine tenkova koju vojska ima. Tenkovi na naduvavanje ponekad bi se stavljali pored pravih tenkova na bojnom polju kako bi neprijateljski izviđaci verovali da je vojska veća nego što jeste. Mamci su se takođe pravili od drveta ili trske iz lokalne sredine. Drvene tenkove je bilo teže pomerati i ponekad su ispod njih bili točkove i prevozili su ih konji od mesta do mesta.

U Drugom svetskom ratu došlo je do značajnog povećanja broja lažnih tenkova, a mamci su čak bili sastavni deo Dana D i napada na Normandiju, prenosi Insider.

Mamci se danas i dalje koriste u taktici prevare - pa čak i ako nisu veoma realistični, i dalje mogu biti uspešni.

Nedavni ruski mamci pronađeni na bojnom polju napravili su grešku ostavljajući usamljeni tenk na otvorenom sa minimalnim pokrivanjem. Dron sa visokotehnološkim kamerama može lako razlikovati pravi od lažnog.

"Obmana je ključni deo rata, ali ona mora biti promišljena i verodostojna, ali ruska obmana sa ovim tenkovima za dizanje u vazduh nije verodostojna", rekao je Hamiš de Breton Gordon, penzionisani pukovnik britanske vojske za Insider.

(Telegraf.rs)