Snimak koji uteruje strah u kosti: Član meksičkog kartela vodi šest tinejdžera u smrt

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njihova tela pronađena su nekoliko dana kasnije u zabačenoj oblasti gde čak nisu ni putevi koji vode do njih

Prema lokalnim izveštajima, kartel odgovoran za ubistvo šest nevinih tinejdžera u Meksiku snimio je kako ih vode u smrt i poslao snimak njihovim roditeljima, piše NY Post.

Na snimku se vidi naoružani član kartela sa maskom lobanje koji vodi tinejdžere, uzrasta od 14 do 18 godina, sa crnim kapuljačama preko lica koje im zaklanjaju pogled i rukama vezanim na leđima.

Gangsteri koji nose oružje prate bosonoge taoce dok hodaju uzbrdo u državi Zakatekas u centralnom Meksiku. 

Od sedam tinejdžera šestoro je ubijeno, a sedmi je pretučen mučki, ali je preživeo, saopštile su meksičke vlasti.

Na snimku, čiji je deo prikazan na lokalnom informativnom kanalu Milenio TV, čuje se kako svira "narkokorido", vrsta meksičke narodne pesme koja detaljno opisuje podvige mafijaša.

"Smrt je u njihovim očima", pišu.

Tinejdžeri, koje je meksičko izdanje španjolskih novina El Pais identifikovalo kao prijatelje i rođake, uživali su u porodičnom vikendu na ranču u blizini grada Malpaso kada je nekoliko vozila napunjenih naoružanim ljudima upalo u kuću u nedelju u 4 sata ujutro i otelo ih.

Njihova tela pronađena su nekoliko dana kasnije u zabačenoj oblasti gde čak nisu ni putevi koji vode do njih.

Jedini preživeli, Serhio Jobani Asevedo, bez svesti je u bolnici i nije mogao da razgovara sa istražiteljima, prenosi Milenio TV.

Roditelji ubijenih tinejdžera objavili su snimak medijima kako bi se suprotstavili tvrdnjama meksičkih zvaničnika, koji su poricali da su maloletnici kidnapovani. Razlog za otmice i ubistva nije razjašnjen i oni su potresli zemlju, što je navelo mnoge da veruju da su nemilosrdni karteli zaduženi za tu oblast, navodi El Pais.

Čak i sa 6.500 pripadnika meksičke vojske, Nacionalne garde i saveznog sekretara za javnu bezbednost stacioniranih u državi, talas nasilja je zahvatio Zakatekas. Najmanje šest kartela se bori za kontrolu nad državom, uključujući kartel nove generacije iz Haliska (CJNG), kartel Sinaloa i kartel severoistoka.

Tu deluju i manje kriminalne grupe koje primaju naređenja od mafijaša.

"Ovo su prostori praznine, postoji nedostatak vladavine prava, nedostatak usluga… u ovim prostorima grupe se kriju", rekao je za El Pais Migel Moktezuma iz Programa za globalnu bezbednost na Univerzitetu u Oksfordu.

"I oni ne žive samo tamo, oni se svrstavaju u ovu populaciju kao pružaoci usluga, administratori pravde. Oni sponzorišu stvari. Čak i u zemlji u kojoj su karteli deo svakodnevnog života, mnogi Meksikanci smatraju da su ubistva znak da se stvari prelivaju van kontrole vlade. 18 godina nakon "Rata protiv narkosa", mi smo zemlja koja u proseku ima 85 ubistava dnevno", rekao je novinar Grupo Formule Oskar Belman.

Belman je ponudio tri teorije koje stoje iza masakra tinejdžera, rekavši da bi članovi kartela mogli da pokušavaju da se osvete rivalima i da greškom ciljaju na tinejdžere ili da je ovo novi oblik grupnog uzimanja talaca sa ciljem da se iznudi novac od porodica. A moguće je i da jednostavno ovo novi oblik širenja terora.

"Ovo pokazuje da je nasilje kartela u Zakatekasu neprovereno. Zaista nema prava", dodao je on.

(Telegraf.rs)