Doživotni zatvor za profesorku: Kina osudila uglednu ujgursku akademkinju

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Veruje se da je ovo prvi put da je pouzdani izvor u kineskoj vladi potvrdio kaznu doživotnog zatvora"

Foto: Tanjug/AP

Kina je osudila uglednu ujgursku akademkinju na doživotni zatvor zbog ugrožavanja državne bezbednosti", objavila je američka grupa za ljudska prava pozivajući se na izvor iz kineske vlade.

Organizacije za ljudska prava optužuju Peking za kampanju masovnog zatvaranja Ujgura i za zlostavljanja poput prisilne sterilizacije i kulturne represije, što su neka vladina tela, uključujući američki Stejt department, nazvala "genocidom", piše Hina.

Fondacija Dui Hua saopštila je da je 57-godišnjoj Rahil Davut odbijena žalba na osudu iz decembra 2018. godine. "Veruje se da je ovo prvi put da je pouzdani izvor u kineskoj vladi potvrdio kaznu doživotnog zatvora", dodaje se u prošlonedeljnom saopštenju, prenosi Imdex.

Kineski sudovi imaju stopu osuđujućih presuda od 99.9 posto, a oslobađajuće presude retke su u tom pravosudnom sistemu. Pre hapšenja, Davut je bila profesorka na Univerzitetu Ksinđijang, kao i vodeći kulturni antropolog i etnograf ujgurskog folklora.

U pritvoru je od decembra 2017. u severozapadnom regionu Ksinđijang. Peking je optužen za kršenje prava uglavnom muslimanske ujgurske etničke manjine u tom regionu, ali to odlučno odbacuje. "Osuda... je okrutna tragedija, veliki gubitak za ujgurski narod i za sve koji cene akademsku slobodu", rekao je Džon Kam, izvršni direktor Fondacije Dui Hua.

- Pozivam na njeno hitno oslobađanje i siguran povratak porodici - dodao je. Davut je dospela na popis više od 300 ujgurskih intelektualaca koje su kineske vlasti pritvorile, uhapsile ili zatvorile od 2016, dodala je grupa.

"Brinem se za svoju majku svaki dan"

Sarađivala je s mnogim uglednim zapadnim institucijama, poput univerziteta Harvard i Kembridž koji su pozvali na njeno oslobađanje. Neki stručnjaci iz Ksinđianga kažu da je navodno masovno zatvaranje Ujgura doseglo vrhunac 2018. godine, ali da su se zlostavljanja nastavila sa sve izraženijim prisilnim radom.

"Brinem se za svoju majku svaki dan", rekla je Akeda Pulati, ćerka Rahile Davut koja živi u Sijetlu. "Pomisao da moja nevina majka mora da provede život u zatvoru donosi nepodnošljivu bol. Kina, smiluj se i oslobodi moju nevinu majku", dodala je Pulati, saopštila je Fondacija Dui Hua.

(Telegraf.rs)